22 Kasım 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

HATALI SÜNNET, KABUSA DÖNÜŞÜYOR

Okulların kapanmasıyla birlikte sünnet dönemi başladı.

Hatalı sünnet, kabusa dönüşüyor

28 Haziran 2016 Salı 16:57

Balikesir'de okulların kapanmasıyla birlikte sünnet dönemi başladı. Sünnetin, erkek çocukların hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Özel Sevgi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çoban, sünnetin bir operasyon titizliğinde uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Çoban, "Ancak hatalı uygulamalar sünneti ömür boyu sürecek bir kâbusa da çevirebiliyor. Çünkü deneyimsiz ellerde ve steril olmayan şartlarda yapılan sünnet, cinsel fonksiyon bozukluğu ve psikolojik sorunlara yol açıyor." dedi.

"SÜNNET MUTLAKA AMELİYATHANE ORTAMINDA YAPILMALI"

Sünnetin sonuçta cerrahi bir işlem olduğunu belirten Çoban, "O zaman basit temellerle düşünürsek, her cerrahi işlem gibi sünnet de mutlaka ameliyathane koşullarında çocuk cerrahi uzmanları ve üroloji uzmanlarınca yapılmalıdır. Sünnet işleminin uygun olmayan koşullarda ve ehliyetsiz kişilere yaptırılması, çocuğun geleceğini karartabilecek hataların doğmasına neden olabilir. Hatalı sünnet, peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olarak çocuğun hayatını karartabilir. Kanama, enfeksiyon (örneğin sarılık), penis başı yaralanması, işeme deliği darlıkları, yetersiz sünnet, kistik oluşumlar, penis kaybı, his kaybı ve ereksiyon sorunları hatalı sünnetin olumsuz sonuçlarından birkaçıdır." diye konuştu.

"SÜNNET 0-2 YAŞ ARASI YAPILMALI"

İdeal sünnet yaşının pek çok doktor tarafından 0 ile 2 yaş arası olarak kabul edildiğini kaydeden Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuk gelişim uzmanları da psikolojik olarak çocukların sorun yaşamaması için sünnetin 2 yaşından önce mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını önermektedirler. Ancak sünnet derisinin bebeğin normal idrar çıkışını sağlayacak genişlikte olmaması, yani fimozis, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve bunun gibi istek dışı, yani tıbbi zorunluluk gerektiren durumlarda yaşa ve zamana bakılmaz. Penis ucunda darlık saptanan çocuklar için sünnet zamanı idrar yapmadaki zorlanma şiddetine, idrar çıkmadaki darlığın derecesine, idrarın kalibrasyonuna göre acilen, hemen veya en kısa sürede gibi alternatiflerden biri doktor tarafından seçilir. Bu konudaki zaman tamamen doktorun ve darlığın derecesine göre yorumlanır. Ancak darlık varsa ve eninde sonunda sünnet olunacaksa, başka herhangi bir komplikasyon gelişmesini beklemektense, bir an önce darlığı açma yani sünnet operasyonuna başlamak gerekir. Sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarını azalttığına dair yayınlar var. Ayrıca, sünnetli erkeklerle evli kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin daha az görüldüğü söyleniyor. Bazı anomalilerde, hipospadias (peygamber sünneti) diye adlandırdığımız anomalide, sünneti önermiyoruz. Çocukta idrar yolu normalde olması gerekenin altında oluyor. Onların sünnet edilmesini önermiyoruz. Çünkü bazen, idrar yolunu tamir ederken sünnet derisi yama olabiliyor." şeklinde konuştu.

YENİ DOĞAN BEBEK NE ZAMAN SÜNNET EDİLMELİ?

Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı verildiğini bildiren Çoban, şunları söyledi: "Ailelerin bir kısmı bebekleri doğar doğmaz sünnet ettirmek ister ancak doğum sonrası ilk 28 günlük süreçte yapılabilen yenidoğan sünnetinde en ideali doğumdan sonra en az 7 gün beklemek. İlk bir hafta içinde vücut fonksiyonları yeterince gelişmez. Bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ile 10'cu gün arası yenidoğan sünneti için en uygun zaman. Riskleri daha düşük olan yenidoğan sünneti aynı zamanda sünnet korkusunun da önüne geçer. Ancak alanında uzman bir hekim tarafından yapılması çok önemli. Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz ve küçük bir iğne ile düşük miktar anestetik madde kullanılarak lokal anestezi sağlanır. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra operasyon cerrahi yöntemle gerçekleştirilir. 15-20 dakika süren yenidoğan sünnetinde kanama kontrolü sağlandıktan sonra, yaklaşık 7 günde eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır."

"ÇOCUK İDRARI MİKROPSUZ BİR SIVIDIR"

"Sünnet sonrasında genellikle cildin kapanması ilk 3-4 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir." diyen Çoban, şöyle konuştu: "Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrı kesici kullanılması gerekebilmektedir. Eğer ameliyathane gibi steril-temiz bir ortamda sünnet gerçekleştirildi ise genellikle antibiyotik kullanılması gerekmez. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz. Çocuk idrarı steril yani, mikropsuz bir sıvıdır. Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır. Sünnet sonrasında doktorunuzun uygun göreceği bir kontrol zamanı sonrasında gündelik hayatına dönmesi mümkün olacaktır. Sünnet sonrası cilt iyileşmesinde bir sorun yok ise çocuklar 4 gün sonrasında banyo yapabilir durumda olurlar. Sünnet sonrası altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir. Genellikle sünnet sonrasında banyo için olur aldıktan sonra çocuklar iç çamaşırlarını da rahatlıkla giyebilirler. Sünnet sonrasında en önemli sorun kanamadır. Bunun için ailelerin özellikle ilk 24 saat için çocuklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir miktar pansumanın kırmızı olması, şişlik ve hafif bir morluk olabilecek durumlardır. Eğer kanama devamlı ise çocuk idrar yapmakta sorun yaşıyorsa veya normalden fazla bir şişlik var ise mutlaka doktora kontrole götürülmesi gerekmektedir. Ateşlenme olması, verilen ilaçlara rağmen 24 saat içerisinde ağrının geçmemesi durumunda yine doktor kontrolü gerekir." 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam