İNGİLİZCE ÖĞRENEMİYORUZ
Dilbilgisi tabanlı ezberci yaklaşım başarısızlığa neden oluyor...

27 Aralık 2023 Çarşamba 13:06
‘EF İngilizce Yeterlilik Endeksi 2023’ verilerine göre Türkiye 113 ülke arasında 66. sırada bulunuyor. 34 ülkenin yer aldığı Avrupa kategorisinde ise sondan ikinci sırada. İngilizcenin bir iletişim dili olarak değil, herhangi bir (tarih-coğrafya gibi) ders olarak öğretildiğinin gözlemlendiğini kaydeden Yabancı Diller Koordinatörü Öğr. Gör. Dilek Batur, “Dilbilgisi tabanlı ezberci yaklaşım başarısızlığa sebep oluyor.” dedi.
Yabancı Diller Koordinatörü Öğr. Gör. Dilek Batur, endeks verilerini değerlendirerek, Türkiye’de İngilizce öğretme ve öğrenme konusunu anlattı.
Günümüzde, bilim ve teknoloji, akademik çalışmalar, turizm, kültür ve sanat, kurumsal şirketler ve iş anlaşmalarında ortak dil olarak İngilizce kullanıldığını anlatan Öğr. Gör. Dilek Batur, ana iletişim dilinin dünya çapında İngilizce olmasının hem makroekonomik hem de bireysel düzeyde olumlu etkileri olduğunu söyledi.
Türkiye 113 ülke arasında 66. sırada, Avrupa kategorisinde ise sondan ikinci
2022 yılında ‘Ethnologue: Languages of the World’ tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada 1.5 milyar insanın İngilizce bildiğini ve İngilizceyi ikinci olarak takip eden dilin ise 1.1 milyar kullanıcı ile Mandarin Çincesi olduğunu kaydeden Öğr. Gör. Dilek Batur, şöyle devam etti:
“Günümüzde ortak dil olarak kabul edilen İngilizce dilinin Türkiye’de öğrenilmesi ve kullanılmasında ise EF İngilizce Yeterlilik Endeksi 2023 verilerine göre Türkiye 113 ülke arasında 66. sırada bulunuyor. 34 ülkenin yer aldığı Avrupa kategorisinde ise sondan ikinci sırada yer alıyoruz. Avrupa kategorisinde son sırada ise Azerbaycan var. Endekse göre, küresel bazda Hollanda 647 puanla birinci, Singapur 631 puanla ikinci, Avusturya 616 puanla üçüncü ve Danimarka ise 615 puanla dördüncü sırada bulunuyor. Sıralamadaki yerimiz İngilizce dili eğitimindeki mevcut durumu mercek altına almamıza sebep oluyor.”
Öğrencilerde yeterlik düzeyi, bin saatten fazla İngilizce dersinden sonra bile temel düzeyde kalıyor
2013 yılında British Council ve TEPAV Vakfı, Türkiye’deki devlet okullarında İngilizce dilinin öğretimi ve öğrenimi konulu büyük bir araştırma yaptığını hatırlatan Öğr. Gör. Dilek Batur, araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin potansiyeline ve olumlu sınıf ortamına rağmen, Türkiye genelindeki öğrencilerin büyük bir bölümünün (Yüzde 90) İngilizce yeterlik düzeyinin, bin saatten fazla İngilizce dersinden sonra bile temel düzeyde kaldığını kaydetti.
İngilizce bir iletişim dili olarak değil, herhangi bir (tarih-coğrafya gibi) ders olarak öğretiliyor
Araştırma kapsamında gözlemlenen öğretmenlerin yüzde 80’inden fazlasının İngilizce öğretmeni olarak ihtiyaçları karşılayacak düzeyde mesleki yeterliliğe sahip olduğunun görüldüğünü de hatırlatan Öğr. Gör. Dilek Batur, ancak; ziyaret edilen okullarda İngilizcenin bir iletişim dili olarak değil, herhangi bir (tarih-coğrafya gibi) ders olarak öğretildiğinin gözlemlendiğini de ifade etti.
Yazma, okuma, dinleme-anlama, konuşma bu 4 beceri müfredat programlarında yok
“Dilbilgisi tabanlı ezberci yaklaşım başarısızlığa sebep oluyor.” diye bilgi veren Öğr. Gör. Dilek Batur, aynı araştırmanın genelinde devlet okullarında yapılan İngilizce derslerinin sadece dilbilgisini içerdiği, yazma, okuma, dinleme-anlama, konuşma olarak adlandırılan 4 becerinin müfredat programlarında olmamasının, dili öğrenmede yetersizliğe yol açtığı, öğretmen odaklı eğitimin, ders kitabı tipinde sadece tek doğru cevabı olan soru çeşitlerinin, sınavlarda doğru/yanlış seçenekleri ile soru sorulmasının ve açık uçlu soru cevapların olmamasının dili öğrenmede başarısızlığa yol açtığının açıklandığını da hatırlattı.
Öğr. Gör. Dilek Batur, üniversitelerde ise hazırlık sınıflarında özel amaçlı İngilizce derslerinin olmaması, bu konularda ders verecek nitelikli öğretim görevlisi eksikliği, bu konularda öğretmenlere verilecek eğitim eksikliği ve bu derslerin fakültelerde devamının bulunmamasının dili C1 ve ileri seviyeye taşıyamadığının gözlemlendiğini söyledi.
İngilizce sadece dil olarak değil kültür olarak da algılanmalı
Oxford Üniversitesinin bu yıl tüm dünya ülkelerini içeren ‘Learner Agency-Maximizing Learner Potential’ yayınında öğrencilerin ilgi alanları, kişisel öğrenme alışkanlıkları, öğrenci merkezli öğrenim, sınıfta öğrenme ikliminin oluşturulması, aktif öğrenme, uygulama, öğretmenin öğreten yerine gözlemci ve yol gösteren olarak katkıda bulunması gibi konulara yer verildiğini anlatan Öğr. Gör. Dilek Batur, İngilizcenin sadece dil olarak değil kültür olarak da algılanmasının da öneminin vurgulandığını ifade etti.
İngilizce bilme oranı erkeklerde daha yüksek.
2023 EF İngilizce Yeterlilik Endeksi verilerine göre İngilizce bilme oranı en üst sırada olan şehrin Antalya olduğunun belirlendiğini dile getiren Öğr. Gör. Dilek Batur, cinsiyet bazında bakıldığında ise Türkiye’de İngilizce bilme oranında erkeklerin kadınlardan önde olduğunun görüldüğünü kaydetti.
En yüksek oranda bilen grup da 26-30 yaş aralığı
Yaş gruplarına göre de Türkiye’de İngilizce bilme oranı en yüksek yaş grubunun 18 – 20 yaş grubu olduğunun açıklandığını ifade eden Öğr. Gör. Dilek Batur, 2023 verilerine göre İngilizce dilini en yüksek oranda bilen grubun 26-30 yaş aralığı olduğunun açıklandığını söyledi.
Yabancı Diller Koordinatörü Öğr. Gör. Dilek Batur, yapılan tüm araştırmaların sonuçlarına göre, İngilizce dili öğrenimi ve öğretimi konusunda yapılması gereken, alınması gereken önlemlerin acil olarak ele alınmasının önemine vurgu yaptı.
İngilizce öğretmenleri için kapsamlı ve sürdürülebilir bir hizmet içi eğitim…
Öncelikle İngilizce öğretmenleri için kapsamlı ve sürdürülebilir bir hizmet içi eğitim sistemi geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Yabancı Diller Koordinatörü Öğr. Gör. Dilek Batur, “Bu eğitimlerin Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından üniversite hazırlık okulları akreditasyon komitesi üyelerinden seçilmesi veya öğretmenlerin uluslararası kabul gören CELTA derslerine katılım sağlayarak sertifikalandırılması, çağdaş dil öğretim yöntemlerine ilişkin yeterlilik artırılması hedeflenmeli.” dedi.

Öğr. Gör. Dilek Batur, önerilerini de şöyle sıraladı:
Sadece dilbilgisi öğretmenin aksine, İngilizcenin bir iletişim aracı olarak öğretilmesi,
Farklı yaş ve beceri gruplarındaki öğrencilere ilgi ve motivasyon aşılamak için ders kitaplarının ve müfredatın içeriğinin nasıl ‘kişiselleştirilebileceği’ nin üzerinde durulması,
Ders materyallerinin bu konularda eğitim almış gruplar tarafından hazırlanması,
Ulusal ve uluslararası akreditasyon çalışmalarına öncelik verilmesi ve böylece standardizasyon sağlanması ve 4 becerinin de ders programlarına dahil edilmesi.
Tuzu azalt, sağlığı artır!Fazla tuz tüketiminin, sadece tansiyonu etkilemediğini belirten uzmanlar, kilo kontrolünü ve motivasyonu da etkileyebildiğini söylüyor.16 Mart 2026 Pazartesi 09:44YAŞAM
Toplumun yarısı dişlerini günde iki kez fırçalamıyor“Türkiye Ağız Sağlığı Haritası” araştırması, ağız ve diş sağlığı konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de toplumun yarısı dişlerini günde iki kez fırçalama rutinini uygulamıyor.16 Mart 2026 Pazartesi 09:39YAŞAM
Böbrek sağlığını korumak için 8 altın kuralÜroloji Bölümü’nden Op. Dr. Adil Güçal Güçlü,‘böbrek sağlığının korunması için önemli önerilerde bulundu.13 Mart 2026 Cuma 10:19YAŞAM
Baş ağrınızın sebebi fazla kilolarınız olabilir mi?Baş ağrınızın nedeninin fazla kilolarınızın olabileceğini hiç düşündünüz mü? Fazla kilo yalnızca estetik bir sorun değil; beyni, hormon dengesini ve ağrı mekanizmalarını etkileyen ciddi bir sağlık problemi olarak ifade ediliyor.10 Mart 2026 Salı 10:45YAŞAM
Çocuklarda yüksek ateşe dikkat! 3 günü aştıysa...Yüksek ateş, özellikle kreş başlangıcıyla birlikte çocuklarda sık görülen sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.05 Mart 2026 Perşembe 10:13YAŞAM
Nargile ve elektronik sigara gırtlak kanserine neden oluyorZararsız olduğu zannedilen nargile ve elektronik sigaranın kanser riskini artırdığını, nargilenin ise sigaradan hiçbir farkı olmadığını biliyor muydunuz? Prof. Dr. Murat Topdağ, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi...04 Mart 2026 Çarşamba 09:43YAŞAM
Uzun açlık kas kaybı riskini artırabilir!Sahurun metabolizma üzerindeki etkisini değerlendiren Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Sahur yapılmadığında kas kaybı riski yükselir.” dedi.02 Mart 2026 Pazartesi 10:29YAŞAM
Modern yaşamla birlikte horlama giderek artıyorVücudun gece boyunca yeterince nefes alamadığını haber veren bir alarm sistemi olan horlama, sosyal bir sorun olmasının dışında, kişinin kendi sağlığı için de ciddi bir risk göstergesi olabiliyor.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:56YAŞAM
12 derecenin altında kalp krizi riski artabiliyorSoğuk hava kalp hastaları için daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Özellikle dış ortamda geçirilen süre ve hava koşulları kalbin yükünü artırabiliyor.27 Şubat 2026 Cuma 10:24YAŞAM
İftarda hızlı ve aşırı yemeğe dikkat!Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, iftara çorba veya suyla başlanmasını, 15–20 dakika ara verilmesini ve tatlının ana yemekten en az 1–2 saat sonra tüketilmesini önerdi.26 Şubat 2026 Perşembe 10:08YAŞAM
İşte Ramazan'da bağışıklığı güçlendiren 10 besinBeslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Ramazan’da bağışıklığı güçlendiren 10 besini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.25 Şubat 2026 Çarşamba 10:31YAŞAM
Dijital dünyada çocuklar için yeni dönem!Trabzon’da 13 yaşındaki Abdulkadir Eymen Bilgin’in ölümü, dijital bağımlılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıyarak “yasaklama mı, güçlendirme mi?” sorusunu kamuoyunun merkezine yerleştirdi.24 Şubat 2026 Salı 10:22YAŞAM
Akran zorbalığına karşı 9 etkili yöntemSon yıllarda akran zorbalığının yaygınlaşması endişeleri artırıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Barış Sancak, akran zorbalığına karşı alınabilecek 9 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.23 Şubat 2026 Pazartesi 09:39YAŞAM
Kalp hastalarına Ramazan'da hayat kurtaracak 10 öneriRamazan’ın gelmesiyle birlikte oruç tutmak isteyen pek çok kalp hastası sağlık durumlarının oruç tutmaya elverişli olup olmadığını araştırıyor.21 Şubat 2026 Cumartesi 10:31YAŞAM
“Cebimizdeki ekran, hafızamızı ele geçiriyor”Acıbadem Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kurt, Dijital Çağda “Zihin Erozyonu” Yaşandığına dikkat çekiyor20 Şubat 2026 Cuma 10:39YAŞAM
Oruç tutmak isteyen kalp hastalarına önerilerKardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Ramazan ayında kalp hastalarıyla ilgili önerilerde bulundu.19 Şubat 2026 Perşembe 10:12YAŞAM
Büyükşehir uzmanlarından Ramazan'da beslenme tavsiyeleriBursa Büyükşehir Belediyesi'nde görevli Diyetisyen Dr. Nilgün İstek, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşların beslenmesine ilişkin tavsiyelerde bulundu.18 Şubat 2026 Çarşamba 11:38YAŞAM
Hurma alırken bunlara dikkat edin!Ramazan ayının en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan hurma hakkında uzmanlar uyardı.16 Şubat 2026 Pazartesi 09:31YAŞAM
Vücutta en hızlı yaşlanan organ omurgaGünlük yaşamda farkında olmadan yapılan pek çok alışkanlık omurga sağlığını doğrudan etkiliyor.16 Şubat 2026 Pazartesi 09:22YAŞAM
COVID-19 sonrası beyin sisi şikayetleri arttıAnadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Işık, “Beyin sisi, tıbbi bir tanıdan çok, düşünme hızı ve bellekle ilgili zorlanmaları anlatan bir ifade." diyerek şikayetlerin Covid-19 sonrası arttığına işaret etti.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:10YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.