DİLDE RENK DEĞİŞİMİ NE ANLAMA GELİYOR
Dilin üzerinde oluşan bazı lekeler çeşitli hastalıkların göstergesi...
07 Şubat 2024 Çarşamba 11:41
İnsan vücudunun iyi incelenmesi halinde birçok şeyi anlattığına işaret eden uzmanlar, dildeki renk değişimlerinin, sararan dilin aslında bir gösterge olduğunu söylüyor.
Vücudumuzdaki değişimler bizi uyarıyor. Renklerden tutun da oluşan değişikliklere kadar birçok belirti, vücudumuzun bize verdiği bir uyarı anlamına geliyor.
DİL, VÜCUDUMUZDAKİ EN İYİ GÖSTERGELERDEN BİRİDİR
Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, dilin her halinin vücudumuz açısından bir gösterge olduğunu ifade etti. Nevçehan, “Dil kaslardan oluşur ve üzeri mukoza tabakasıyla kapalıdır. Dilin üzerinde papilla denen kabarcıklar bulunur ve bunlar besinlerdeki tatlı, tuzlu, acı ve ekşi gibi lezzet duyularının algılanmasını sağlar. Dil üzerinde oluşan bazı lekeler çeşitli hastalıkların göstergesi olarak kabul edilmektedir” dedi ve şu bilgilendirmelerde bulundu:
Ağız Hijyeni: Dilin üzerinde biriken bakteriler, yiyeceklerin kalıntıları ve ölü hücreler, dilin sararmasına neden olabilir. Yetersiz ağız hijyeni de dilin sararmasına katkıda bulunabilir.
Sigara Kullanımı: Sigara içmek, ağızda plak ve tartar birikmesine neden olur. Bu birikintiler, diş ve dişetlerinin yanı sıra dili de etkiler. Sigara içmek, ağızda koku ve tat bozukluğuna da neden olabilir.
Beslenme Alışkanlıkları: Aşırı baharatlı veya asitli yiyecekler, diş minesinin aşındırılmasına ve dilin sararmasına neden olabilir.
Bazı İlaçlar: Bazı ilaçlar dilin sararmasına neden olabilir. Antibiyotikler, antifungal ilaçlar, demir takviyeleri gibi bazı ilaçlar, dilde lekelenmeye veya sararmaya neden olabilir.
Mantar Enfeksiyonları: Candida albicans gibi mantarlar, ağızda enfeksiyona neden olabilir ve dilde beyaz lekelerin yanı sıra sararmaya da neden olabilir.
Bazı Sağlık Sorunları: Diyabet, siroz, anemi gibi bazı sağlık sorunları, dilin sararmasına neden olabilir.
DİL, DİL PASI RENKLERİNE GÖRE BEDEN BİZE NE ANLATMAK İSTİYOR?
Hastalığın dil üzerinde farklı renkler oluşturarak ortaya çıktığını söyleyen Nevçehan, “Dilde yaşanan renk değişikliklerine bağlı olarak rahatsızlık kısa sürede fark edilebilmektedir. Paslı dil hastalığında dil, beyaz, sarı kahverengi ve siyah renklerde olabilmektedir” dedi. Nevçehan, renklerle ilgili şu bilgileri verdi:
Mor lekeler: Dil üzerindeki mor noktalar; diyabet, cilt kanseri ve bağışıklık sistemi hastalıklarının belirtisidir.
Kırmızı noktalar ve lekeler: demir ve B12 vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.
Beyaz lekeler: Mide ve bağırsaklarda oluşan gastrit, enteririt, kolit, gartoenterit gibi enfeksiyonların belirtisidir ve bu bölgelerde yoğun miktarda bakteri ve mantar bulunduğunu gösterir.
Sarı lekeler: Dilde sararmanın yanı sıra dirsekler, dizler eller ve ayaklarda da sarı renk görülür. Bu belirtiler yüksek kolesterol seviyesinin habercisi olabilir. Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı en önemli hastalıkların başında kalp gelmektedir. Ayrıca, dilin ortasında bulunan sarımsı tabaka, karaciğer rahatsızlığına işarettir.
Kahverengi lekeler: Kabızlık problemi, bunun yanı sıra aşırı alkol tüketimi ve sigara içmek, dil üzerinde kahverengi leke oluşumuna yol açmaktadır.
Yeşil lekeler: Antibiyotiklerin, hormonların ve bazı diğer besin preparatlarının kullanımı dilde yeşil lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Siyah: Bağışıklık sisteminin çok zayıflamış olduğunu işaret eder. Bağırsaklara yerleşen mantarların ürettiği aşırı toksik madde sebebiyle, bağırsaklar tahrip olmuş demektir.
Dilde pas olmasına neden olan diğer hastalıklar, hormon bozuklukları, vitamin yetersizliği, menopoz sonrası eklemlerde zayıflama, kalbin sağ toplardamarında zafiyet, varis ve basur gibi damar hastalıklarıdır.
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Bu belirtiler Polikistik Over Sendromu olabilir"Tanı konulması için şu 3 belirtiden 2 tanesinin olması gerekir"04 Kasım 2024 Pazartesi 18:23YAŞAM
- Oyun bağımlılığı giderek artıyorÇocuklarda hangi yaş grubunda hangi bilgisayar oyunları tercih edilmeli?04 Kasım 2024 Pazartesi 18:08YAŞAM
- Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!İki durumun birbirini etkileyebileceğini söylüyor.31 Ekim 2024 Perşembe 18:51YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.