22 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara12°C

GENİZ ETİ VE BADEMCİK ŞİKAYETLERİ

Çocuklarda bu hastalıklar tedavi edilemezse büyüme geriliğine sebep oluyor...

Geniz eti ve bademcik şikayetleri

18 Mart 2022 Cuma 11:11

Her kış döneminde anne babaların en çok şikayet ettiği bademcik ve geniz eti problemleri tedavi edilmediğinde çok daha büyük sorunlara neden olabiliyor.

Bademcik ve geniz eti büyümesinin çocuklarda hava yolu tıkanıklığı, gece uyurken horlama, ağzı açık uyuma ve hastalık dönemi dışına da devam eden burun tıkanıklığı gibi şikayetlere yol açtığını belirten Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Konaklıoğlu, hem medikal hem de cerrahi müdahalelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son dönemlerde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı nedeni ile çocuklarda geniz eti, bademcik ve kulak problemleri ile çok sık karşılaşılıyor. Çocukların sık sık enfeksiyon geçirmesi ve alerjik problemlerin artması geniz eti ve bademcik hastalıklarını tetikliyor. Böyle durumlarda geniz eti, boyutunu büyüterek çocukların hava yolunda tıkanıklık yaratırken, tedavi edilmediğinde horlamadan iştahsızlığa, büyüme geriliği ile yüz ve çene şeklinin değişmesine neden oluyor.  

İLAÇ TEDAVİSİNİN ETKİLİ OLMADIĞI HASTALARDA CERRAHİ MÜDAHALE GEREKİYOR

Bademcikler ve geniz eti, vücudun savunma sisteminde önemli bir yer tutuyor. Ancak büyüklük açısından sorun oluşturacak duruma geldiğinde cerrahi müdahale gerektiğinin altını çizen Bayındır Söğütözü Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Konaklıoğlu, “Gece uyurken horlama, ağzı açık uyuma ve hastalık dönemi dışında da devam eden burun tıkanıklığı şikayetleri olan çocukların muayenesini kamera ile veya grafiler çekerek gerçekleştiriyoruz. İlaç tedavisine cevap vermeyen ve yaşadığı şikayetler geçmeyen hastalarda kısa süren bir işlemle geniz eti alınarak hasta aynı gün içinde ağrı yakınması olmadan taburcu ediliyor. Böylelikle hastanın nefes alma problemi sona ermiş oluyor. Geniz etinde olduğu gibi yine sık geçirilen enfeksiyon, alerji problemleri ve  yapısal nedenlerden dolayı bademcik çok büyüyor ve hastanın hava yolunu tıkıyor. Yılda 7-8 kere tedavi gerektirecek şekilde bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda farklı yöntemlerle bademciklerin küçültülmesi ya da alınması gerekebiliyor. Gerçekleştirilen kısa süreli cerrahi işlem sonucunda hastalar ertesi gün normal yaşantılarında devam ediyor” dedi.

BÜYÜYEN GENİZ ETİ, KULAK HASTALIKLARINA SEBEP OLUYOR

Genelde geniz eti problemi ile birlikte görülen bir diğer sorunun ise kronik seroz otit denen kulak hastalığı olduğunu ifaden eden Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Geniz etinin orta kulağımızı havalandıran östaki tüpünü tıkaması ya da geniz etinin etrafında oluşan kronik enfeksiyonel durumun östaki tüpünü tıkaması sonucu orta kulak havalandırmasında bozukluk meydana geliyor. Bu durum sonucunda orta kulakta havalanma ve yoğun sıvı birikimleri oluşuyor. Yapılan tedavilere cevap vermeyen  durumlarda kulak zarlarına tüp takılması işlemi yapılıyor. Takılan tüpler kulak havalanması normal hale gelene kadar kalmakta sonrasında da kendiliğinden atıyor. Üç aylık rutin yapılan kontrollerde atılmış olan tüp tarafımızdan alınarak hasta sağlığına kavuşuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam