20 Eylül 2024
  • Bursa26°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara23°C

DOLAR/TL NE KADAR OLDU?

Dolar bugün 4,67 seviyelerinde işlem görmeye başladı...

Dolar/TL ne kadar oldu?

05 Temmuz 2018 Perşembe 09:57

Yurtiçinde bugün TCMB saat 1430’da haftalık menkul kıymet istatistiklerini ve yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarını açıklayacak. Yurtdışında ise saat 1515’te ABD ADP özel sektör istihdamı, saat 1530’da ABD işsizlik maaş başvuruları ve saat 1700’de ABD ISM hizmetler endeksi açıklanacak.

Piyasalar ayrıca yarın saat 1530’da açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisini bekliyor.

Öte yandan ABD yarından itibaren Çin’den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen gümrük vergisi almaya başlayacak. Beijing’in de buna misilleme yapma sözü vermesi ardından Asya borsaları bu endişe verici belirsizliğin etkisiyle zayıf seyir izliyor.

Dolar/TL ABD piyasalarının kapalı olduğu dün ani bir hareketle 4.72 seviyesinin üzerine çıkarken; 10 yıllık tahvil faizlerinin de rekor seviyelerine geldiğine işaret eden bankacılar, öğleden sonra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin TCMB’nin faiz konusunda gereken adımı atacağını söylemesinin kurda toparlanma sağladığını belirtmişti.

Kurda dün yerli bireysel yatırımcının yoğun satış tarafında olduğunu ancak ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle çok sağlıklı bir fiyat oluşumundan bahsedilemeyeceğini söyleyen bir bankacı, “Bugün likiditenin geri dönmesi ile dengelenme göreceğiz. Ancak konu yine ‘faiz artırımı olacak mı’ üzerinde düğümleniyor. Piyasa halen 50-100 baz puan arası faiz artırımı bekliyor, fiyatlama da 75 baz puan civarında.

Dün Zeybekci’nin açıklamaları bu yönde algılandı, eğer bu algı değişmezse dolar/TL 4.65 altını görebilir gün içinde. Ancak bu akşam FOMC tutanaklar, yarın ABD istihdam verisi var. Cuma günü aynı zamanda Çin-ABD ticaret savaşı da fiiliyata geçiyor, yani dış gündem çok yoğun. Bu yüzden TL’nin pozitif ayrışmasını beklemek zor” diye konuştu.

Aynı bankacı, “Tahvil faizlerinde de hem enflasyonun, hem de gelecek haftaki yüklü Hazine ihalelerinin baskısını görüyoruz, 10 yıllık tahvil faizi rekor seviyeye geldi dün. Ancak tabii ki ana konu enflasyon. TÜFE’nin yüzde 16’da mı zirve yapacağını yoksa daha yüksek seviyelerin mi görüleceğini, sonrasında ise nereye kadar gerileyeceğini görmek gerekiyor. Piyasada yılsonu beklentileri yüzde 14 civarında şekilleniyor denebilir dolayısıyla tahvil faizlerinde düşüş beklememek lazım” dedi.

Tüketici fiyatları Haziran’da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesine ulaşırken, çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarındaki sert artışların da ardından TCMB’nin Temmuz toplantısında faiz artırımı yapması gerekliliği dile getiriliyor.

Ancak büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı beklentilerinin olduğu bir ortamda TCMB’nin 24 Temmuz’daki toplantıda nasıl bir adım atacağı oldukça kritik.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bundan sonra önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu söyleyerek, bazı ürünlerdeki zamların ekonominin gereği olduğunu belirtti ve “Enflasyonun bu kadar çok çıkması bazı fiyatları da otomatik olarak kendi içinde sarmala dönüştürüyor bununla ilgili de gereken tedbirler alınacak” dedi.

Zeybekci faiz konusunda TCMB’nin atılması gereken adımları mutlaka atacağını belirtti.

Geçen hafta Perşembe günü yüzde 16.20’ye kadar gerileyen, enflasyon verisi öncesinde yüzde 16.98 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 17.74 seviyesine kadar yükselirken, bu seviyenin tarihi zirve olduğu belirtiliyor. Bugün spot kapanışta ortalama yüzde 17.63, valörde son işlemde yüzde 17.65 seviyesindeydi.

Veri sonrası 19.71’e kadar yükselen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün öğleden sonra yüzde 19.98’e kadar yükseldikten sonra valörde son işlemde yüzde 19.95 seviyesindeydi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi