DOLAR DURDURULAMIYOR
3,60'a dayandı

02 Aralık 2016 Cuma 15:28
Dolar iç siyasetteki gelişmelerin etkisiyle 3.59'u da aşarak tarihi rekorunu kırdı. Ayrıca euro da 3 lira 83 kuruşu aşarak dolar gibi yükseldi ve tarihi zirvesini gördü. Peki şu an dolar ne kadar?..
Başbakanlık kaynakları, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplanacağını söyledi. Bugün saat 1700’de toplanacak olan EKK’da son ekonomik gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Dün 3.50’yi aşarak tarihi rekorunu kıran dolar sabah 3.4970/3.4947 seviyesinden işlem görüyordu. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar saat 13:30 civarında 3.5992’ü görerek tarihi rekorunu kırdı. Dolar saat 14:36 itibariyle 3.5406/3.5417 seviyesinde işlem görüyor.
EURO REKOR KIRDI
Euro/TL ise sabah saatlerinde 3.74’ü aşarak tarihi rekorunu kırmıştı. Euro sabah saat 08:38 sularında 3.7350/3.7363 seviyelerinden işlem görüyordu. Euro gün içerisinde yükselerek 3.83’ü aştı. Saat 14:58 itibariyle euro 3.7701/3.7711 seviyelerinden işlem görüyor.
Asya borsaları Avrupa ve Wall Street’te geçen sakin seyirlerin ardından son dönemlerde kaydettiği bazı kazançları geri verirken, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri ve ham petrol fiyatları son birkaç ayın en yüksek seviyelerinden geriledi.
PETROL HAFİF GERİLEDİ
Petrol fiyatları Brent ham petrolün 16 ayın zirvesini görmesinin ardından yaşanan kâr satışlarıyla beraber bugün düşüş gösterdi. Brent ham petrolün varil fiyatı 28 sent gerileyerek 53.66 dolara inerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 14 sent kayıpla 50.92 dolardan işlem gördü.
KAPALIÇARŞIDA SON DURUM
Kapalıçarşıda gram altın 133 lira, çeyrek altın 219 TL, yarım altın 438 TL, tam altın ise 871 TL’den alıcısını buluyor.
3.50-3.65 ARASI OLABİLİR
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan doların rekor kırmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: DXY ve EURUSD gibi enstrümanlarda stabil seyrin olması, aynı zamanda GOÜ grubundaki para birimi değer değişimlerinin sınırlı olması; günlük bazda %0,89 değer kaybeden TRY'nin negatif ayrıştığını göstermektedir.
USD bir yandan Trump ve Fed beklentileriyle yükselirken, diğer yandan da Anayasa, Suriye ve Irak, AB ile ilişkiler ve OHAL gibi etmenler piyasalarda baskı yaratmakta. Son oluşan piyasa oynaklığı ile beraber sadece para piyasası değil, Türk finansal varlıklarının tamamı baskı altında kalmıştır. USDTRY'de 3,40'ı destek olarak görüyorduk. 3,40 altının zor olduğunu düşünüyoruz, 3,50 normalleştirilirse projeksiyon kanalları 3,50 – 3,65 hareketini beraberinde getirebilir. Biz yılsonu gerçekleşmesinin 3,50 üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
EURODA SON DURUM
Siyasi belirsizlikler ve risklerle yüzleşmek durumunda olan Avrupa açısından haftanın en önemli gelişmesi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 8 Aralık'ta yapacağı toplantı olacak. Avrupa Merkez Bankası hali hazırda varlık alımları yapıyor ve mevcut programın Mart 2017 sonrasına uzayıp uzamayacağı merak konusu. Halen düşük seyreden çekirdek enflasyon nedeniyle ECB'nin varlık alımlarına Mart 2017 sonrasında da devam etmesini bekliyoruz. EURUSD paritesinde stabil seyrinde devam etmesini bekliyoruz, 1,05 – 1,08 bandında hareket devam edebilir. Ancak TRY'deki değer kaybı çerçevesinde EURTRY paritesi de 3,75 – 3,90 bandına oturabilir.
‘ZARAR ÖDENECEK GİBİ DEĞİL’
Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu yabancıların Türkiye’den çıkışlarının doları sert yükselttiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: Akşam toplanacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu öncesi Ankara'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki yükselişi değerlendirirken “Şimdi buradan çağrı yapıyorum. Dövizinizi bozdurup altın alın. Dövizinizi bozdurup TL alın güçlensin.” demesiyle gerçeklerden çok uzak bir görüntü sergilemesi üzerine piyasalar karamsarlığa kapıldı. Oysa doları artıran temel dinamikler tamamen farklı…
Yabancılar Türkiye’yi terk ediyor.Yabancı alımları, satışların zayıf olması nedeniyle ani yükselişlere neden oluyor. Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı eylülde 212,8 milyar dolar açıklandı.Maalesef çok şirketin canı yanacak. Zarar ödenecek gibi değil… Bütün bunların şu an için tek reçetesi var, gereksiz açıklamalardan kaçınmak ve soğuk kanlı olmak.
‘BANKA SATIŞLARI 3.55’E GERİLETTİ’
Sabah saatlerinde dolar, 3.49’lu seviyelerden başladı güne. Moody’s’in Türkiye’yi değerlendirme takviminden çıkarması ve EKK’nın toplanacağının açıklanmasına kadar 3.49 seviyelerinde sakin seyreden dolar, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına kadar bu seviyelerini korudu.
C.Başkanı Erdoğan, “Dolar şöyle oldu böyle oldu, ben milletime şunu hatırlatıyorum; yastığının altında döviz olanlar gitsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Bu adımları attığımız sürece birilerinin oyununu bozacağız.” dedi. Ve ekledi “ Faizi düşürmekten başka yok.”dedi.
İşte bu açıklamaları sonrasında dolar endeksinin 101.000 altındaki seviyeye inmesine rağmen doların yeniden yükselişe geçtiğini ve 3.51'in üzerine ataklar gerçekleştiği görüldü. Cumhurbaşkanının açıklamaları sonrasında piyasada Merkez'in faiz artırabilme ihtimalinin zayıfladığı düşüncesi Borsa İstanbul'da da satışları beraberinde getirdi.
‘FAİZ ARTIRIM İHTİMALİ SIFIRLANDI’
A1 Capital Menkul Değerler araştırma direktörü Belgin Maviş Erdoğan’ın açıklamalarıyla faiz artırımı ihtimalinin sıfırlandığını söyledi. Maviş şu açıklamalarda bulundu: Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla faiz artırım ihtimalini neredeyse sıfırladı. Vatandaşlara yönelik “dövizlerinizi bozdurun ve altın alın” açıklamalarının yanında faiz artırımına karşı ifadeleri de kur artışında etkili oldu.
3.59'lu seviyeden 3.55’e kadar gerileyen dolarda yabancı bankaların satışlarını daha fazla gördük. Şu anda yerli ve yabancı bankaların eşit ağırlıkta alıcılı yönde işlem yaptıklarını görüyoruz. EKK’dan ne çıkar bilinmez ama dolarda suların durulması için Merkezin müdahalesi dışında gerek Cumhurbaşkanından gerekse EKK toplantısından piyasaları sakinleştirecek ılımlı ve güven verici açıklamaların gelmesi olayın olumsuz etkisini kısmen giderebilir.
TCMB'nin açıkladığı verilere göre, finans dışı firmaların net döviz pozisyonu Eylül ayında -212.8 milyar dolar. 3,60 seviyesindeki dolar kurunda, basit bir hesaplamayla bu borçlara +40 milyar dolar daha eklendiğini hatırlatalım.
3.4150’nin üzerindeki dolar özel sektör açısından sürdürülebilir bir kur seviyesi değil. Döviz cinsinden ihracat yapanları zorda bırakır. Döviz cinsinden borcu olanları da büyük zarara uğratır.
Hareket kısa süreli de olsa uzun vadeli de olsa, aynı zarara neden olur.
Yorumlar
Ekonomi
80 lirayı aşmıştı... Benzin ve motorine indirim geliyor!Gece yarısından itibaren motorine 6,58 TL, benzine ise 93 kuruş zam geldi. Ancak sabah saatlerinde gelen yeni bir habere göre, benzin ve motorine bu kez indirim gelecek.24 Mart 2026 Salı 10:21EKONOMİ
Altında bankalar ile canlı piyasadaki makas gramda 500 lirayı geçtiAltında yaşanan hareketlilik bayram sonrasında da devam edince, bankalar ile canlı piyasadaki makas 500 liranın üzerine çıktı, 700 liraya kadar ulaştı.24 Mart 2026 Salı 09:47EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt fiyatına yeni zamBrent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.23 Mart 2026 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Altın fiyatları bayrama yükselişle giriyor!Dün güçlenen dolar ve petrol fiyatlarından dolayı hızlı düşüş yaşayan altın fiyatları bugüne yani piyasaların yarım gün işlem göreceği güne yükselişle başladı.19 Mart 2026 Perşembe 09:37EKONOMİ
54 bin euro maaşla binlerce işçi alınıyor! İşte aranan meslekler2026 yılında işçi alımında dev bir adım atılıyor. Türkiye'nin de dahil olduğu ülkelerden 54 bin Euro maaşla 50 bin işçi alımı için başvurular başladı.19 Mart 2026 Perşembe 09:20EKONOMİ
Benzine zam geldi! Akaryakıtta tabelalar değişti!Benzine yapılan 54 kuruş zam pompaya yansıyacak.19 Mart 2026 Perşembe 09:15EKONOMİ
BDDK onay verdi... İşte Türkiye'nin yeni bankasıBDDK, Fuzul Katılım Bankası'nın kuruluşuna onay verirken, banka 13,2 milyar liralık sermayeyle katılım bankacılığı sektörüne giriş yapmaya hazırlanıyor.18 Mart 2026 Çarşamba 10:37EKONOMİ
Altın fiyatları geriliyor!Altın fiyatları Fed'in açıklayacağı faiz kararı öncesinde düşüşe geçti.18 Mart 2026 Çarşamba 10:21EKONOMİ
Akaryakıta bayram zammı! Bu gece yarısı yansıyorOrta Doğu'da savaş ortamı iç piyasada akaryakıt fiyatlarını neredeyse haftanın hemen her günü artırdı. Bu haftanın ilk zammının ise benzinde çarşamba günü pompaya yansıması bekleniyor.17 Mart 2026 Salı 09:58EKONOMİ
Türkiye'nin baklava devi satılıyor! İşte Bursa dahil 70 şube için istenen bedelTMSF'nin kayyım olarak yönettiği Baklavacı Faruk Güllü'ye ait varlıklar 223 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı. 70 şubesi bulunan dev markanın ihalesi 8 Nisan'da yapılacak.17 Mart 2026 Salı 09:43EKONOMİ
Bayramda çalışacaklar dikkat! İşte mesai ücretleri...Pek çok kişi bayramı çalışarak geçirecek. Şimdi, bayramda çalışacak olan kişiler ne kadar kazanacaklarını merak ediyor. İşte cevabı...17 Mart 2026 Salı 09:38EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten endişelendiren açıklama: "Savaş devam ederse..."Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin küresel ticareti ve enerji fiyatlarını etkilediğini belirtti.17 Mart 2026 Salı 09:35EKONOMİ
Resmi Gazete'de yayımlandı! İki bankanın izinleri iptalBankacılık sektöründe faaliyet göstermesi planlanan SLM Yatırım Bankası A.Ş. ile Asır Yatırım Bankası A.Ş.'nin kuruluş izinleri Resmi Gazete'de yayımlanan kararla iptal edildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:07EKONOMİ
Tabela yine değişti! Akaryakıta indirim sonrası, çifte zam geldiAkaryakıta zam geldi! Araç sahiplerinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatları savaşın 2.haftasında yeniden zamlanıyor.13 Mart 2026 Cuma 10:26EKONOMİ
Akaryakıta çifte indirim!Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından benzine 3 lira, motorine 4 lira 58 kuruş indirim geldi.12 Mart 2026 Perşembe 09:48EKONOMİ
Akaryakıtta önce zam sonra çifte indirimAkaryakıtta bu gece pompaya yansıyan zamların ardından indirim haberi geldi. Yarın benzin ve motorine indirim bekleniyor.11 Mart 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Altındaki yükseliş sürüyorAltın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçti.11 Mart 2026 Çarşamba 09:36EKONOMİ
Savaş halindeki ülke ihracatta ilk sırayı aldıTürkiye’den yılın ilk iki ayında 16 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 692 bin dolar gelir elde edilirken, en fazla ihracat savaşın sürdüğü Ukrayna’ya yapıldı.10 Mart 2026 Salı 10:38EKONOMİ
Kötü haber! Eşel mobil etkili olmadı, çifte zam geliyor...Eşel mobil sistemi artışın büyük kısmını ÖTV'den karşılayarak sınırlasa da, 7 Mart itibarıyla benzine 55 kuruş, motorine 1,14 TL zam pompaya yansıyacak.06 Mart 2026 Cuma 10:47EKONOMİ
Emekli maaşlarında 30 bin TL sürprizi belli oldu! Hesaplara yatmaya başlayacakMart ayı itibarıyla güncellenen emekli maaşı banka promosyonları, milyonların gündeminde yerini aldı. Kamu ve özel bankalar kapsamında yeni promosyon ücretleri araştırılıyor. İşte, güncel promosyon tutarları ve kampanyalar...05 Mart 2026 Perşembe 10:05EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.