EİB’DEN İHRACAT REKORU
EİB’nin 6 aylık ihracatı 9 milyar 276 milyon dolar oldu...

04 Temmuz 2022 Pazartesi 09:38
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), haziran ayında ihracatını yüzde 10’luk artışla 1 milyar 547 milyon dolardan, 1 milyar 702 milyon dolara çıkardı. Haziran ayında Türkiye geneli ihracat ise; yüzde 18’lik artışla 23,4 milyon dolara ulaştı.
Egeli ihracatçılar, 2022 yılının ilk yarısında ihracatlarını yüzde 21,3 yükselterek 7,6 milyar dolardan 9 milyar 276 milyon dolara çıkarırken, Egeli ihracatçıların son bir yılda Türkiye’ye kazandırdığı döviz yüzde 21,4’lük artışla 14 milyar 774 milyon dolardan, 17 milyar 934 milyon dolara çıktı.
Sanayi sektörü 957 milyon dolarlık ihracatla EİB’nin ihracatından aslan payını alırken, tarım sektörü 612 milyon dolar ihracata imza attı. Madencilik sektörü 132 milyon dolarlık döviz getirisi sağladı.
Bünyesinde 12 ihracatçı birliğini barındıran Ege İhracatçı Birlikleri’nde, haziran ayında 10 ihracatçı birliği ihracatlarını artırmayı başarırken, 2 ihracatçı birliği 2021 yılı Haziran ayı performanslarının gerisinde kaldı.
Demir-çelik zirveye damgasını vurdu
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, haziran ayında da EİB bünyesinde zirvedeki yerini korudu. EDDMİB 2021 yılı haziran ayında 223 milyon dolar olan ihracatını yüzde 15’lik artışla 257 milyon dolara ilerletti.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ikinci sırayı sevdi
Mayıs ayında EİB bünyesinde en çok ihracat yapan ikinci birlik konumuna yükselen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği haziran ayında da ihracatını yüzde 33,5’luk artışla 155,9 milyon dolara taşıyıp zirve ortağı olmayı sürdürürken, EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat artış rekortmeni oldu.
İstihdam ve ihracatın lokomotiflerinden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2021 yılı haziran ayında 131 milyon dolar olan ihracatını, 2022 yılı haziran ayında yüzde 7’lik artışla 140 milyon dolara yükseltti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 30’luk ihracat artış hızıyla 132 milyon dolarlık ihracat performansını ortaya koydu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2021 yılı haziran ayında 112 milyon dolar olan ihracatını, 2022 yılı haziran ayında yüzde 3’lük artışla 114,7 milyon dolara taşıdı ve ihracatta 100 milyon doları aşan birlikler arasına adını yazdırdı.
Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatı vizesi alan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatının yüzde 31’lik artışla 73 milyon dolardan 96 milyon dolara ilerletti.
Mobilya, kağıt ve odundışı orman ürünleri alt sektörlerini bünyesinde barındıran Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2021 yılı haziran ayında 63 milyon dolar olan ihracatını yüzde 29’luk artışla 81,6 milyon dolara yükseltti.
Türkiye’nin sektöründe tek birliği olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği 76 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 67,7 milyon dolar ihracatı kayda aldı.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği haziran ayında 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 22’lik artışla 17,4 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 13’lük yükselişle 15,5 milyon dolar ihracat başarısı gösterdi.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde temsil edilmeyen sektörler içinde Kimya sektörü 189 milyon dolarlık ihracatla dikkati çekerken, otomotiv yan sanayi sektörü 94 milyon dolarlık, iklimlendirme sektörü 70 milyon dolarlık ihracata imza attı. Elektrik-elektronik sektörü 59 milyon dolarlık, makine sektörü 46,6 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Eskinazi: “Yılın ilk yarısında hedefimizi tutturduk”
2022 yılının ilk yarısında 7 milyar 648 milyon dolar olan ihracatlarını yüzde 21,3’lük artışla 9 milyar 276 milyon dolara taşıdıklarını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, son iki ayda ihracat artış hızının düşmesine rağmen 6 aylık dönemde hedeflerini yakaladıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin 6 aylık dönemde ihracatının da 126 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaşan Eskinazi, “İhracatçılarımızın yaşadığı krediye erişim sorunları ihracat rekorlarının kırılması konusunda bizleri kuşkulara düşürse de, Ekonomi yönetiminin son dönemde ihracatçılarımızı yoran kararları ihracat artış hızımızı düşürse de, ihracatçılarımızın kriz yönetme becerileri sayesinde 2022 yılının ikinci yarısında göstereceğimiz performansla Türkiye’nin 250 milyar dolar, EİB’nin 18 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma çabası içinde olacağız” diye konuştu.
Ege Bölgesi ihracatı 2 milyar 669 milyon dolar oldu
Haziran ayında Ege Bölgesi’nin ihracatı yüzde 12’lik artışla 2 milyar 384 milyon dolardan, 2 milyar 669 milyon dolara çıktı.
İzmir, 2021 yılı haziran ayında 1 milyar 125 milyon dolar olan ihracatını 2022 yılı haziran ayında yüzde 17’lik artışla 1 milyar 315 milyon dolara taşıdı.
Kimya sektörü 228 milyon dolarlık ihracatla İzmir’de ihracatta lider sektör olurken, Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü İzmir’in ihracatına 130 milyon dolarlık katkı sağladı. İzmirli çelik ihracatçıları 100 milyon dolarlık ihracat yaparken, otomotiv yan sanayi 78 milyon dolarlık, elektrik-elektronik sektörü 72 milyon dolarlık ihracat yaptı.
İkincilik yarışını kazanan Denizli oldu
Manisa ile Denizli arasındaki ikincilik yarışında öne çıkan 492 milyon dolarlık dış satımla Denizli olurken, Manisa 450 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Denizli’nin ihracatına en büyük katkıyı 137,5 milyon dolarlık tutarla Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü sağlarken, Manisa’nın ihracatında lider sektör 181 milyon dolarla Elektrik-Elektronik sektörü oldu.
Muğla’nın ihracatı yüzde 40 arttı
Muğla, haziran ayında ihracatını yüzde 40 yükselterek 102,5 milyon dolara getirerek Ege Bölgesi illeri arasında adını dördüncü sıraya yazdırdı.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 74 milyon dolarlık ihracatla Muğla’nın ihracatından aslan payını aldı.
İhracatını yüzde 40 artıran bir başka il Balıkesir oldu. Balıkesir, 71,8 milyon dolar olan ihracatını 100 milyon dolara yükseltti. Bu ihracata su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ile elektrik-elektronik sektörü 21’er milyon dolarlık katkı sağladı.
Haziran ayında Ege Bölgesi’nin ihracat artış rekortmeni yüzde 48’lik sıçramayla Aydın oldu. Aydın 2021 yılı haziran ayındaki 65,6 milyon dolarlık ihracatını 96,1 milyon dolara taşıdı.
Madencilik sektörü 27,6 milyon dolarlık ihracatla Aydın’ın ihracatında birinci sektör oldu.
Afyonkarahisar’ın ihracatı yüzde 11’lik artışla 37 milyon dolardan, 41 milyon dolara çıkarken, madencilik sektörü 24,8 milyon dolarla Afyon ihracatına damgasını vurdu.
Kütahya 34,8 milyon dolar olan ihracatını 40 milyon dolara çıkarırken yüzde 15’lik artışa imza attı. Kütahyalı seramik ihracatçıları, 24 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.
Uşak’ın ihracatı yüzde 12’lik azalışla 35,4 milyon dolardan 31,3 milyon dolara indi. Tekstil sektörü 7,7 milyon dolarla, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 7,1 milyon dolarla Uşak ihracatında ilk iki sektör oldular.
Motorinden sonra sıra benzinde! İndirim geliyorMotorin fiyatlarında arka arkaya gelen indirimlerin ardından akaryakıt piyasasında yeni bir hareketlilik başladı. Sürücüler, bu kez benzinde beklenen olası indirim için gözlerini açıklanacak yeni fiyatlara çevirdi.18 Haziran 2026 Perşembe 10:32EKONOMİ
Arabasını satacaklar dikkat!Türkiye otomotiv sektöründe yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ikinci el araç pazarında yaşanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 11:01EKONOMİ
Akaryakıta indirim geldi, Bursa'da tablo değişti!Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.16 Haziran 2026 Salı 10:40EKONOMİ
TOKİ'nin Bursa dahil 64 ildeki satışları başlıyorToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 64 ilde vatandaşları ev sahibi yapacak yeni açık satış kampanyasında satışlar, başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:38EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları (15 Haziran 2026 Pazartesi)Dolar 46,2630 liradan, euro ise 53,7820 liradan haftaya başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:25EKONOMİ
Altın ABD ve İran’ın ön anlaşmaya varmasıyla sert yükseldiAltının ons fiyatı, ABD ve İran’ın ön anlaşmaya vardıklarını açıklamasıyla yüzde 2’den fazla yükseldi. Petrol fiyatları ise yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:13EKONOMİ
Saman fiyatları yarı yarıya gerilediHububat hasadının başlamasıyla birlikte piyasaya giren yoğun kaba yem arzı, saman başta olmak üzere kaba yem fiyatlarında büyük bir düşüşü beraberinde getirdi.15 Haziran 2026 Pazartesi 08:48EKONOMİ
Altın fiyatlarında 7 ay sona bir ilk!Küresel piyasalarda son günlerde sert dalgalanmalar yaşayan altın fiyatları, kritik ekonomik veriler öncesinde yeniden yükseliş eğilimine girdi.11 Haziran 2026 Perşembe 09:55EKONOMİ
Nakit ihtiyacı olanlar dikkat! Faizsiz kredi veren bankalar belli olduDenizBank, Garanti BBVA ve Albaraka Türk gibi birçok banka, belirli koşullar ve vadeler kapsamında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi, nakit avans ve finansman imkânı sunuyor.08 Haziran 2026 Pazartesi 11:20EKONOMİ
Sigaraya zam üstüne zam!Sigara fiyatlarına yönelik artışlar sürerken, Türkiye'de en çok tüketilen markalardan bazılarını üreten Philip Morris grubunun ürünlerine yeni bir zam daha geldi.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:58EKONOMİ
Mayıs ayında Bursa'da 3,4 milyar dolarlık ihracatUludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2026 yılı Mayıs ayı ihracatı, 3 milyar 389 milyon 682 bin dolar olarak gerçekleşti.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:56EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Tabela gece yarısı değiştiAkaryakıt fiyatlarında yaşanan hareketlilik sürerken, gece yarısı benzin istasyonlarında tabelalar yine değişti.06 Haziran 2026 Cumartesi 09:33EKONOMİ
İşte meslek meslek yeni memur maaşlarıEnflasyon farkı eklenen memur ve memur emeklisinin garantilediği oran ise yüzde 12,40'a ulaştı. Bu hesapla en düşük memur maaşı 72.388,67 TL’ye, öğretmen maaşı ise 82.472,97 TL’ye yükseldi.05 Haziran 2026 Cuma 12:40EKONOMİ
Dikkat! Haziran ayı kira zam oranı belli olduTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon verisiyle birlikte kira artışlarında esas alınan tavan oran da belli oldu.05 Haziran 2026 Cuma 12:17EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni fiyatlar yoldaAkaryakıt fiyatlarında tabelalar yeniden güncelleniyor. Benzine 2,10 TL'lik indirim beklentisi gündeme gelirken, eşel mobil sistemi nedeniyle pompaya yansıyacak net düşüş miktarı da netleşti. İşte tüm ayrıntılar...05 Haziran 2026 Cuma 12:03EKONOMİ
Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu!Enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,61 oldu05 Haziran 2026 Cuma 11:20EKONOMİ
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte yeni tahminlerTemmuz ayında yapılacak maaş artışları öncesinde enflasyon verilerine odaklanan milyonlarca SSK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için kritik süreç devam ediyor.03 Haziran 2026 Çarşamba 11:17EKONOMİ
Bitcoin'de 4 ay sonra bir ilk! Milyonlar buhar olduBitcoin, yüzde 6,5 değer kaybederek 66 bin 100 dolara kadar geriledi ve son 4 ayın en sert günlük düşüşünü yaşadı.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:25EKONOMİ
Akaryakıtta yeni zam! Bursa'da güncel fiyatlar...Akaryakıt fiyatlarında beklenen artış pompaya yansıdı. Benzin ve motorinde yapılan son zamların ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da güncel litre fiyatları yeniden şekillendi.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:12EKONOMİ
Markette kartı çalışmayınca hayatı değişti!Van'da yaşayan Azerbaycan kökenli bir vatandaşın başına gelen sıra dışı olay, görenleri hayrete düşürdü.02 Haziran 2026 Salı 11:40EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.