DOLAR/TL NE KADAR OLDU?
Gözler Merkez’in kararında...

07 Haziran 2018 Perşembe 10:51
Bankacılar bugün sadeleşme adımını da tamamlanacağını, bundan sonra sadece bir hafta vadeli repo faizinden fonlama yapacağını açıklayan TCMB’nin 14.00’da açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) olağan toplantısına ilişkin kararın ise piyasada yön belirleyici olmasını bekliyor.
Dolar ne kadar oldu?
Dolar/TL güne 4.5655/4.5676 seviyesinde başladı. Euro/TL ise 5.3934/5.3954'ten işlem görüyor.
TCMB son olarak 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş, daha sonra ise para politikasında sadeleşme sürecine başladığını ve bu sürecin 7 Haziran(bugün) itibarıyla tamamlayacağını duyurmuştu.
Bu doğrultuda yüzde 8 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihale faizinin politika faizi haline getiren TCMB, yeniden haftalık repo ihaleleri açmaya başlayarak, oranı ise mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50’ye eşitledi.
Banka daha önce yaptığı para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin basın duyurusu ve bu duyuruya ilişkin daha sonra açıkladığı teknik detaylar uyarınca, bugünden itibaren yalnızca bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıklayacak.
TCMB’nin gecelik vadede borçlanma ve borç verme faizleri bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyasla artı/eksi 150 baz puanlık marj ile, GLP borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanacak. Kurul bu faiz oranlarını ayrıca ilan edilmeyeceğini duyurmuştu.
Piyasalar ise kısa süre önce olağanüstü toplanarak 300 baz puan faiz artışına giden TCMB’nin bugün politika faiz oranında yeniden bir artış yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.
Bankacılara göre bir artış yapılması piyasalara kredibilite ve enflasyonla mücadele anlamında önemli bir mesaj olacak ve pozitif algılanacak. Aksi durumda ise kurda satış baskısı gözlenebilecek.
Reuters anketine göre ekonomistler TCMB’nin bugün yüzde 16.50 olan bir hafta vadeli repo faizini 50-100 baz puan artırması bekleniyor.
Reuters’ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 11 katılımcı faiz artışı beklerken; beş katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan, beş katılımcı ise 100 baz puan artış öngörüyor. Öte yandan beş katılımcı ise haftalık repo faizinin sabit tutulmasını bekliyor.
Piyasanın TCMB’den faiz artışı beklentilerinde güven tesisi, enflasyon beklentilerdeki bozulma, enflasyonun Temmuz’da yüzde 14’e doğru yükseleceği öngörüsü ön plana çıkıyor.
TCMB’nin olağanüstü toplantısına ilişkin özetlerde yer alan “…ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek” ifadesi de enflasyondaki seyir göz önüne alındığında faiz artış beklentilerini kuvvetlendiren bir diğer neden olarak ön plana çıkıyor.
Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın İstanbul ve Londra’da gerçekleştirdiği yatırımcı görüşmelerinde enflasyondaki gelişmelere göre gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik mesajları da beklentiyi kuvvetlendiren bir başka etken.
TCMB’den faiz artışı beklemeyen kesimde ise siyasi nedenler daha çok ön planda. Seçimlere yalnızca iki hafta kalmış olması ve kısa süre önce olağanüstü toplantıyla 300 baz puan faiz artışının yapılmış olması nedeniyle bir kesim TCMB’den bugün yeni bir adım öngörmüyor. Bu beklenti Reuters anketinde yer alıyor ancak azınlıkta kalıyor. Aynı saatte sepet bazında TL 4.9571/4.9631, euro/TL ise 5.3673/5.3746 seviyesinde işlem görüyor.
Dolar/TL Merkez Bankası’nın 300 baz puanlık faiz artışı, 10 milyar dolara ulaşan likidite önlemleri ve sadeleştirme adımının kuru 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden uzaklaştıran en önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekiyorlar.
TAHVİL GETİRİLERİ SEÇİM ÖNCESİ ARTAN HARCAMALARLA YÜKSELİŞTE
Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi önümüzdeki hafta başlayacak ve Temmuz sonuna kadar 35 milyar TL’lik borçlanmanın yapılacağı yüklü ihale/itfa takviminin öncesinde artan seçim harcamalarının bütçeye ve dolayısıyla Hazine’nin borçlanma ihtiyacında bozulma yaratabileceği endişesiyle dün 20, son 1.5 ayda ise 280 baz puan yükseldi.
TL cinsi tahvillerinde de önemli bir belirleyici olan ABD getirilerinin yüzde 3’ün de altında düşüşüne rağmen, getiriler seçim öncesi artan bütçe giderlerine her geçen gün bir yenisinin eklenmesiyle yükseliş trendinde.
Hükümet seçim öncesi emeklilere kalıcı yılda iki kez ikramiye ödenmesine kadar vermişti. Bu ikramiyenin kamuya maliyeti yıllık yaklaşık 22 milyar TL. Öte yandan emeklilere verilen bu iyileştirmenin ardından birçok alanda da gider artırıcı adım atıldı. Hükümet son olarak bu hafta bazı kamu çalışan ve emeklilerinin ek göstergelerinin 3,600’e yükseltileceğini açıkladı.
Artan harcamaların bütçe açığını ve Hazine’nin borçlanma ihtiyacını artıracağı endişeleri tahvil getirilerinde yükselişte en önemli iç sebep olarak gösteriliyor.
Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün de yaklaşık 20 baz puan yükseldi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.38 valörde son işlem yüzde 15.21 oldu.
Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Dün ise en yüksek yüzde 15.40 seviyesi test edildi. Bu verilere göre son 1.5 aylık yükseliş 280 baz puana ulaştı.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.06 oldu.

Elma'nın üretici fiyatı düştü ama pazara yansımadıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, nisan ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürünlerden biri olan elma, market ve pazar tezgahlarında yüksek fiyatlarla satılmaya devam etti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:38EKONOMİ
Emekliye 'maalesef' deyip o haberi verdi!Pazartesi günü Nisan enflasyonu belli olacak. Böylece emekli için 4 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkacak. SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş, maaşlar ile ilgili detayları açıkladı.02 Mayıs 2026 Cumartesi 09:59EKONOMİ
Emekliye kötü haber! Bayram ikramiyesine zam yok!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Kurban bayramı ikramiyelerini ramazan bayramında olduğu gibi aynı miktarda vereceğiz." dedi.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:47EKONOMİ
EPDK düğmeye bastı! Akaryakıtta kurallar baştan yazılıyor...Akaryakıt sektöründe promosyon uygulamalarına yeniden düzenleme getirilirken, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.28 Nisan 2026 Salı 17:33EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta yeni zam yoldaSektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yarından itibaren akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam yapılması bekleniyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:32EKONOMİ
Ulaşım devinden flaş karar! Kritik süreç resmen başladıTekirdağ merkezli ulaşım devi Kale Seyahat ve bünyesindeki altı şirket için mahkemeden kritik bir karar çıktı.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:42EKONOMİ
Ünlü otobüs firması sektörden çekilme kararı aldıEkonomik seyahat imkanıyla öne çıkan BlaBlaCar Bus, artan maliyetler ve kârlılık sorunları nedeniyle 2026 yılı sonunda otobüs taşımacılığı faaliyetlerini tamamen sonlandıracak.25 Nisan 2026 Cumartesi 09:51EKONOMİ
Engelli araç alımında ÖTV muafiyeti kapsamı genişletildi!Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle engelli vatandaşların ÖTV muafiyeti kapsamı genişletildi.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:55EKONOMİ
Akaryakıta indirim! Bu gece fiyatlar değişiyorGlobal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, döviz kurundaki hareketlilik ve peş peşe gelen ÖTV zamları, akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Yarın motorine 2,33 lira indirim gelecek.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:54EKONOMİ
Türkiye'nin Suriye sınırında soğan hasadıHatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırına sıfır noktasında bereketli soğan hasadı başladı. Dönüm başına 5 ton rekolte beklenen soğan, tarlada 25 TL'den satılıyor.18 Nisan 2026 Cumartesi 09:38EKONOMİ
Tapuda yeni dönem! Artık zorunluTapuda yeni dönem başlıyor. 1 Temmuz 2026 itibarıyla gayrimenkul alım-satım işlemlerinde güvenli ödeme sistemi zorunlu hale geliyor.17 Nisan 2026 Cuma 10:14EKONOMİ
ÖTV'siz araç bekleyenler dikkat! Resmi Gazete'de yayımlandıResmi Gazete'de ekonomiye ilişkin çeşitli düzenlemeleri kapsayan kanun yürürlüğe girdi. Buna göre ÖTV'siz araç alımında yeni düzenleme yapıldı. İşte detaylar..17 Nisan 2026 Cuma 09:51EKONOMİ
Piyasada yeni trend! Ev, araba takası...Yüksek faiz oranları ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, yatırımcıları ve tüketicileri alternatif yöntemlere yöneltti.15 Nisan 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Akaryakıtta yeni gelişme! İbre terse döndü...Orta Doğu'daki gelişmelerin, petrol fiyatları üzerindeki etkisi sürerken, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı ablukaya alma kararının ardından motorinde ibre tersine döndü.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:54EKONOMİ
Tapuda 'gerçek beyan' dönemi! Yüzde 100 ceza geliyorBu yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen tapu harcı geliri yükseldi. Bu yıl "tapuda gerçek beyan" dönemi ile gelirlerde de artış yaşandığı ifade ediliyor.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:22EKONOMİ
Motorine önce zam, sonra indirim! Pompaya yansıyacak!Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre, salı gününden itibaren geçerli olmak üzere motorine 4,35 lira indirim gelecek.11 Nisan 2026 Cumartesi 10:18EKONOMİ
TOKİ hak sahipleri için kritik süreç! Yüzde 10 ödeme ve...TOKİ 500 bin sosyal konut projesi kura çekimi sonuçlarında hak sahibi olan vatandaşlar, ilk peşinat ödeme tutarı ve tarihini merak ediyor. Bu kapsamda, "TOKİ peşinat tarihi" başlığı sıklıkla araştırılıyor. İşte, %10 peşinat ödeme tutarı ve detaylar...10 Nisan 2026 Cuma 10:06EKONOMİ
Marketlerin gizli fahiş fiyat oyunu ifşa olduFahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla sebze ve meyve reyonlarında zorunlu hale getirilen "karekodlu ürün künyesi" uygulamasının bazı marketlerde işlevsiz bırakıldığı iddia ediliyor.10 Nisan 2026 Cuma 10:03EKONOMİ
Akaryakıt indiriminin sevinci kısa sürdü! Yeni zam yoldaOrta Doğu'daki ateşkes sonrası akaryakıta gelen indirim sevinci kısa sürdü, fiyatlar yeniden yükselecek.10 Nisan 2026 Cuma 09:49EKONOMİ
Rakamlar netleşti... Akaryakıta tarihin en büyük indirimi geliyor!Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinde 12.88 TL, benzinde ise 1 lira 75 kuruş net indirim pompaya yansıyacak.09 Nisan 2026 Perşembe 10:21EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.