DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ HEDEFLİYOR
Türk doğal taş sektörü Yeşil Mutabakat için düğmeye bastı...

29 Nisan 2023 Cumartesi 12:19
Dünyadaki emisyonların üçte biri inşaat sektöründen geliyor. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği'nin (AB) 2050'de karbon nötr olma hedefiyle karbon salımı yüksek ürünlere vergilendirme yaparak uygulamaya koyacağı Yeşil Mutabakat, ilk aşamada inşaat sektöründe çok fazla kullanılan çimento, demir-çelik, alüminyum gibi sektörleri etkilediği için doğal taş sektöründe de kapsamlı bir değişimi gerektiriyor.
Türk doğal taş sektörü Yeşil Mutabakat’a uyumu ve “Karbonsuz Ekonomiye Geçiş” hedefleri doğrultusunda çalışmalarına başladı.
Doğal taş sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu katılımıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu’nun moderatörlüğünde, Dünya Doğal Taş Birliği (Wonasa) Direktörü Anil Taneja, Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak ve Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucusu ve Yöneticisi Hüdai Kara’nın katılımlarıyla “Doğal taş Sektöründe Sürdürülebilirlik Çevresel Ürün Bildirimi” semineri ve Eletra Trade Direktörü Alper Demir’in katılımıyla “Avustralya’daki Fırsatlar, İş Yapma Kültürü ve Doğal taş Sektöründeki Önemli Yasal ve Ticari Gelişmeler” semineri düzenlendi. Program sonunda katılımcılara plaketleri takdim edildi.
Aynı zamanda Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin yürüttüğü Avrupa Birliği (AB) projesi çerçevesinde, VR Gözlüklü İSG Eğitim Simülasyonu, TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, MAPEG Uzmanı Mustafa Sever ile sektör temsilcilerine ve fuar katılımcı firmalarına tanıtıldı.
Doğal taş sektöründe dünyanın en büyük 16’ıncı ithalatçısı konumunda olan Avustralya ile ilgili bilgi veren Eletra Trade Direktörü Alper Demir, “Avustralya zengin bir pazar. Dünyanın en zengin 10 ülkesinden birisi. Türkiye ve Avustralya dost iki ülke. İnşaat sektörü her geçen gün büyüyor. Avantajlı bir pazar. Dünyanın alım gücü paritesine bakıldığında ilk 10’da olan bir ülke. İşçi haklarını çok önemsiyorlar. Eşitlik, sosyal uygunluk, çevre dostu üretim ve sürdürülebilirlik öncelikleri.” dedi.
Sürdürülebilirlik yeni nesil doğal taş endüstrisinde büyümenin motoru olabilir
Dünya Doğal Taş Birliği (Wonasa) Direktörü Anil Taneja: “Sürdürülebilirlik nesilden nesile zarar vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktır. Her zaman çevik ve son derece esnek olması gereken bir çağda yaşıyoruz. Bazı ülkelerde, özellikle Kuzey ve Batı Avrupa'da, ABD'de projelerde EPD belgeleri yani sürdürülebilirlik kriterleri belirleyici hale gelmeye başladı. Yeni uygulamalar, yeni nesil doğal taş endüstrisi için büyümenin motoru olabilir.” dedi.
Doğal taşa da regülasyonlar gelecek, ayak seslerini duyuyoruz
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Dünyadaki emisyonların üçte biri inşaat sektöründen geliyor. İnşaat sektöründe kullanılan çimento, demir çelik gibi birçok ürünün/malzemelerin karbon ayak izlerinin düşürülmesi için ciddi çalışma yapılıyor. Bu Yeşil Mutabakat ile zorunlu hale gelmeye başladı. Regülasyonlar çimento, demir çelik, alüminyum gibi büyük kalemlerden başladı. İnşaatta çok kullanılan doğal taşa da regülasyonlar gelecek, ayak seslerini duyuyoruz. Bir binanın gümüş altın sertifika alması için kullanılan her malzemenin Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations, EPD) aranacaktır. Önümüzdeki yıllarda zorunlu hale gelecek. Türk doğal taş sektörü olarak ne kadar önceden hazırlıklı olursak bir adım öne geçeriz. Kalın taşlarda karbon salınımı daha yüksek. İnce taşlar göndermemiz avantajlı olabilir. Taşı ürettiğiniz enerji kaynağı da en önemli noktalardan biri. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız artarsa çok daha iyi olacak. Türkiye fosil yakıtları azalttığında olumlu gelişmelerle karşılaşacağız. Önümüzdeki dönemde dünyada karbon ayak izi piyasası kurulacak. Sınırda Karbon Vergisi Mekanizmasıyla her ürün için eşik değerler olacak. Avrupalı ithalatçılar her üründe karbon ayak izine bakacak, eşik değerin üstündeyseniz ihracatçılarımız bedel ödeyecek. Dolayısıyla bir karbon piyasası ve ticaret kapısı oluşacak.” dedi.
Doğal taşta karbon ayak izi ve su kullanımı nispeten düşük
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu, “Son yıllarda dünyada ticaret sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekilleniyor. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkeleri firmaların stratejilerinin odağında konumlanıyor. Söz konusu değişim ve dönüşümden doğal taş sektörünün etkilenmemesi elbette düşünülemezdi. Her ne kadar doğal taş üretim süreçleri açısından incelendiğinde karbon ayak izi ve su kullanımı nispeten düşük olsa da ürünler ve üretim süreçlerinin çevre dostu pratiklerle zenginleştirilmesi önem arz ediyor. Sektöre yol göstermek adına Doğal Taşta Sürdürülebilirlik Kılavuzunu yakın zamanda çevirdik.” diye konuştu.
Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesi zorunlu hale gelecek
Tüm dünyada geçerli ve Avrupa’da standart haline gelen Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations, EPD) belgesinin birçok endüstri de zorunlu hale gelmeye başladığını söyleyen Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak şunları söyledi:
“EPD; ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, karbon emisyonu verilerinin şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde ortaya koyan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir. Tedarik zincirinin tüm aşamalarında kullanılan enerjinin türü, kimyasal maddenin içeriği, emisyonlar gibi süreçlerin inceleniyor. EPD, çevresel performans bilgisi, yaşam döngüsü değerlemesi, kaynak kullanımı, enerji kullanımı, çeşitli emisyon kaynakları hakkında bilgi sağlıyor. Sadece üretim süreci değil daha sonra kullanım sırasında örneğin; bir binanın 50 yıllık ömrü varsa ürün o binadan söküldüğünde yapacağı karbon salınımını da ölçüyor. Ürünlerin yaşam döngüsüne göre veri toplanıyor ve envanteri oluşturuluyor. 1 metrekare nihai ürün için tüketilen tüm malzemeler ile ilgili bilgiler, ne kadar ambalaj, ne kadar su kullanıldığı, fabrika üretim miktarları, ağırlığı, firesi, yıllık enerji tüketimi ocaklarda ne kadar fabrikada ne kadar kullanıldığı, nakliye ilgili ocak içerisinde nakliye hareketleri ürünün fabrikaya nakliyesi ve fabrika içerisinde elleçlenme nakliye süreci, ihracata giderken ki zincir, üretim atıklarının toplam miktarlarının ne kadarının geri dönüştürülebildiği, ürünün kurulumunda montajda kullanılan malzemeler ve harcanan enerji emisyon, ürün ömrünü tamamladıktan sonra başka bir noktaya nakliyesi tüketimi gibi A’dan Z’ye bütün süreçle ilgili faktörler hesaplanıyor. Ürünün sertifikasyonu tamamlanıyor.”
Türkiye EPD belgesine sahip ülkeler içinde Avrupa’da üçüncü sırada
Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucusu ve Yöneticisi Hüdai Kara, “Yapı malzemelerinin çevresel performansını biliyor olmamız gerekiyor. EPD’nin çok yakında bütün yapı malzemelerinde ve diğer ürünlerde de kullanılmaya başlanacağı bir düzene doğru gidiyoruz. Döngüsel ekonomiyi gerçekleştirmek için aksiyon almamız lazım. Emisyonların çoğu yapı sektöründen geliyor. Binaların değerlendirmesinde bu tür verilere ihtiyaç var. Yeşil Mutabakata uyumluluk içinde binaları değerlendirirken binadaki karbon emisyonunu metrekare başı bilmemiz gerekiyor, hangi tür nasıl malzemeler yüksek emisyon mu düşük mü sorularına cevap aranması gerekiyor. Bu noktada bu soruya cevap verecek tek belge EPD belgeleridir. Avrupa’da çok yaygın globale doğru açılıyor. Tedarik zincirindeki kullanıcıların ürünleri yeniden kullanabilmesi ya da ürünlerin atık yönetim tesislerinde doğru şekilde işlenebilmesi için her bir ürün yapısı hakkında en doğru bilgilerin paylaşıldığı dijital ürün pasaportu sistemi bizim için önemli. İSO 14025 Standardı, 14040/44 Standardı çevresel performansta ürünün beşikten mezara hammaddeden nihai ürünün bertarafına kadar çevresel performansı değerlendirdiğimiz standartlar. EPD Belgesinde globalde Avrupa başı çekiyor, muazzam büyüme var. Türkiye en fazla EPD belgesine sahip ülkeler içinde İtalya ve İsveç’in ardından Avrupa’da üçüncü sırada. Yapı malzemelerinde olduğu gibi tekstil sektörü, kimya, gıda sektöründe de büyük firmalar yeşil satın alma süreçleri yürütüyor çoğu EPD belgesi ediniyor. EPD Belgesi süreci 3-4 aylık bir süreç, ürün sayısı arttıkça süreç uzuyor. Ürünün çevresel performansını şeffaf bir şekilde ortaya koyuyor. Artık sadece ürün karbon ayak izi değil kurumsal karbon ayak izi önemli. Kendi üretiminizin bir röntgenini çekiyorsunuz. Mimarlar da sürdürülebilirliğe odaklandı.” dedi.
Asgari ücrette 4 farklı senaryo! İşte tahmin ve talepler...Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 12 Aralık Cuma günü saat 14.00'te gerçekleştirecek.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Bakan Şimşek çalışanları ilgilendiren rakamı verdiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek milyonlarca çalışan ve emeklinin yeni yıl zammını etkileyecek 2025 enflasyon rakamını verdi. Şimşek, 2025 yılının büyük ihtimalle yüzde 31 seviyelerinde tamamlanacağını belirtti.05 Aralık 2025 Cuma 12:42EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi, tepki çeken zam geri çekildiÜst düzey bürokratlara seyyanen zam öngören düzenleme, taşradaki memurların kapsam dışı kalması nedeniyle gelen tepkiler üzerine geri çekildi.05 Aralık 2025 Cuma 12:40EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına zamİşte 4 Aralık 2025 Perşembe günü itibarıyla güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları...04 Aralık 2025 Perşembe 10:44EKONOMİ
Asgari ücret için 5+5+1 formülüAsgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı için 5 işçi, 5 işveren üyesi sabit kalacak şekilde hükümet temsilcisi sayısının azaltılarak yeniden yapılandırılması için çalışma başlattı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:18EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira artış oranı belli olduTÜİK verilerine göre Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 31,07 olarak açıklanırken, kira artış oranı da yüzde 35,91 olarak öne çıktı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:13EKONOMİ
TÜİK, Kasım ayı enflasyonunu açıkladıTürkiye İstatistik Kurumu, Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:10EKONOMİ
Petrol devi varlıklarına el konuldu...Bursa'da da istasyonları var!ABD'nin Rosneft ve Lukoil'e yaptırım kararı sonrası zor günler yaşayan ve Bursa'da da istasyonları bulunan petrol devi Lukoil'in Bulgaristan'daki varlıklarına el konuldu.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:51EKONOMİ
İngiltere'nin çay devi Lipton'dan flaş Türkiye kararı!Lipton'un Türkiye'deki çay üretiminden çekilme süreci resmi onayları aldı. Türkiye'ye 39 yıl önce gelen Lipton, Rize'deki iki tesisini satarak resmen çay üretimini sona erdirdi. Fabrikaları, Öz-Gür Çay devraldı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:44EKONOMİ
Araç sahibi herkes ödeyecek! 290 bin liraya ulaşan var...Trafik sigortası poliçe primleri güncellendi. Yapılan zamlarla birlikte 1 Ocak 2026'dan sonra trafik sigortalarına ilişkin önemli değişiklikler yapılacak. Trafiğe çıkma 15 bin liradan başlıyor, 290 bin liraya sigorta primi ödeyecek araç da var.02 Aralık 2025 Salı 10:48EKONOMİ
Altın 5 haftanın en yüksek seviyesini gördüGram altın haftaya hızlı bir yükselişle başlayarak 5 bin 812 TL'ye çıktı ve son beş haftanın en yüksek seviyesini gördü.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:37EKONOMİ
Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte 3.7 büyüdüTürkiye İstatistik Kurumu 2025 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini açıkladı.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:26EKONOMİ
Milyonları ilgilendiren en net zam oranları belli olduUzman Özgür Erdursun'a göre; SSK–Bağkur emeklilerine toplam yüzde 31, memur emeklilerine yüzde 40'a yakın zam yapılacak. Asgari ücret için en güçlü senaryo yüzde 25 zam olarak öne çıkıyor.01 Aralık 2025 Pazartesi 10:17EKONOMİ
Sürpriz asgari ücret kararı! İşte pazarlığın başlayacağı rakamAsgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 milyon çalışanı doğrudan ve toplumun genelini dolaylı olarak ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarına başlıyor. Komisyon, pazarlığa 25–28 bin TL aralığında başlayacak.29 Kasım 2025 Cumartesi 10:08EKONOMİ
Detaylar netleşti! 1,5 milyon kişinin borcu siliniyor11'inci Yargı Paketi'ne eklenen düzenleme ile 1 Ocak 2016'dan önceki Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları tamamen silinecek. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin borç yükü kalkarken, devlet 3,2 milyar liralık tahsilattan vazgeçecek.29 Kasım 2025 Cumartesi 10:04EKONOMİ
Araç sahipleri için kritik rakamlar! MTV oranları açıklandıTÜİK'in açıkladığı yeniden değerleme oranı doğrultusunda, 2026 yılı itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yüzde 25,49 oranında artacağı kesinleşti.27 Kasım 2025 Perşembe 10:09EKONOMİ
Tahıl üretiminde rekor artış bekleniyorUluslararası Hububat Konseyi (IGC), küresel tahıl üretiminin geçen sezona göre 105 milyon tonluk rekor artışla 2 milyar 430 milyon tona çıkacağını öngörüyor.27 Kasım 2025 Perşembe 09:43EKONOMİ
Araç sahiplerine iyi haber! Akaryakıta çifte indirimPetrol fiyatlarındaki gevşeme ve rafineri marjlarındaki düşüş benzin ve motorine indirim sinyali vermeye başladı. İndirimli akaryakıt satışının cuma gününden itibaren geçerli olması bekleniyor.26 Kasım 2025 Çarşamba 10:17EKONOMİ
Altın yeniden yükselişe geçtiABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalması ve Fed Başkanlığı için gevşeme yanlısı adayın neredeyse kesinlik kazanması altın fiyatlarına doping oldu.26 Kasım 2025 Çarşamba 10:11EKONOMİ
Türkiye'de yılda 500 bine yakın buzağı ölüyorABD Tarım Bakanlığı (USDA), dünyanın en büyük ikinci canlı hayvan ithalatçısı olan Türkiye'nin, yıllık buzağı kayıplarının yaklaşık 500 bine ulaştığını ve bu rakamın ithal edilen sığır sayısına neredeyse eşit olduğunu açıkladı.26 Kasım 2025 Çarşamba 09:28EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.