29 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara3°C

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI CİDDİYE ALINMALI

İdrar yolu enfeksiyonları tam anlamı ile tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, büyüme geriliği ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalı

İdrar yolu enfeksiyonları tam anlamı ile tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, büyüme geriliği ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Gülay Yılmaz, bilhassa çocuklarda böbrek hastalıklarının tanısının erken konulmasını ve tedavinin geciktirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma ve hafif ateşle ortaya çıkan enfeksiyon; idrar kesesinde sınırlı kalabiliyor veya böbreklere kadar yayılıp piyelonefrite (böbrek iltihabı) doğurabiliyor. Böbreklerde veya idrar yollarında kist, taş, darlık gibi sorunlar tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

Yılmaz, “Doğuştan olan böbrek ve idrar yollarının sorunları ya da tekrarlayan enfeksiyonlar ilerleyen dönemlerde; çocukların böbreklerine kalıcı zarar verebilirler. Bu zararın sonucunda kronik böbrek hastalığı, hipertansiyon, büyüme geriliği olur. Tedavi edilmeyen ve son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastalarda ise diyaliz veya böbrek nakli kaçınılmazdır. “ dedi.

Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların ailelerinin belirtilere karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Yılmaz, şu önerilerde bulundu:

“Çocuğunuzda; sürekli iştahsızlık, halsizlik, tekrarlayan kusmalar, kilo alımının ve büyümenin yavaşlaması, soluk renk, ateş, şişlik, ağrı, sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzmana muayene ettirin. Bu şikâyetlerin nedeninin araştırılması ve nedene yönelik tedavinin geciktirilmeden uygulanması önemlidir.

Kadınların idrar yolu dışarıya kısa bir kanalla açıldığı için idrar yolu infeksiyonu kadınlarda erkeklere göre 8 kat fazla görülmektedir. Daha çok hastaların kendilerinin teşhis koyması ve bir uzmana danışmak yerine kulaktan dolma yöntemlerle tedavi olmaya çalışmaları ciddi sorunlar doğuruyor. Senede üçten fazla geçirilen idrar yolu infeksiyonlarında mutlaka sebebe yönelik ayrıntılı araştırma yapılmalıdır. Çünkü tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu gelişen böbrek hastalığı, böbrek yetmezliğinin önemli bir sebebidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam