HAYVANLARDA ASTIMDAN KORUNMA YOLLARI
Kedi ve köpeklerde astımı önlemeye yardımcı olabilecek önemli ipuçları...

24 Temmuz 2024 Çarşamba 14:50
Kedi ve köpeklerde astım ve alerjik hastalıklar, gerek mevsim değişimlerinden dolayı gerekse değişen çevresel şartlar nedeniyle giderek yaygınlaşıyor.
Tüylü dostlarımızın, yaşam kalitelerini etkileyen ve tedavi edilmedikleri takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen astımdan korunmanın yöntemlerini anlatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten
"Astım ve alerji vücudun bir takım maddelere gösterdiği tepkidir. Bunu vücudumuzun bizi zararlı etkenlerden korumak için açtığı bir savaş gibi düşünülebiliriz. Kedi ve köpeklerde solunum yollarında inflamasyon ve daralma nedeniyle ortaya çıkan kronik bir durum olan astım, patili dostlarımızın nefes almasını zorlaştırır ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Alerjileri ve astımı yönetmek hastanın yaşam kalitesi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca akciğerlerde şekillenen kronik bronşit gibi sık sık alerjenlere maruz kalma ve uzun süre bu reaksiyonu geliştirmek; yumuşak doku olan akciğerlerde yara izine benzeyen fibrinöz gibi geri dönüşümsüz hasarlar bırakır" dedi.
Uğur Selin Çelikten tüylü dostlarımızın sağlıklı ve konforlu yaşam sürmeleri için; astımı önlemeye ve kontrol altına almaya yardımcı olabilecek ipuçlarını şöyle sıraladı:
Alerjileri ve astımı önlemek için öncelikle alerji ve astım yapan sebeplerin ne olduğunu iyice anlamamız gerekir. Hayvanlar vücut yapıları gereği yere ve zeminlere bizden daha yakındırlar bu yüzden de yerdeki tozlara veya temizleyicilere halı mite'larına çok daha duyarlıdırlar. Hayvanlarda astım ve alerji yapabilecek dış etkenler; sigara dumanı, mite'lar, temizleyiciler, toz, polen, küf, yanlış gıdalarla beslemek gibi birçok kaynak sayılabilir.
Düzenli Veteriner muayenesi: Düzenli veteriner ziyaretleri, astım veya alerjilerin şiddetli hale gelmeden önce yakalanmasına ve yönetilmesine yardımcı olabilir. Astım, bronşit ve alerjiler gibi sağlık sorunlarının çözümü birkaç günlük tedaviyle mümkün değildir. Bu yüzden patili dostlarımızın düzenli olarak veteriner kliniğinde akciğer röntgenleri çekilmeli; tedavi öncesi ve sonrası görüntüleri kıyaslanmalı ve tedaviye devam etme veya reçeteyi değiştirme seçenekleri düşünülmelidir. Bu rahatsızlıklardan muzdarip hastalara antihistaminikler, gerekirse kortizon tedavileri, ödem attırıcılar kullanılabilmekle birlikte eve nebulizatör dediğimiz solunum yoluyla akciğerlere ilaç veren cihazlardan da almayı önerebiliyoruz.
Temiz bir ortam sağlayın: Kedi veya köpeğin yaşadığı alanın hijyenini sağlamak çok önemlidir. Ayrıca üzerine yattığı minderi varsa bu minderi de sık sık yıkamak ancak parfüm içeren yumuşatıcı ve deterjan gibi maddeleri dikkatli kullanmak gerekir. Toz, polen ve küf tüylü dostlarımızda alerjik reaksiyonları veya astım ataklarını tetikleyebilir.
Hava temizleyicileri kullanın: Astım hastası bir dostunuz varsa evinizde hava temizleyicileri kullanmak, havanın filtrelenmesini sağlar ve yaşam kalitesini artırır.
Temizlik esnasında izolasyon: Ev temizliği yaparken küçük dostunuzu bir odada izole edin. Ev süpürüldüğünde tozlar havaya kalkar ve küçük dostunuz bu tozları soluyabilir. Ayrıca evi sildikten sonra kurumadan ve evi havalandırmadan evde gezmelerine izin vermeyin. Temizlik tamamen bittikten sonra küçük dostunuzun evde özgür kalmasını sağlayın.
Sağlıklı beslenme: Dengeli bir beslenme tüylü dostumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjik reaksiyon riskini azaltabilir. Bazı tüylü dostlarımız alerjileri yönetmek için formüle edilmiş özel bir diyetten de yararlanabilir.
Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Veterinerinizin önerisi doğrultusunda uygun takviyeleri kullanabilirsiniz.
Evde sigara içilmemesi: Sigara insan sağlığına ne kadar zararlıysa hayvan sağlığına daha da zararlıdır. Onların küçük ciğerlerinin sağlığı için yanlarında veya yaşama alanlarında sigara içilmemelidir.
Parfüm ve deodorant: Kedi ve köpeklerin bulunduğu odada deodorant ve parfüm sıkılmamalıdır. Özellikle astım tanısı konulduysa bu duruma çok dikkat edilmelidir.
Pet dostu temizlik ürünleri: Temizlik malzemeleri küçük dostumuzun yalaması, soluması cildine değmesi gibi riskler taşır bu yüzden buna uygun ürünleri seçmek gerekir.
Aktif kalma: Düzenli egzersiz, hayvanınızın genel sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak, astım belirtileri gösteren hayvanlarda aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.
Stresten Kaçınma: Hayvanınızın stresten uzak, rahat bir ortamda yaşamasını sağlayın. Stres, astım krizlerini tetikleyebilir.
Uğur Selin Çelikten, astım ve alerjik hastalıkların belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:
Astımlı veya bronşitli bir kedi/köpekte;
Nefes almada güçlük: Boğuluyormuş gibi nefes alma ve karından nefes alma
Hırıltılı solunum: Nefes alırken akciğerlerden sürtünme sesleri duyulması
Öksürük: Özellikle köpeklerdeki Bronchine hastalığında soluk borusu dışarıdan dokunulduğunda boğulacak gibi öksürme bu hastalığın tipik bir belirtisidir.
Hapşırma ve burun akıntısı: Bu akıntı şeffaf olabileceği gibi müdahale edilmeyen durumlarda enfeksiyonlara sebebiyet verip iltihaplı akıntıya da dönüşebilir.
Hareketlerde yavaşlama: Oksijenizasyonun ihtiyacın altında kalması hastada yorgunluk, hareket etmek istememe, aktivitede azalma yapar
Hızlı ve kesik nefes alma: Akciğerlerdeki hava dolan keselerin alerjenler sebebiyle kasılması sonucu hasta nefes alsa da bu keseler şişmez o yüzden kesik kesik ve hızlı nefes alır
Dilde morarma: Mok şiddetli kriz gibi geçirilen astım nöbetleri dokulara oksijen taşınmasının önüne geçecek ve hastada morarma yapacaktır.
Kaşıntı: Alerjinin ilk kendini gösterdiği organlardan biri vücudumuzun bariyeri olan deridir. Alerjenler sebebiyle kızarıklık, kabarıklık, şişlik gözlenebilir.
Oksijenizasyonu azaltan astım gibi hastalıkların çok ıstırap verici olduğunu vurgulayan Uğur Selin Çelikten astım semptomlardan ikisini bile küçük dostunuzda gözlemliyorsanız hemen veteriner hekiminize danışın uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, kadınlarda en sık görülen tür olan meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.10 Temmuz 2025 Perşembe 11:55YAŞAM
Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor!Burun akıntısını hafife almayın, çünkü...07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:28YAŞAM
İşkolik olabilirsiniz!İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:27YAŞAM
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeliTatil planınızı ona göre yapın...07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:13YAŞAM
Karın şişkinliğine karşı 7 çözümSıcak su torbası şikayetleri azaltabilir05 Temmuz 2025 Cumartesi 12:11YAŞAM
Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenmenin Püf NoktalarıSerinleten Besinler Beslenme Rutinine Eklenmeli05 Temmuz 2025 Cumartesi 12:06YAŞAM
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!Klima çarpması farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor!05 Temmuz 2025 Cumartesi 11:53YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış