DOLARIN GÖZÜ MERKEZ’DE
Euro ve altın fiyatlarında son durum

21 Ocak 2021 Perşembe 12:13
Dolar/TL, hafta boyunca 7.5'in hemen altında yatay bir seyir izledikten sonra, dün Türkiye piyasalarının kapanışı itibarıyla artan küresel risk iştahı ile 7.40'ın altına indi. Piyasa yön belirleyici olarak bugün saat 1400'da açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklanmış durumda.
Asya borsaları, yatırımcıların yeni göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden’dan COVID-19 salgınının yarattığı tahribatı toparlamak için daha fazla ekonomik destek adımı beklemeleriyle, ABD piyasalarını izleyerek yeni rekor seviyelere yükseldi.
DOLAR
7,3952(%-0,31)
EURO
8,9823(%-0,04)
ALTIN
445,0537(%-0,23)
Küresel piyasalarda dolar Biden yönetimi döneminde devasa büyüklükteki ABD mali destek paketinin büyümeyi destekleyeceği iyimserliğinin, güvenli liman para birimlerine olan talebi düşürmesiyle başlıca para birimleri karşısında değer kaybını sürdürüyor. Dolar endeksi =USD dün neredeyse değişim göstermeden kapandıktan sonra bugün %0.1 düşüşle 90.335’e geriledi.
TCMB’den genel beklenti, ve Aralık 2020’de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın ardından atılan adımların etkisini izlemek adına faizleri yüzde 17’de sabit tutacağı şeklinde.
Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “TCMB fiyatlamalarına baktığımızda bugün için yeni bir faiz artırımının piyasada fiyatlandığını söyleyemeyiz. Mevcut konjonktürde faizin yabancı yatırımcılar için %5 ile yeterli ve benzer ülkelerin üzerinde bir reel faiz verdiğini görüyoruz. Dolarizasyondan dönüş ise başlamış değil. Belki bu açıdan bazı piyasa oyuncuları yeni artış bekleyebilir. Ancak siyasi söylemler ve piyasa fiyatlamalar düşünüldüğünde sürpriz olur ve TL’de belirgin bir değer kazancı getirebilir” dedi.
Reuters anketine göre TCMB’nin yılın ikinci yarısı itibarıyla ise faiz indirimlerine başlaması ve 375 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor.
İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “İki ay daha para politikası sıkı kalsa, manşet enflasyon kışın yükselmeye devam etse dahi, dışardan gelen para sayesinde dolar/TL 7-7.3 bandına gelir, bizim vatandaş da bir miktar döviz bozar. Bu hesabı TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın kolaylıkla Erdoğan’a izah edeceğini düşünürüz. Dolayısıyla mart toplantısına kadar faiz indirimi beklemiyoruz” dedi ve ekledi:
“Dolar/TL’de 7.3 hedefimizi koruyoruz, TCMB’nin pas geçeceği varsayımı ile, uzun vadeli DİBS’te alım bekliyoruz. CDS ve eurobondlarda bir miktar prim potansiyeli var.”
Mart ortasında ise ABD ve Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’lere yönelik pazarlıkların başlayabileceğini, olumsuz senaryoda dolar/TL’nin 10’a kadar yükselme ihtimali bulunduğunu da belirtti.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 330/338 seviyesinde.
Yabancı yatırımcılar tarafından TL’ye yönelik öneriler sürerken lokal yatırımcılarda ise dolarizasyondan dönüş için bir sinyal henüz görülmüş değil. Yurt içi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235.86 milyar dolara yükselmiş durumda. Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payı da yüzde 53.4’e yükselmiş durumda. Güncel veriler bugün saat 14.30’da açıklanacak.
Kamu bankalarının 2020 ortasında 12 milyar doları aşan döviz açık pozisyonu 8 Ocak haftası itibarıyla 1 milyar doların altına inmiş durumda. İlgili güncel veri de bugün açıklanıyor.
TCMB’nin son 2 yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor.
TCMB’nin bugün açıklayacağı haftalık rezerv verilerinde Hazine’nin 1 milyar euro kaynaklı eubond itfası nedeniyle düşüş bekleniyor. Öte yandan bu hafta ihdaç edilen 3.5 milyar dolarlık eurobond ise rezervlere ay sonunda etki edecek.
BORSA
Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde dün endeksin 1552-1574 arasında bir band içerisinde hareket ettiği belirtilerek, “1550'de olan ortalamamız bugün 1555'e yükseldi. Bugün hafif alıcılı bir açılış ile 1574-1685 arasında bir açılış ve ardından yeniden satış baskısının geldiğini görebiliriz. Denge arayışının yatay band içerisinde devam etmesini, 1528- 1578 aralığının etkili olmasını beklemekteyiz.” denildi.
DOLAR
Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan bültende şu ifadeler kullanıldı:
ABD tarafında Joe Biden yemin ederek göreve başlarken yılın ilk PPK toplantısı öncesinde kurun 7,40-7,50 TL arasında ki yatay seyri devam ediyor.
TCMB son iki Para Piyasası Kurulu toplantısında toplam 675 baz puan faiz artırımına giderken yılın ilk faiz kararı öncesinde ise piyasada yeni bir faiz artırım beklentisi bulunmuyor.
Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içinde açıklanacak faiz kararına ek olarak ABD tarafında açıklanacak olan Philadelphia Fed İmalat Endeksi ile haftalık bazda işsizlik haklarından yararlanma başvurularını takip edeceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,40, 7,36 ve 7,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,50 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,52, 7,57 ve 7,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Ikon Menkul tarafından hazırlanan altın fiyatları analizinde ons altında 1803 seviyesinden alınan destekle başlayan yükselişin 1872.60 düzeyine kadar ulaştığı belirtilerek, “Yükselişin devamında 1894.40 ve 1906.75 direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1863 önemli destek oluşturabilir. 1866 desteği üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü momentum korunabilir. 1863 seviyesi altı fiyatlamalarda ise 1815 ve 1803 destek oluşturabilir.” ifadelerine yer verildi.
Sıfır diye aldığı araç hasarlı çıktı!Gaziantep'te sıfır olarak bayiden...04 Ağustos 2026 Salı 12:32EKONOMİ
17 ülkeden uzmanlar Türk tütünü için buluştuTürk tütününün başarısında bilimsel iş birliği öne çıkıyor...03 Ağustos 2026 Pazartesi 12:07EKONOMİ
Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyarCHP'li Orhan Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyar29 Temmuz 2026 Çarşamba 15:59EKONOMİ
Ege'den 554 Milyon Dolarlık İhracatHububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü 2026 yılının ikinci yarısında ihracat artışı hedefliyor25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:42EKONOMİ
Karacabey'de yollar göle döndü!Karacabey’de şiddetli yağmur yolları göle çevirdi.25 Temmuz 2026 Cumartesi 12:07EKONOMİ
ABD'den Türkiye'ye Yüzde 12,5 VergiABD’den 60 ülkeye yüzde 10 ila 12,5 arasında yeni gümrük vergisi!24 Temmuz 2026 Cuma 12:32EKONOMİ
Egeli İhracatçılar 572 Milyon Doları AştıÇin'den kiraza yeşil ışık beklenirken rotada Japonya ve Güney Kore var23 Temmuz 2026 Perşembe 14:13EKONOMİ
Bedelli askerlik, 65 yaş aylığı, evde bakın yardımı! Milyonları etkileyen ödemeler arttıMemur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 13,52'lik maaş zammının ardından milyonlarca kişiyi ilgilendiren birçok kalemde de artışa gidildi.03 Temmuz 2026 Cuma 11:10EKONOMİ
İşte emekli ve memur maaşı zam oranlarıTÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verisinin ardından emekli ve memura temmuz ayında yapılacak zam oranı da kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 17,76 olurken, memur ve memur emeklisinin zam oranı ise 13,52 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:12EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Temmuz ayı kira artış oranı belli olduHaziran ayı kira artış oranı belli oldu. Kirada zam tavan oranı yüzde 32.03 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Sigarada 6 ay ÖTV artışı olmayacakSigara ve tütün mamullerinde temmuz-aralık döneminde ÖTV artışı olmayacak03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Haziran enflasyonu belli olduTÜİK, haziran ayında enflasyonun yüzde 0.99 arttığını açıkladı. Yıllık bazda enflasyon ise yüzde 32,11 olarak açıklandı03 Temmuz 2026 Cuma 10:03EKONOMİ
Yeni dönem başlıyor...Doların tahtı sallanıyorLondra merkezli OMFIF'in yayımladığı rapora göre, dünya genelindeki merkez bankaları ilk kez önümüzdeki 10 yılda dolar rezervlerini artırmak yerine azaltmayı planlıyor.01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:28EKONOMİ
1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretildi! İşte Bursa'nın rolüÜretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu. Türkiye’de 1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretilirken, üretimden yapılan satışların yüzde 29,8'i Bursa'dan gerçekleşti26 Haziran 2026 Cuma 10:39EKONOMİ
Milyonlarca esnaf ve şirketi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'u sakın kaçırmayınGelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği kriterleri karşılayan mükelleflerin 1 Temmuz'a kadar e-Fatura sistemine geçmesi gerekiyor.23 Haziran 2026 Salı 11:07EKONOMİ
Milyonları ilgilendiriyor... SGK'dan 6 yıla varan taksitSGK, işverenler ve Bağ-Kur'luların prim borçları ile idari para cezaları için yeni yapılandırma sürecini başlattı.22 Haziran 2026 Pazartesi 12:16EKONOMİ
Kuru soğan çiftçinin yüzünü güldürdüBursa'nın Karacabey ilçesinde kuru soğanın tarlada kilogram fiyatının 10-12 liraya ulaşması bölge üreticisinin yüzünü güldürdü.22 Haziran 2026 Pazartesi 11:52EKONOMİ
Motorinden sonra sıra benzinde! İndirim geliyorMotorin fiyatlarında arka arkaya gelen indirimlerin ardından akaryakıt piyasasında yeni bir hareketlilik başladı. Sürücüler, bu kez benzinde beklenen olası indirim için gözlerini açıklanacak yeni fiyatlara çevirdi.18 Haziran 2026 Perşembe 10:32EKONOMİ
Arabasını satacaklar dikkat!Türkiye otomotiv sektöründe yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ikinci el araç pazarında yaşanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 11:01EKONOMİ
Akaryakıta indirim geldi, Bursa'da tablo değişti!Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.16 Haziran 2026 Salı 10:40EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.