ETİ YALNIZ VE KAHVALTIDA TÜKETMEYİN
Tatlı yerine meyve tercih edin...

14 Haziran 2024 Cuma 12:42
Kurban Bayramının vazgeçilmezi etin nasıl pişirileceği ve tüketileceği hayati derecede önemli. “Eti yalnız tüketmeyin. Tatlı yerine meyve tercih edin” uyarısında bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, aşırı hayvansal protein ve yağ tüketiminin yüksek risk teşkil ettiği bazı hastalıkları olan kişilere hayati uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramının vazgeçilmezi kavurma başta olmak üzere kurban etinin nasıl pişirildiği ve tüketildiği sağlık açısından son derece önemli. Özellikle kalp ve damar hastalıkları olanlar, mide ve barsak hastalıkları olanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları ve obezitesi olanlar son derece dikkatli olması gerekiyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, özellikle aşırı hayvansal protein ve yağ tüketiminin yüksek risk teşkil ettiği bazı hastalıkları olan kişilere kritik uyarılar yaptı.
Sakın kahvaltıda tüketmeyin!
Dr. Ertuğrul Taşan, kurbanın kesildikten hemen sonra yenilmemesi gerektiğini söyledi. “Kesim sonrası et sertleştiğinden sindirimi zorlaşır” uyarısında bulunan Dr. Taşan, şu önerilerde bulundu: “Kesimden sonra etler 1-2 saat serin bir ortamda havalandırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılır. 24 saat kadar buzdolabında dinlendirilir ve yumuşaması beklenir. Kahvaltıda kurban etinden yapılmış kavurma yenmemelidir. Sindirim sistemini zorlar. Yemek için öğle saati daha uygundur. Kahvaltıda aşırı protein ve hayvansal yağdan kaçınılmalıdır. Görünen yağı olmayan ette bile %20 hayvansal yağ olduğu unutulmamalıdır.”
Tatlı yerine meyve tüketin
Et yanında tüketilen baklava ya da şerbetli tatlıların yenilmesi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Taşan, tatlı yerine meyve tercih edilmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydederek “Mutlaka tatlı isteniyorsa sütlü tatlılar aşırıya kaçmadan yenilebilir” dedi.
Bu hastalıkları olanlar kurban etine dikkat
Dr. Taşan, kurban etinin tüketilmesinde dikkatli olması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kalp ve damar hastalıkları olanlar, mide ve barsak hastalıkları olanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları ve obezitesi olanlar bayramda kurban eti yerken dikkatli olmalıdırlar. Aşırı protein ve yağ tüketimi bu hastaların rahatsızlıklarını artırabilir.” Bu riski yüksek hastalıklara sahip olan kişilerin mutlaka diyete uyması gerektiğinin altını çizen Dr. Taşan, şu konularda da uyarılarda bulundu: “Akşam geç saatlerde ve kahvaltıda et yemekten kaçınılmalıdır. Aşırı et tüketimi karaciğer, pankreas, mide ve bağırsakların yanında böbrekleri de zorlar. Safra yolları olumsuz etkilenir. Hazımsızlık, aşırı gaz oluşumu, karın ağrısı, karında aşırı şişme, ishal, uykusuzluk ve aşırı yorgunluk şikayetleri ortaya çıkabilir.”
Dr. Taşan, eti fazla kaçıranlarda yaşanan sorunlara çözüm olarak su içilmesini önerdi. “Günde 2.5 litre su tüketimi sindirim faaliyeti ve atıkların vücuttan uzaklaştırılabilmesi için çok önemlidir” diyen Dr. Taşan, etin aşırı yağlı yenilmesinden kaçınılması ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlardan uzak durulmasını önerdi. Dr. Taşan, etin yanında ve etle birlikte sebze tüketilmesinin sindirim sorunlarını azaltacağını kaydederek “Oluşan sindirim sorunları için gerekirse doktora başvurulması gerekir. Gaz giderici ve sindirimi kolaylaştırıcı enzim içeren ilaçlar doktor önerisi ile kullanılabilir” dedi.
Eti yalnız tüketmeyin
“Etin tek başına tüketilmesi doğru değildir” diyen Dr. Taşan, özellikle C ve E vitaminlerinin de alınabilmesi için sebze ve salata ile birlikte tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak “Etin sebze ile birlikte pişirilerek yemek haline getirilmesi tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Eti nasıl pişirmeliyiz? Bunlara dikkat
Dr. Taşan, “Öncelikle etin pişirilmeden önce görünen yağlarından temizlenmesi gerekir” diyerek şunları söyledi: “Etin yüksek ateşte pişirilmesi doğru değildir. Yüksek ısı etteki B grubu vitaminlerin kaybına yol açar. Pişirilirken yağ ilave edilmemeli, kuyruk yağı gibi katı yağların ilavesinden kaçınılmalıdır. Kısık ateşte ve kendi yağı ve suyuyla pişmesi sağlanmalıdır. Et eğer buzlukta ise öncelikle buzdolabı içindeki rafta çözdürülmeli sonra dışarıya alındıktan sonra pişirilmelidir. Çözünen et tekrar dondurulmamalıdır. Etin yağ ile kızartılmasından ya da doğrudan ateş üzerinde pişirilmesinden ve pişirilirken bazı kısımlarının yanmasından uzak durulmalıdır. En iyisi eti fırınlama, buğulama ya da haşlama şeklinde pişirmelidir.” Dr. Taşan, hayvanların sakatat kısımlarının ve kuyruk yağının da doğrudan ya da ete ilave edilerek tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış