03 Aralık 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara5°C

GENELLİKLE 65 YAŞ ÜSTÜNDE GÖRÜNÜYOR

Sarı nokta hastalığında vitamin kullanımına dikkat!

Genellikle 65 yaş üstünde görünüyor

03 Temmuz 2020 Cuma 13:51

Türk Oftalmoloji Derneği, pandemi döneminde gündemden düşmeyen 65 yaş ve üstü kişilerin göz sağlığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Dernek, sarı nokta hastalığının bu yaş grubunda yoğun görüldüğüne dikkat çekti ve hastalığın tedavisinde kullanılan vitamin ve besin takviyelerinin mutlaka hekim gözetiminde alınması gerektiği görüşünü paylaştı.

Altmışbeş yaş üstü bireylerin sıkça konuşulduğu pandemi günlerinde, özellikle bu yaş grubunda daha sık görülen “sarı nokta hastalığı” ve kullanılacak vitaminler, göz doktorlarına danışılan önemli konulardan biri olarak öne çıktı. Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği’nden Tıbbi Retina Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Özdemir, sarı nokta hastalığını anlattı ve doğru vitamin kullanımını tanımlayan mikronütrisyon uygulamalarına dikkat çekti.

Sarı nokta hastalığı nedir?

Prof. Özdemir, hastalığı şöyle tanımladı: “Maküla ya da bilinen adıyla “sarı nokta”, gözün arka kısmında görme işleminin sağlandığı retinada yer alan, keskin ve renkli görmenin sağlanmasından sorumlu küçük bir bölgedir. Sarı nokta hastalığı, ismini aldığı bu bölgede bulunan, ışığı ve rengi algılayan alıcıların, yaşın ilerlemesi ile beraber hasar görmesi sonucu oluşan hastalığa verilen isimdir. Hastalığın tıbbi adı, yaşa bağlı maküla dejenerasyonudur. Sarı nokta hastalığı özellikle 65 yaş sonrası meydana gelen, geri dönüşümsüz bir retina hastalığıdır. Gelişmiş ülkelerde körlüğün en önemli sebeplerindendir.”

Hastalığın iki tipi var

“Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi var. Kuru tip, yüzde 85-90 oranıyla yaş tipten çok daha sık görülür” diyen Prof. Dr. Hakan Özdemir, sarı nokta hastalığının gelişiminde çeşitli faktörlerin ön planda olabileceğini söyledi. Özdemir; yaşlanma, sigara kullanımı, genetik faktörler ve uzun süreli güneş ışığına maruz kalmanın bunların başında geldiğini söyledi.

Nasıl anlaşılır?

Sarı nokta hastalığının, bulgu ve belirti vermeden rutin göz muayenesinde tespit edilmesi mümkün. Bununla birlikte renk hassasiyetinin azalması, düz çizgileri kırık ya da dalgalı görme, ışığa hassasiyet ve merkezi görmede sorunlar gibi çeşitli belirtiler de verebilir. Okumada zorlanma önemli bir başka belirti olarak öne çıkıyor. Sarı nokta hastalığının tanısı göz hekimi tarafından konuluyor.

Tedavisi nedir?

“Sarı nokta hastalığının tedavisinde yaş tip ve kuru tip sarı nokta hastalığı farklılık göstermektedir” diyen Prof. Özdemir, yaş tip sarı nokta hastalığında damarlanmayı ve hastalığın ilerlemesini önlemek için göz içi enjeksiyon (anti-VEGF) uygulamasının yapıldığını belirtti.

Kuru tip için mikronütrisyon

Ancak kuru tip sarı nokta hastalığının günümüzde ilaç veya cerrahi yöntemlerle tedavisi yok. Hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla uygulanabilecek yöntem ise retina için yararlı olan vitamin ve diğer besin takviyelerinin alımı. Bu yaklaşıma da mikronütrisyon adı veriliyor.

Mikronütrisyon nedir?

Prof. Dr. Hakan Özdemir, mikronütrisyona şu sözlerle açıklık getirdi: “Nütrisyon bilindiği üzere beslenme anlamı taşımakta. “Mikro” ise burada, az bulunan ya da nadir anlamında kullanılmıştır. Çünkü mikronütrisyonda verilen besin takviyeleri ve vitaminler vücutta çok az miktarda bulunmaktadır. Bazılarının normal beslenme ile istenilen dozlarda alınması da mümkün değildir. Mikronütrisyon, sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatan bir yaklaşımdır. Bu konuda çok sayıda bilimsel veri bulunmaktadır.”

Düzenli hekim gözetimi şart

Prof. Özdemir, kritik önem taşıyan mikronütrisyon tedavisinde kullanılan ürünlerin, mutlaka göz hekiminin önerisi ile kullanılması gerektiği uyarısında bulundu. Özdemir, ayrıca mikronütisyon tedavisi alan sarı nokta hastalarının hekimlerinin belirlediği periyotlarda muayene olmalarının da son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam