HAMİLELİKTE RİSK YARATAN NEDENLER
Hamilelik doğal bir süreçtir....

03 Haziran 2023 Cumartesi 09:55
Hamilelik doğal bir süreçtir.Ancak bazı durumlarda hamilelik oluşmadan önce anne adayında mevcut olan hastalıklar,az yada fazla kiloya sahip olması veya hamileliğe dolayı daha sonra gebelik dönemi kendini belli eden sorunlar farklı hamilelikte risklere sebep olabilmektedir.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Mehmet Bekir Şen konu hakkında bilgiler verdi.
Riskli Gebelik Nedir ?
Riskli gebelik; anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından birtakım riskler barındıran gebeliklere verilen isimdir. Bir gebeliğin riskli olmasını; annede geçmişte var olan veya gebelikte ortaya çıkan hastalıklar belirleyebilir. Buna ek olarak bebekte görülebilecek olası kromozom anormallikleri de gebeliği riskli yapabilmektedir. Riskli gebelik takibinde gebeliğin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi ve doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için tüm modern imkanlar sevk edilir.
Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir ?
Annede genel sağlığı ve gebeliği tehlikeye atabilecek kronik bir hastalık bulunması. Bunlara örnek olarak hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar verilebilir,gebelikte preeklampsi , eklampsi teşhisi,gebelik Kolestazı,gebeliğin 35 yaşından sonra gerçekleşmiş olması,gebeliğin 17 yaşından önce gerçekleşmiş olması,öncesinde bir kadın hastalığı ile ilgili cerrahi operasyon geçirmiş olmak,aşırı kilo veya aşırı zayıflık, annenin ideal kilosunda olmaması,kanama ve pıhtılaşma ile ilgili hastalıklar,daha önceki bir hamileliğin düşükle sonlanması ve kötü obstetrik hikaye ( daha önceki gebeliğin ex ile sonuçlanması )
Gebelik, yalnızca anne kaynaklı sorunlar sebebi ile riskli olmaz. Bazı durumlarda bebek ve plasenta kaynaklı sorunlar da gebeliği, riskli gebelik kategorisine sokabilir.
Bebek ve plasenta kaynaklı riskli gebelik nedenleri arasında şunlar bulunur:
Plasentada yapısal bozukluklar bulunması.
Plasentanın doğum kanalını tıkaması veya kapatması.
Plasentanın pozisyonu ile alakalı bazı problemler.
Plasentanın rahim dışında organlara da tutunmuş olması.
Koryoamniyonit ( enfeksiyonun eşlik etmesi )
Anne kanından DNA testi (fetal genetik tarama testleri) sonucu bazı hastalıkların tespit edilmiş olması.
Embriyonun gelişimi ile alakalı birtakım bozukluklar.
Anne karnında gelişen bebekte suyun azlığı ( oligohidramnioz )
Düşük tehdidi
Erken doğum riski ( preterm eylem )
Gebeliği riskli yapan sebepler çeşitlilik gösterebilir. Bu sebeplerin erkenden tespit edilebilmesi ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için düzenli jinekolojik muayeneleri aksatmamak gerekir.
Riskli Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Riskli gebelik durumlarında dikkat edilmesi gereken en önemli durum; doktor kontrollerini aksatmamaktır. Kadın doğum uzmanı muayeneleri sırasında gebelikle ilgili tüm riskler düzenli olarak kontrol edilir. Böylece her hafta hem gebeliğin durumu hem de annenin ve bebeğin sağlığı değerlendirilir. Gerekli beslenme düzeni oluşturulabilir, bazı önemli testler yapılabilir. Kilo alımı gibi durumlar kontrol altında tutulabilir. Riskli gebelik sırasında dikkat edilmesi gereken durumların tamamı; riskli gebelik takibi ile düzenli olarak gözden geçirilebilir.
Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Riskli gebelik takibine dahil olan süreçler; gebeliği riskli yapan faktörlerin türlerine ve şiddetlerine göre değişiklik gösterebilir. Her şeyden önce bu risk faktörlerinin özenli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirme çeşitli muayeneler ve testlerle yapılabilir. Ultrason gibi ileri görüntüleme teknikleriyle bebeğin ve gebeliğin gidişatı incelenebilir. Böylece detaylı ve kişiye özel bir takip planı oluşturulur.
Riskli gebelik takibi süreçleri de genelde anne adayının ve bebeğin; çeşitli hastalık risklerine karşı düzenli olarak bazı testlerden geçirilmesi ile devam eder. Bu testler sonucu tespit edilen hastalıklar erkenden tedavi edilir. Bazı hastalıklar ise yine bu testler sayesinde henüz tam olarak ortaya çıkmadan önlenebilir. Anne adayının beslenme düzeni, psikolojik durumu ve diğer önemli faktörler konusunda da çeşitli uygulamalara başvurulabilir.
Bencil insanla nasıl baş edilirBencil İnsanlarla Baş Etme Yolları...25 Eylül 2023 Pazartesi 15:38YAŞAM
Şaşılıkta erken tedavi önemliŞaşılık sadece estetik bir bozukluk değildir...25 Eylül 2023 Pazartesi 12:02YAŞAM
RSV’den koruyan 3 önemli kuralBebeklerde RSV enfeksiyonuna dikkat...25 Eylül 2023 Pazartesi 11:00YAŞAM
İklim panayırında ortak çağrı“İklim için harekete geç”...25 Eylül 2023 Pazartesi 10:28YAŞAM
Uzmanından 'Obezite' uyarısıCerrahi, hastanın elinde kalan son seçenektir...25 Eylül 2023 Pazartesi 10:21YAŞAM
Osteoporoz belirtileri nelerdirOsteoporoz kadınlarda neden daha fazla görülüyor...23 Eylül 2023 Cumartesi 13:00YAŞAM
Vitamin ilaçlarında ölçü kaçtıGelişigüzel tüketilen vitaminler sağlığa zarar veriyor...23 Eylül 2023 Cumartesi 12:39YAŞAM
Uzmanlar uyarıyorUygunsuz çanta kullanımı kollarda ve ellerde uyuşmaya yol açabilir...23 Eylül 2023 Cumartesi 12:33YAŞAM
İşitme kaybına neden olan etmenlerUzun süre kulaklıkla müzik dinlemek işitme kaybına neden oluyor...23 Eylül 2023 Cumartesi 12:27YAŞAM
Menopoz sonrası kanamalara dikkatRahim kanseri belirtisi olabilir...23 Eylül 2023 Cumartesi 10:13YAŞAM
Sabırsızlık mutsuzluk nedeniSabırsızlıkla başa çıkmak için kişiler neler yapabilir?...23 Eylül 2023 Cumartesi 09:15YAŞAM
Anne-Baba kavgası çocuğu etkiliyorEşinizle kavga ederken çocuğunuza olumsuz etkilerini düşünmelisiniz..22 Eylül 2023 Cuma 15:39YAŞAM
Uyku ilaçları ne zaman kullanılmalıUyku ilaçları bir süre sonra uyutmayabilir...22 Eylül 2023 Cuma 13:42YAŞAM
5 Soruda kronik miyeloid lösemiKronik Miyeloid Lösemi’nin tedavi seçenekleri nelerdir?...22 Eylül 2023 Cuma 12:33YAŞAM
Sünnetin başlıca 4 faydasıSünnetin sağlığa pek çok faydası bulunuyor...22 Eylül 2023 Cuma 11:49YAŞAM
Hamilelikte gripten korunmanın yoluHamileler gribe yakalanırsa ne yapmalı?...22 Eylül 2023 Cuma 11:42YAŞAM
Alzheimer'da erken tanı önemliDr. Asuman Ali, erken tanının önemine dikkat çekti...22 Eylül 2023 Cuma 11:29YAŞAM
Burun estetiği hakkında 7 bilgiBurun ucu zamanla düşer mi?...22 Eylül 2023 Cuma 11:21YAŞAM
Akıllı telefonlar hafızayı geliştiriyorAlzheimer hastalarının yüzde 75’ine tanı konmadı...22 Eylül 2023 Cuma 10:54YAŞAM
Kansızlığa iyi gelen besinlerKansızlık kiloya neden olabiliyor...21 Eylül 2023 Perşembe 15:26YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.