29 Kasım 2024
  • Bursa10°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara6°C

İŞTE ‘YUMURTA DONDURMA’ YÖNTEMİ

Op. Dr. Serdar Koç, yumurta dondurma yöntemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte ‘yumurta dondurma’ yöntemi

Kadın, doğum ve tüp bebek ünitelerinde görev yapan Op. Dr. Serdar Koç, yumurta dondurma yöntemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yöntemde anne adayının kendi yumurtalıklarından elde edilen yumurtalardan yararlanıldığına işaret eden Koç, “Bu yumurtalar uygun şartlarda saklanır ve ileride kullanılmak amacı ile dondurulur. “ dedi.

Koç, yumurtaların vajinal ultrasonografi yolu ile toplandığına ve vitrifikasyon yolu ile dondurulduğuna temas etti.

Koç, yumurta dondurma yönteminin uygulanması ile ilgili şunları kaydetti:

“Adet döngüsü içinde olan anne adayının yumurtalıkları ilaçlarla ile uyarılır. Uygun dönemde de yumurtalıklardan ultrason yöntemi ile yumurta toplama iğnesi kanalı ile yumurtalar toplanır. Elde edilen yumurtalar gerekli müddet bekletilir. Ardından ise eksi 196 derecede sıvı azot tanklarda dondurulur. Bu yönteme vitrifikasyon yani süratli dondurma yöntemi denilir. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalar çözülme aşamasına kadar güvenle saklanır. Bu yöntemin başarı oranı diğer dondurma yöntemlerini geçmektedir. Canlı çözülme oranı oldukça çok olan bu yöntem, anne adayı dilediğinde erkekten alınan spermler ile mikroenjeksiyon yöntemi ile döllendirilir. Döllenen yumurtalar ise anne adayının rahmine nakledilir.”

Koç, dondurma eylemi için ileri aşlarda doğum yapmaya niyetlenen, kanser tedavileri nedeniyle yumurtalıkları zarar gören, tüp bebek tedavisi sırasında OHSS ilerleyen ve tedavisi iptal edilen kadınların ideal olduğunu anlattı. Ayrıca “Erkeğin, yumurtaların toplanması döneminde sperm vermek için zorunlu bir nedenden dolayı merkezde olamayacağı durumlarda yumurta dondurma işlemine başvurulabilir.” ifadelerini kullandı.

Koç, şöyle devam etti:

“Yumurta dondurma itina ve tecrübe gerektiren bir iştir. Bu nedenle başvurulan merkezin donanımının olması, kendini bu konuda kanıtlamış olması ve teknik tarafının güçlü olması gerekmektedir. Güçlü yumurtalık rezervleri bulunmayan ya da erken menopoz riski bulunan kadınlarda elde edilen yumurtalar kalite bakımından sınırlı olabileceğinden, dondurma yönteminin yapılabileceği aşamada ya da dondurmanın tamamlanmasının ardından meydana gelebilecek olan kaybın minimum seviyede tutulması önemlidir. Bu nedenle merkez seçimi oldukça önemlidir.
Merkez seçiminde esas alınması gereken bir diğer nokta da yumurtaların dondurulduğu merkezde senelerce ilk günkü gibi korunabilmesidir. Bu da merkezin teknik tarafı ile yapılabilir.”

Op. Dr. Koç, yumurta dondurma sürecinin 2 haftada tamamlanacağını bildirdi. Bu süreçleri şöyle sıraladı:

“• Takip süreci
Tedavi başlamadan önce merkeze giden hastaların adet dönemin 2. Gününde yeniden merkeze gelmesi istenir. Bu aşamada tedavi başlatılır. Hastaya yumurtalıkların uyarılması için hormonal ilaçlar verilir. Bu sayede daha fazla sayıda yumurta elde edilmesi sağlanır. Takip sürecinde hastanın merkeze 3 defa gelmesi yeterli olacaktır. Bu muayeneler sırasında hastanın mevcut olan hormon değerleri incelenir. Buna göre de ilaçların dozları ayarlanır.
• Yumurta toplama eylemi
Yumurtalar istenilen boyuta ve olgunluğa eriştiğinde yumurta toplama işlemine başvurulur. Yumurta toplama işlemi 10 dakikada tamamlanabilen oldukça kolay bir işlemdir. Genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılabilir. İşlemden sonra hasta birkaç saat merkezde istirahat eder ve ardından evine gidebilir.
• Yumurta dondurma eylemi
Yumurtalar vitrifikasyon yöntemi ile birlikte su kristalleri meydana gelmeden dondurulur. Dondurulan yumurtalar -196 derecede sıvı azot tanklarında bekletilir.
• Tüp bebek süreci
Çift ne zaman çocuk sahibi olmak istiyor ise, o zaman merkeze gider ve yumurtalarını çözdürülebilir. Bu aşamadan sonra ise her aşamada tüp bebek tedavisi ile aynıdır.”

Serdar Koç, dondurma eyleminin her yaş grubuna uygulanabileceğini belirtti ve ekledi: “Ancak başarı oranının artması için 35 yaş ideal. Yumurtalar ne kadar kaliteli olursa, ilerde gebe kalma imkânı da o kadar artacaktır.”

Koç, dondurulmuş yumurtalar için herhangi bir süre kısıtlaması olmadığını da vurguladı.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam