DOĞANIN ARMAĞANI 128 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Sağlıklı beslenme trendi odun dışı orman ürünlerine talebi arttırıyor

11 Kasım 2017 Cumartesi 09:26
Sağlıklı beslenme trendinin zirveye çıktığı günümüzde talebi her geçen gün artan, doğada kendiliğinden yetişen kekik, defne, meyan kökü, ıhlamur, adaçayı, biberiye, meşe palamudu gibi ürünleri ihraç ederek Türkiye'ye 2016 yılında 128 milyon dolar döviz kazandıran Odun dışı orman ürünleri sektörü, 2023 yılı için ortaya koyduğu 2 milyar dolarlık ihracat hedefinin yol haritasını belirlemek için Ege İhracatçı Birlikleri'nde bir araya geldi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin organize ettiği "Odun Dışı Orman Ürünleri Çalıştayı"na Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ekonomi Bakanlığı Maden Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Tayfun Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Daire Başkan Yrd. İsa Sertkaya ve Şube Müdürü Özgür Balcı, İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Erol ve Odun Dışı Orman Ürünleri ticareti, ihracatı ve üretimi ile ilgili firmalardan temsilciler katıldı.
Sağlıklı beslenme trendi tıbbi bitkilere talebi arttırıyor
Çalıştay'da konuşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Dünyada artan sağlıklı beslenme trendine bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebin her geçen gün arttığını, Türkiye olarak artan talebi karşılamaya dönük pazar potansiyeline sahip olduklarını kaydetti.
Rekabetçilik için kendimizi yenilememiz gerekiyor
Dünya genelinde her sektörde dünyada rekabet şartlarının gittikçe sertleştiğini, Rekabetçilik için gerekli kriterlerin sürekli genişlediğini, kendini geliştiremeyen ve yenileyemeyen sektörlerin rekabetin dışında kalmaya mahkum olduklarına dikkati çeken Tarakçıoğlu, "İster sanayi ürünü isterse tarımsal ürün üretin çağı yakalayıp hatta çağın bir adım ötesini yakalayamıyorsanız ilerleme kaydetmeniz ve sektörde kalma şansınız yok. Biz de bu bilinçle üyelerimizle beraber dünyanın 4 köşesinde faaliyetlerimizi sürdürürken yurtiçinde de bunun alt yapısını oluşturmaya güncel hale getirmeye çabalıyoruz. Bugün ki toplantımızın amacı da budur. Doğal kaynaklarımız olan odun dışı orman ürünlerinden sürekli ve en verimli bir şekilde faydalanma yolarının ortak akılla saptanması ve hayata geçirilmesi için doğru metotların belirlenmesi için bir aradayız" diye konuştu.
Türkiye'nin önemli doğal değerlerinden olan odun dışı ormanürünlerinin özellikle defne yaprağı, adaçayı, kekik, biberiye ve ıhlamur gibi ürünlerin, önemli kısmının ihraç edilerek değerlendirildiğini ve ekonomiye kazandırıldığı bilgisini paylaşan Tarakçıoğlu "Aksi halde bu ürünler doğada yok olup gidecek. Esasen söz konusu ürünler asıl olarak tarım ürünü kategorisinde değerlendirildiği hususları da göz önünde bulundurularak, toplanma şartları günün koşullarına göre mutlaka yeniden düzenlenmelidir. Bu konudaki kaçak toplamalar, sıkı bir denetimle ortadan kaldırılarak, haksız rekabetin önüne geçilmesi gerekiyor."
Defne ve kekik üretiminde dünyada ön sıradayız
Odun dışı orman ürünleri sektörünün daha çok orman köylülerini ilgilendiriyor gibi gözüktüğüne dikkati çeken Tarakçıoğlu, "Bu ürünler kırsal kalkınma yönünden çok büyük bir potansiyel taşıdığından, aslında ülke ekonomisi için de hayati önem arz ediyor. Yarattığı istihdam kayıt dışı olduğu için pek görünmese de yüksek seviyelerde olduğu hepimizin malumu. Ayrıca, Dünya'da artan sağlıklı beslenme trendine bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilere de talep her geçen gün artmaktadır. Türkiye olarak artan talebi karşılamaya dönük pazar potansiyeline sahibiz. Özellikle, defne ve kekik üretim ve ihracatında dünyada önemli bir yerimiz var" dedi.
Tarakçıoğlu, Türkiye'nin odun dışı orman ürünleri ihracatının 2017 yılında Ocak – Ekim döneminde 100 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiğini, Türkiye'nin kekik ihracatından 45 milyon dolar, defne yaprağı ihracatından 26 milyon dolar, adaçayı ihracatından ise 5 milyon dolar döviz elde ettiğini sözlerine ekledi.
2 milyar dolarlık hedef
Çalıştayın moderatörlüğünü yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Nazım Şekeroğlu ise, "Doğada kendiliğinden yetişen kekik, defne, meyan kökü, ıhlamur, adaçayı, biberiye, meşe palamudu gibi ürünleri ihraç ederek Türkiye'ye yıllık 150 milyon dolar döviz kazandırmakla kalmayıp ayrıca kendisine 2 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen önemli bir sektörde yer alıyoruz. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler gurubu gerek dünyada gerekse ülkemizde son yıllarda ekonomik anlamda önemi artan Endüstri Bitkileri ve Odun Dışı Orman ürünlerdir. Geleneksel ürünlerin yanı sıra, son yıllarda yabani üzümsü meyveler, mantarlar, soğanlı ve yumrulu bitkiler gibi ürünlerin de gerek doğadan toplanarak gerekse ekonomik anlamda ormanlık alanlarda üretimlerinin yapılması ile Odun Dışı Orman Ürünlerinden sağlanan gelir giderek artmaktadır" dedi.
Talep artıyor
İran-Turan Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Avrupa-Sibirya Bölgesi gibi üç farklı bitki coğrafyasının kesişme noktasında yer alan Türkiye'deki bilinen bitki taksonlarının sayısının son verilere göre 12 bine ulaştığını açıklayan Şekeroğlu, "Endemik takson sayısı ise yaklaşık 3 bin 750'e ulaşmıştır. Bitki taksonlarının sayıca çokluğunun yanı sıra familyalara göre dağılımının da oldukça farklılık göstermesi bitki çeşitliliği açısından ne derece zengin olduğumuzu açıkça ortaya koymaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilere ve bu bitkilerden üretilen ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Bu bitkilerin büyük bir kısmı halen doğadan toplanmakta, son yıllarda doğal ortamdaki miktarları talebi karşılayamayan bazı türlerin yetiştiriciliği yapılmaktadır" açıklamasını yaptı.
140 bitki türünün dış ticareti yapılıyor
Türkiye'de iç tüketimde farklı amaçlar için kullanılan ve ticareti yapılan bitki türü sayısının 350-400 civarında olduğu, yaklaşık 140 bitki türünün ise dış ticaretinin yapıldığını belirten Şekeroğlu şunları söyledi: "Ülkemizden yurtdışına en çok dış satımı yapılan bitkilerin başında; kekik, defne, adaçayı, anason, biberiye, çemen, çörekotu, dağ çayı, kapari, kırmızıbiber, kimyon, kişniş, mahlep, meyan kökü, nane, oğulotu, rezene ve sumak ile kardelen ve lale gibi bazı soğanlı ve yumrulu bitkiler gelmektedir. Hammadde olarak satışı yapılan bu bitkilerin yanı sıra katma değer olarak daha yüksek değere sahip olan uçucu yağlar, sakızlar ve zamklar gibi işlenmiş ürünlerin dış satışı ile bu ürünlerin yıllık dış ticaret hacmi 100 milyon doların üzerine çıkmıştır."
Şekeroğlu, özellikle işlenmiş ürünlerin dış ticaretteki oranlarının artışı ile ticaret hacminin yakın gelecekte milyar dolarlı rakamlara ulaşmasının imkânsız görülmediğini belirterek, "Ülkemizde hali hazırda iklim ve toprak özelliklerine göre bitkilerin doğal yayılış alanları bulunmaktadır. Ancak son yıllarda ekonomik anlamda değer kazanan ve piyasa talepleri artan bazı bitki türleri kendi doğal yayılış alanları dışında da üretilmeye başlanmıştır. Tarım Bakanlığı tarafından alternatif ürün kapsamına alınan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin ilk aşamada özellikle tütün dikim alanlarında üretiminin teşvik edilmesi ile ülkemizde kekik üretiminde başarılı sonuçlar alınmış, ancak kekik üretimine uygun olmayan alanlarda yapılan bilinçsiz üretimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Asgari ücrette 4 farklı senaryo! İşte tahmin ve talepler...Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 12 Aralık Cuma günü saat 14.00'te gerçekleştirecek.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Bakan Şimşek çalışanları ilgilendiren rakamı verdiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek milyonlarca çalışan ve emeklinin yeni yıl zammını etkileyecek 2025 enflasyon rakamını verdi. Şimşek, 2025 yılının büyük ihtimalle yüzde 31 seviyelerinde tamamlanacağını belirtti.05 Aralık 2025 Cuma 12:42EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi, tepki çeken zam geri çekildiÜst düzey bürokratlara seyyanen zam öngören düzenleme, taşradaki memurların kapsam dışı kalması nedeniyle gelen tepkiler üzerine geri çekildi.05 Aralık 2025 Cuma 12:40EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına zamİşte 4 Aralık 2025 Perşembe günü itibarıyla güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları...04 Aralık 2025 Perşembe 10:44EKONOMİ
Asgari ücret için 5+5+1 formülüAsgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı için 5 işçi, 5 işveren üyesi sabit kalacak şekilde hükümet temsilcisi sayısının azaltılarak yeniden yapılandırılması için çalışma başlattı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:18EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira artış oranı belli olduTÜİK verilerine göre Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 31,07 olarak açıklanırken, kira artış oranı da yüzde 35,91 olarak öne çıktı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:13EKONOMİ
TÜİK, Kasım ayı enflasyonunu açıkladıTürkiye İstatistik Kurumu, Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:10EKONOMİ
Petrol devi varlıklarına el konuldu...Bursa'da da istasyonları var!ABD'nin Rosneft ve Lukoil'e yaptırım kararı sonrası zor günler yaşayan ve Bursa'da da istasyonları bulunan petrol devi Lukoil'in Bulgaristan'daki varlıklarına el konuldu.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:51EKONOMİ
İngiltere'nin çay devi Lipton'dan flaş Türkiye kararı!Lipton'un Türkiye'deki çay üretiminden çekilme süreci resmi onayları aldı. Türkiye'ye 39 yıl önce gelen Lipton, Rize'deki iki tesisini satarak resmen çay üretimini sona erdirdi. Fabrikaları, Öz-Gür Çay devraldı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:44EKONOMİ
Araç sahibi herkes ödeyecek! 290 bin liraya ulaşan var...Trafik sigortası poliçe primleri güncellendi. Yapılan zamlarla birlikte 1 Ocak 2026'dan sonra trafik sigortalarına ilişkin önemli değişiklikler yapılacak. Trafiğe çıkma 15 bin liradan başlıyor, 290 bin liraya sigorta primi ödeyecek araç da var.02 Aralık 2025 Salı 10:48EKONOMİ
Altın 5 haftanın en yüksek seviyesini gördüGram altın haftaya hızlı bir yükselişle başlayarak 5 bin 812 TL'ye çıktı ve son beş haftanın en yüksek seviyesini gördü.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:37EKONOMİ
Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte 3.7 büyüdüTürkiye İstatistik Kurumu 2025 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini açıkladı.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:26EKONOMİ
Milyonları ilgilendiren en net zam oranları belli olduUzman Özgür Erdursun'a göre; SSK–Bağkur emeklilerine toplam yüzde 31, memur emeklilerine yüzde 40'a yakın zam yapılacak. Asgari ücret için en güçlü senaryo yüzde 25 zam olarak öne çıkıyor.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:17EKONOMİ
Sürpriz asgari ücret kararı! İşte pazarlığın başlayacağı rakamAsgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 milyon çalışanı doğrudan ve toplumun genelini dolaylı olarak ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarına başlıyor. Komisyon, pazarlığa 25–28 bin TL aralığında başlayacak.29 Kasım 2025 Cumartesi 10:08EKONOMİ
Detaylar netleşti! 1,5 milyon kişinin borcu siliniyor11'inci Yargı Paketi'ne eklenen düzenleme ile 1 Ocak 2016'dan önceki Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları tamamen silinecek. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin borç yükü kalkarken, devlet 3,2 milyar liralık tahsilattan vazgeçecek.29 Kasım 2025 Cumartesi 10:04EKONOMİ
Araç sahipleri için kritik rakamlar! MTV oranları açıklandıTÜİK'in açıkladığı yeniden değerleme oranı doğrultusunda, 2026 yılı itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yüzde 25,49 oranında artacağı kesinleşti.27 Kasım 2025 Perşembe 10:09EKONOMİ
Tahıl üretiminde rekor artış bekleniyorUluslararası Hububat Konseyi (IGC), küresel tahıl üretiminin geçen sezona göre 105 milyon tonluk rekor artışla 2 milyar 430 milyon tona çıkacağını öngörüyor.27 Kasım 2025 Perşembe 09:43EKONOMİ
Araç sahiplerine iyi haber! Akaryakıta çifte indirimPetrol fiyatlarındaki gevşeme ve rafineri marjlarındaki düşüş benzin ve motorine indirim sinyali vermeye başladı. İndirimli akaryakıt satışının cuma gününden itibaren geçerli olması bekleniyor.26 Kasım 2025 Çarşamba 10:17EKONOMİ
Altın yeniden yükselişe geçtiABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalması ve Fed Başkanlığı için gevşeme yanlısı adayın neredeyse kesinlik kazanması altın fiyatlarına doping oldu.26 Kasım 2025 Çarşamba 10:11EKONOMİ
Türkiye'de yılda 500 bine yakın buzağı ölüyorABD Tarım Bakanlığı (USDA), dünyanın en büyük ikinci canlı hayvan ithalatçısı olan Türkiye'nin, yıllık buzağı kayıplarının yaklaşık 500 bine ulaştığını ve bu rakamın ithal edilen sığır sayısına neredeyse eşit olduğunu açıkladı.26 Kasım 2025 Çarşamba 09:28EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.