DÜNYANIN GIDA AMBARI TÜRKİYE
Turkish Tastes ikinci baskısı ABD’de tanıtıldı...

27 Şubat 2024 Salı 09:30
Yıllık 160 milyar dolar gıda ithalatıyla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı olan ABD’de Türk gıda ürünlerinin daha fazla tercih edilmesini amaçlayan Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 6 gıda ihracatçı birliğinin katılımıyla, Ticaret Bakanlığı’nca desteklenen “Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi” kitabının ikinci baskısı ABD’deki büyük bir etkinlikle duyuruldu.
Türkiye birçok meyve ve sebzenin anavatanı ve en büyük üreticisi
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Türkiye'nin iklim ve coğrafi özellikleri, meyve ve sebze üretimi için çeşitlilik ve kalite açısından benzersiz bir zenginlik sunmaktadır. Bu nedenle, Türkiye birçok meyve ve sebzenin anavatanı ve en büyük üreticisi olarak ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Geleneksel üretim teknikleri ve modern işletimlerin uyumlu bir biçimde bir araya getirilmesi, ihracatçılara önemli avantajlar sunmaktadır. Türkiye'nin ABD'ye olan meyve ve sebze mamulleri ihracatını artırmak amacıyla yürüttüğü tanıtım çalışmaları da bu zenginlikleri ve avantajları vurgulamaktadır.” diye konuştu.
Başkan Uçak, “Son verilere göre, Türkiye'nin önceki yıl ABD'ye meyve ve sebze mamulleri ihracatı %26 artarak 343 milyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Bu artış, Türk meyve ve sebzelerinin ABD pazarında giderek daha fazla talep görmesiyle doğrudan ilişkilidir. Türkiye'nin dünyanın her pazarındaki güncel trendlere hızlı bir biçimde adapte olma yeteneği, ABD pazarındaki başarısını güçlendirmektedir.” dedi.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe bütün ürün gruplarımızda dünyanın ilk 10 ülkesi arasındayız
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörü, dünya protein ihtiyacının karşılanmasında hayati bir rol oynamaktadır. Birliğimiz bünyesinde yer alan bütün ürün gruplarımızda dünyanın ilk 10 ülkesi arasındayız. Su ürünleri sektöründe Türkiye olarak, levrek ve çipurada dünyanın en büyük levrek ve çupra üreticisi ve ihracatçıyız. Ayrıca, son dönemde Karadeniz’de yetiştirmeye başladığımız Türk somonuna sektörümüzün parlayan yıldızı olarak tüm dünyada büyük bir ilgi uyandırdı. Yine Birliğimiz ürün gruplarından kanatlı etleri üretiminde dünya çapında 8. Sıradayız.” diye konuştu.
Başkan Girit, “Yumurtaya baktığımızda yine Dünya 5. Si olan sektörümüzde, 50’den fazla ülkeye de ihracat yapılmaktadır. Bal sektöründe dünyadaki en büyük 2. üretici, çam balında ise Dünya 1.si olup dünyanın %92sini üretmekteyiz. Türkiye'nin ABD'ye olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatını artırmaya yönelik gerçekleştirdiğimiz Turkish Tastes Projesi ve fuar organizasyonları sayesinde Türkiye'nin ABD'ye olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatı 2023 yılında %18 artarak 123 milyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Turkish Tastes markasının protein sağlayıcıları olarak tüm üyelerimizle her türlü işbirliğine desteklerimizi sürdüreceğiz.” dedi.
Türkiye, dünyanın en büyük sofralık zeytin ve en büyük 2. zeytinyağı üreticisi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, "Her geçen gün daha fazla önem kazanan Akdeniz tarzı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olan zeytinyağı, endüstriyel olarak ilk kez tarihte İzmir'de yer alan işliklerde üretilmiştir. Türkiye, dünyanın en büyük sofralık zeytin ve en büyük 2. zeytinyağı üreticisi olup, bu alanda zengin bir geleneğe sahiptir. Dünyada zeytinyağlı yemekler segmenti olarak bin yıllara dayanan sağlıklı tariflerin orijinalini koruyarak nesiller boyu taşıyan kültürümüz, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı sektörünü temsil etmektedir. Türkiye'nin ABD'ye olan zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmak için yürüttüğü tanıtım çalışmaları da bu zengin mirası ve kaliteli ürünleri vurgulamaktadır. Son verilere göre, Türkiye'nin ABD'ye zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2023 yılında %80 artarak 199 milyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Bu artış, Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesine ve çeşitliliğine olan talebin artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Türkiye'nin dünya pazarındaki önemli konumu ve sağlıklı beslenme trendlerine uygun ürünleriyle ABD pazarındaki başarısını güçlendirmesi beklenmektedir. Hem sağlıklı beslenmenin hem Turkish Tastes’in en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.
Sektörümüzde 700 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştık
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, “Bilindiği gibi vatanımız Anadolu, tarımın başladığı medeniyet, bereket ve kültürün beşiğidir. Doğanın mucizevi armağanlarını tüm dünyayla paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2019 yılından bu yana yürüttüğümüz Turkish Tastes Turquality Projemiz sayesinde sektörümüzde 700 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştık ve bunu her geçen yıl artırarak devam ettireceğimize inanıyoruz. Her birinizi bugün burada sergilenen Türk tahıllarının, bakliyatlarının, yağlı tohumlarının ve ürünlerinin lezzetlerini tatmaya davet ediyorum.” diye konuştu.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, “2019’dan bu yana projemiz kapsamında tüm paydaşlarımıza katkı sağlayan ve uzun vadeli bir vizyonla yola çıktık. Las Vegas Üniversitesi (UNLV) Nevada William F. Harrah Otelcilik Fakültesi, Nevada Restaurant Association (NvRA), American Culinary Federation (ACF) gibi prestijli kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle büyük bir topluluk oluşturduk. Bu topluluğun sürekli büyüdüğünü görmek, çabalarımızın meyvelerini aldığımızın en güzel göstergesi. Artık temsil ettiğimiz sektörlerin birlikte iş yapma potansiyelini ortaya çıkarmanın ve bu konuda somut adımlar atmanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha da ileri gitmek için kararlılıkla çalışacağız.” dedi.

Dünya mutfağında Türk malzemeleri
Gürel, “ABD’li şeflerin Türk Lezzetlerini gündemlerine almaları için eğitim çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu nedenle Turkish Tastes referans kitabı serisini çok önemsiyoruz ve kitabımızın ikinci sayısını yayınlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz EİB olarak Türk ürünleriyle bütün mutfaklarda neler yapılabileceğini Turkish Tastes Projemiz de gösterdik. Turkish Tastes isimli referans kitabı hazırladık. Kitapla hedef kitleye bir yandan ürünlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan da Türk ürünlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş olduk. ABD’li şeflerimizi Türkiye’de ağırladık ve ürünlerimizin tarladan sofraya yolculuğunu Anadolu'nun eşsiz misafirperverliğiyle deneyimlediler. Önümüzdeki dönemin en önemli etkinliği olacağına inandığımız Turkish Tastes Restoranı Programından da ilk kez bahsetmek istiyorum. Bu programla “Dünya mutfağında Türk malzemeleri yaklaşımımızı” son tüketicinin deneyimine sunacağız. ABD genelinde işbirliği yapacağımız restoranlar, Turkish Tastes ürünleriyle hazırlanan menüleri misafirlerine sunacak.” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “Firmalarımızın sektörlerimizin her zaman arkasındayız. Turkish Tastes Turquality Projemiz ülkemiz için çok önemli. Diğer projelerin örnek alması gereken Pilot proje olarak görüyoruz. ABD’nin bir numaralı gıda distribütörü Sysco, ABD’nin 2. Büyük gıda distribütörü Us foods gibi ABD’nin en büyük gıda firmalarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı bu etkinlik 2019’dan bugüne kadar olan süreçte nelerin başardığını gösteren, özverili çalışmaların çok iyi bir özeti. Turkish Tastes Turquality Projemiz, ABD’ye olan ihracatımıza doğrudan etki etmesi için uygun zemini hazırladı. Önümüzdeki dönemde somut olarak ticarileşmeyi göreceğiz. Biz Bakanlığımız olarak Turkish Tastes Turquality Projemizi bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de hem destekleyip hem de her aşamada bizzat yanınızda olarak süreci yürüteceğiz.” dedi.
Şef Thomas Macrina ve Şef Reimund Pitz’e Turkish Tastes Ulusal Büyükelçiliği, Şef Lucio Arancibia’ya Turkish Tastes Nevada Bölge Büyükelçiliği, Şef Greg Matchett’a Turkish Tastes Denver Bölge Büyükelçilikleri takdim edildi. Bu atamalarla Turkish Tastes Turquality Projesinin ABD’deki şeflerle kalıcı bir şekilde temsil edilmesi sağlandı.

Etkinliğe Türkiye Miami Konsolosu Oğuz Köşker, Las Vegas Üniversitesi (UNLV) Nevada William F. Harrah Otelcilik Fakültesi, Las Vegas/ Yiyecek ve İçecek Bölüm Başkanı Dr. Joseph Lema, ve Nevada Restaurant Association (NvRA) Prostart Koordinatörü Michelle Vietmeier, American Culinary Federation (ACF) Başkanı Rene Marquis, Turkish Tastes Denver Bölge Büyükelçisi Şef Greg Matchett, Turkish Tastes Ulusal Büyükelçisi Şef Thomas Macrina, Şef Maynard Meland, Turkish Tastes Ulusal Büyükelçisi Şef Reimund Pitz, Turkish Tastes Nevada Bölge Büyükelçisi Şef Lucio Arancibia da katıldı.
Altın fiyatlarında 7 ay sona bir ilk!Küresel piyasalarda son günlerde sert dalgalanmalar yaşayan altın fiyatları, kritik ekonomik veriler öncesinde yeniden yükseliş eğilimine girdi.11 Haziran 2026 Perşembe 09:55EKONOMİ
Nakit ihtiyacı olanlar dikkat! Faizsiz kredi veren bankalar belli olduDenizBank, Garanti BBVA ve Albaraka Türk gibi birçok banka, belirli koşullar ve vadeler kapsamında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi, nakit avans ve finansman imkânı sunuyor.08 Haziran 2026 Pazartesi 11:20EKONOMİ
Sigaraya zam üstüne zam!Sigara fiyatlarına yönelik artışlar sürerken, Türkiye'de en çok tüketilen markalardan bazılarını üreten Philip Morris grubunun ürünlerine yeni bir zam daha geldi.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:58EKONOMİ
Mayıs ayında Bursa'da 3,4 milyar dolarlık ihracatUludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2026 yılı Mayıs ayı ihracatı, 3 milyar 389 milyon 682 bin dolar olarak gerçekleşti.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:56EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Tabela gece yarısı değiştiAkaryakıt fiyatlarında yaşanan hareketlilik sürerken, gece yarısı benzin istasyonlarında tabelalar yine değişti.06 Haziran 2026 Cumartesi 09:33EKONOMİ
İşte meslek meslek yeni memur maaşlarıEnflasyon farkı eklenen memur ve memur emeklisinin garantilediği oran ise yüzde 12,40'a ulaştı. Bu hesapla en düşük memur maaşı 72.388,67 TL’ye, öğretmen maaşı ise 82.472,97 TL’ye yükseldi.05 Haziran 2026 Cuma 12:40EKONOMİ
Dikkat! Haziran ayı kira zam oranı belli olduTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon verisiyle birlikte kira artışlarında esas alınan tavan oran da belli oldu.05 Haziran 2026 Cuma 12:17EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni fiyatlar yoldaAkaryakıt fiyatlarında tabelalar yeniden güncelleniyor. Benzine 2,10 TL'lik indirim beklentisi gündeme gelirken, eşel mobil sistemi nedeniyle pompaya yansıyacak net düşüş miktarı da netleşti. İşte tüm ayrıntılar...05 Haziran 2026 Cuma 12:03EKONOMİ
Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu!Enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,61 oldu05 Haziran 2026 Cuma 11:20EKONOMİ
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte yeni tahminlerTemmuz ayında yapılacak maaş artışları öncesinde enflasyon verilerine odaklanan milyonlarca SSK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için kritik süreç devam ediyor.03 Haziran 2026 Çarşamba 11:17EKONOMİ
Bitcoin'de 4 ay sonra bir ilk! Milyonlar buhar olduBitcoin, yüzde 6,5 değer kaybederek 66 bin 100 dolara kadar geriledi ve son 4 ayın en sert günlük düşüşünü yaşadı.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:25EKONOMİ
Akaryakıtta yeni zam! Bursa'da güncel fiyatlar...Akaryakıt fiyatlarında beklenen artış pompaya yansıdı. Benzin ve motorinde yapılan son zamların ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da güncel litre fiyatları yeniden şekillendi.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:12EKONOMİ
Markette kartı çalışmayınca hayatı değişti!Van'da yaşayan Azerbaycan kökenli bir vatandaşın başına gelen sıra dışı olay, görenleri hayrete düşürdü.02 Haziran 2026 Salı 11:40EKONOMİ
Aracı olanlar dikkat! Bursa'da tabelalar yeniden değişiyorKüresel petrol fiyatları ve döviz kuru artışı nedeniyle Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarında zam bekleniyor. Motorinde litre başına yaklaşık 98 kuruş, benzinde ise 47 kuruş artış öngörülüyor.02 Haziran 2026 Salı 10:48EKONOMİ
Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık enflasyon farkının %14,64 olarak kesinleştiğini ve Temmuz'da %18,58’i bulabileceğini belirtti.01 Haziran 2026 Pazartesi 12:32EKONOMİ
Erken emeklilikte yeni dönem! SGK'dan 8 kritik uyarıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, erken emeklilik sürecinde sigorta başlangıcı ve prim günleri gibi detayları netleştirirken, SGK sahte sigortalılık ve usulsüz emeklilik denetimlerini artırdı.01 Haziran 2026 Pazartesi 11:31EKONOMİ
Bugün son gün... Ödemeyi unutan yandı!Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde ilk taksit dönemi sona eriyor.01 Haziran 2026 Pazartesi 11:26EKONOMİ
Emekli promosyonlarında rekabet kızıştı! 90 bin TL'yi buluyorTemmuz öncesi bankalar, SGK emeklilerine nakit, faizsiz kredi ve bonus içeren 90 bin TL'ye varan avantaj paketleri sunuyor. Ziraat Bankası ve özel bankalar rekabeti artırırken, emekliler taahhüt ve ek şartlara dikkat etmeli.31 Mayıs 2026 Pazar 12:17EKONOMİ
Kiracılar dikkat! Paranızı e-Devlet'ten alabilirsiniz!Yargıtay, kiracıların evden çıkarken boya yapma zorunluluğu olmadığını ve doğal yıpranmalardan sorumlu tutulamayacağını kararlaştırdı. Bu karar, tahliye ve depozito iadesi uyuşmazlıklarında yeni hukuki çerçeve oluşturdu.29 Mayıs 2026 Cuma 11:40EKONOMİ
Ev ve arsa sahipleri dikkat! Ev vergisi için süre doluyorTürkiye genelinde milyonlarca taşınmaz sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde geri sayım başladı.29 Mayıs 2026 Cuma 11:28EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.