29 Mart 2024
  • Bursa16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

HAMİLELİKTE BESLENME ÖNERİLERİ

Yazın hamileler hangi besinlerden uzak durmalı?...

Hamilelikte beslenme önerileri

25 Haziran 2022 Cumartesi 12:31

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konu hakkında önemli bilgiler verdi.Yazın hamile olmanın olumlu yönlerinden biri ise beslenmedir. Havaların ısınması ile kızartma, ağır yemekler, hamur işleri ve ağır tatlılar daha az tüketilmekte, bunların yerini taze yaz meyve ve sebzeleri almaktadır. Bu şekilde hafif, sağlıklı ve meyve-sebze ağırlıklı beslenen anne adayları da hamileliğin olumsuz yönlerini daha rahat tolere edebilmektedir. Peki nasıl beslenmeli? 

Tuz Tüketiminizi Sınırlayın 

Özellikle sıcak havalarda tuz, ödem artırıcı bir etkiye de sahiptir. Bunun için yemeklere eklenen tuz miktarını artırmamak önemlidir. 

Taze Sebze Tüketin 

Hamilelik döneminde iyice yıkanmış yeşil sebzeler tercih edilebilir. Bununla birlikte C vitamini deposu olan maydanoz, yeşil biber, domates de vücut bağışıklığı için iyi seçimlerdir.   

Meyveyi Sınırlandırmayı Unutmayın 

Yaz meyvesi denildiği anda herkesin aklına kavun ve karpuz gelir. Ancak yüksek şeker oranı içeren meyveler, anne adayları tarafından dikkatli tüketilmelidir. Aşırı karpuz yemek, gestasyonel diyabetli anne adaylarında kilo alımına ve kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. 

Bol Su İçin 

Su içmek hem vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymasına fayda etmekte hem de hamilelik dönemindeki en sağlıklı içecek olarak kabul edilmektedir. Özellikle yaz aylarında 2-2,5 litre su içebilirsiniz. 

Serinlemek İçin Dondurma 

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma dikkatli tüketilmelidir. Külahsız ve çikolata kaplı hazır dondurmalar yerine sade ve doğal meyveli dondurmalar veya sorbe tercih edilebilir. 

Gazlı veya Şekerli İçeceklerden Uzak Durun 

Bunlar sadece vücudunuzdaki şeker miktarını artıran ve başka bir yarar sağlamayan ürünlerdir. Vitamin ve mineral içermeyen bu içecekleri tüketmemenizde fayda var. Bunlar yerine vitamin ve mineral açısından zengin ayran, kefir veya süt içilebilir. 

Protein İçin Yumurta 

Hamilelik döneminde yeterli protein alımı oldukça önemlidir. Doğru bir protein kaynağı olan yumurta da tam bu noktada dikkat çeken besinler arasındadır. Yaz aylarında her gün et ürünleri tüketmek yerine bazı zamanlar da yumurta yemeyi seçebilirsiniz. 

D Vitamini Kaynağı: Güneş 

Yaz ayları D vitamini depolamamız için oldukça idealdir. Her gün 15 dakika güneşe çıkarak, besinlerden alamayacağınız D vitaminine sahip olabilirsiniz. Elbette ki yanmamaya dikkat ederek… 

Yazın Hamileler Hangi Besinlerden Uzak Durmalı? 

Aslında herkes için geçerli olabilecek bir kural, yaz aylarında çok ağır yemekler tercih etmemektir. Bununla birlikte özellikle anne adaylarının aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınması gerekir. Normalin üstünde ve yapay olarak alınan şeker, kan şekerinde de ani değişikliklere sebep olacaktır. Bu dönemde, özellikle de yaz aylarından işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca, kızartma, kavurma gibi aşırı yağlı gıdaların ve kafeinin de menülere eklenmemesi iyi olacaktır. Yaz aylarındaki sıcak basmalarının artması, kalp ritmindeki değişiklikler, mide ekşimesi ve bulantı problemlerini kafein oldukça tetikleyen bir madde olan kafeinin yanı sıra salamura besinlerden, bitki çaylarından, gazlı içeceklerden ve hazır gıdalardan da kaçınılmalıdır.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam