24 Kasım 2024
  • Bursa3°C
  • İstanbul3°C
  • Ankara1°C

GEÇMEYEN SİVİLCELERİN NEDENİ

Köpek memesi hastası olabilirsiniz

Geçmeyen sivilcelerin nedeni

10 Haziran 2021 Perşembe 15:47

İstanbul, Haziran 2021 - Toplumda köpek memesi hastalığı olarak da bilinen hidradenitis suppurativa (HS), hastanın bağışıklık sisteminde yaşanan problem ile ortaya çıkıyor. Basit bir sivilce ile başlayan HS’nin tanı koyulma süresi doğru uzmanlık alanına gidilmemesi durumunda ortalama 7 yılı buluyor. HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor.

 Toplumda her 100 kişiden birinde görülen, kıl ve ter bezlerinin bulunduğu yerlerde ortaya çıkan ve kronik bir deri hastalığı olan HS; doğru tanıya ulaşılıncaya kadar ağrılı, iltihaplı sivilce ve çıban benzeri nodüller sebebiyle hastaların yaşam kalitesini düşürüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Meltem Türkmen ve Uzm. Dr. Sinan Doğan, koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikler veya akıntılı yaralar varsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerektiğini belirtiyor.

Hidradenitis suppurativa (HS), hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir hastalık Uzm. Dr. Meltem Türkmen, “Hidradenitis suppurativa  (HS), hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir hastalık. Hastalar, tanı ve tedavi sürecinde her yönden olumsuz etkileniyorlar. Basit bir sivilce aslında HS olabiliyor. Kişileri utandıran, sosyal hayattan uzaklaştırarak depresyona sokan aynı zamanda da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen HS lezyonlarının dağılımı cinsiyete göre değişirken, genelde genital bölge ve bacaklardaki lezyonlar kadınlarda daha sık görülüyor. Hastalık kadınlarda erkeklere göre 2 ile 5 kat daha fazla görülüyor.” dedi. 

Koltuk altı ve kasık bölgelerinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler varsa, mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalı

HS hastalarının yaşam kalitelerini artırmak için hastalık boyunca dikkat etmeleri gereken noktalara da değinen Uzm. Dr. Sinan Doğan ise “Hastalar koltuk altı ve kasık bölgelerinde ilk başta kızarıklık ve şişlikle başlayan HS’yi önemsemiyorlar. Kızarıklar ağrılı yaralara dönüştüğü zaman doktora gitme ihtiyacı hissediyorlar ve ilk başvurulan doktorlar da dermatoloji uzmanı olmuyor. Bu da süreci uzatıyor. Koltuk altı ve kasık bölgelerinde bu belirtilerden şikayet eden kişiler, mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalılar. Ayrıca, lezyonların görüldüğü bölgelerin hijyenine de çok dikkat edilmeli. Rahat, çok sıkmayan giysiler giyilmeli ve kesinlikle sigara kullanılmamalı. Bu noktalara dikkat edildiğinde hastaların yaşam kalitesi artacaktır.” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam