22 Kasım 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

HAREKETE GEÇ, BAHAR YORGUNLUĞUNU YEN!

Dr.Doğan Çimen: Vücudumuzu bahar gelmeden bahara hazırlamalıyız.

Harekete geç, bahar yorgunluğunu yen!

27 Nisan 2017 Perşembe 13:07

Kış aylarında ağırlaşan, hantallaşan metabolizma, baharın gelişine hemen ayak uyduramıyor olabilir. Bu geçiş dönemlerinde kişilerde, uykusuzluk, stres ve yorgunluk gibi belirtilerin arttığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğan Çimen,  vücudu geleceğe hazırlamanın önemli olduğunu söyledi.

“Vücudumuzu bahar gelmeden bahara hazırlamalıyız” diyen Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğan Çimen, bahar yorgunluğu hakkında doğru bilinen birçok yanlış hakkında bilgiler verdi.

Uyuyarak yahut eve kaparak bu problemin önüne geçilemeyeceğini belirten Dr. Çimen, çarenin vücudu harekete geçirmekte olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Doğan Çimen, “Baharla birlikte vücutta artan enerji gereksinimini vücut karşılamakta zorluk çekiyor, yani takvimler baharı gösterirken vücut halen kış mevsiminde kalıyor ve bahar yorgunluğu kaçınılmaz oluyor. Çözüm ise hareket etmekten geçiyor” dedi.

Bahara stresli girmeyin

Bahar yorgunluğu diye ifade edilen durumun kişide önemli derecede strese yol açabildiğine işaret eden Dr. Doğan Çimen, mevsimlerin, insanların hormonlarını önemli derece etkilediği gerçeğini anımsattı. Dr. Çimen, “Eğer ki kişinin depresyona eğilimi var ise bu kişilerde bahar yorgunluğu daha uzun sürelere yayılabiliyor. Bu durum özellikle şehir hayatına alışmış bireylerde daha sıklıkla görülürken, kır yaşamına adapte olmuş bireylerde bu oran daha düşük” diye konuştu.Bu arada alınan gıdalarında önemini vurgulayan Dr.Çimen bol su tüketilmesi gerektiğini bunun yanı sıra ağır ve yağlı yiyeceklerden ve aşırı kafeinli içeceklerden (Kahve ,kola,enerji içeceği gibi) uzak durulmasını gerektiğini söyledi.

 Dr. Doğan Çimen, belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde doktora başvurmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam