'DEPREMİ UNUTMA, UNUTTURMA'
Akademik odalardan ortak açıklama...

18 Ağustos 2022 Perşembe 09:04
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (Bursa İKK) tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve tüm Akademik Odaların katılımıyla gerçekleştirilen Basın Toplantısında deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çekildi.
TMMOB Bursa İKK Sekreteri, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek tarafından okunan basın açıklamasında "Depremlerin yarattığı yıkımın ve yaşadığımız toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, 17 Ağustos 1999'dan bu yana geçen 23 yıl boyunca deprem gerçeği ile gerçekten yüzleştiğimiz, yeni depremlere hazırlanma konusunda yeterince mesafe kaydettiğimiz söylenemez" dendi.
TMMOB Bursa İKK Sekreteri, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek tarafında okunan TMMOB Bursa İKK ortak açıklaması şöyle :
23 YILDIR YETERLİ TEDBİRLER ALINMADI
"17 Ağustos 1999 tarihinde Kocaeli-Gölcük merkezli; büyüklüğü, etkilediği alanın genişliği, sebep olduğu kayıplarla ülkemizin son yüzyılda yaşadığı en büyük felaketlerinden olan Marmara Depremi' nin ve ardından yaşanan 12 Kasım 1999 Düzce Depremi' nin üzerinden yirmi üç yıl geçti.
Doğu Marmara'nın tamamını etkileyen bu depremler, gerekli tedbirler alınmadığında doğal afetlerin ne büyük toplumsal felaketlere dönüşebildiğinin en acı örneği olarak tarihe geçti.
Yirmi binin üzerinde can kaybının yaşandığı Marmara Depremlerinin ardından, 2011'de Van'da, 2019'da İstanbul'da, 2020'de Manisa, Elazığ, Van ve İzmir'de meydana gelen depremler ise; yıkım ve kayıplara sebep olan yanlış planlama, kentleşme ve yapılaşma politikalarının yaşanan acılara ve kayıplara rağmen devam ettiğini gösterdi.
Marmara Depremleri ile Van Depreminin ardından; mevcut yapılaşmanın güvenli hale getirilmesi; tehlike arz eden yapıların tespit edilerek yenilenmesi gerekçeleri ile 2012 yılında "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" yürürlüğe kondu. 2016 yılında ise; uygulamaların ülke genelinde kamu denetimi olmaksızın uygulanabilmesi için; kamu düzeni ve güvenliği, yapı ve altyapı hasarları, kaçak yapılar da dönüşüm gerekçelerine dâhil edilerek 6306 Sayılı Kanunun Bakanlar Kurulunca uygun görülen her alanda uygulamasının önü açıldı.
Depremlerin yarattığı yıkımın ve yaşadığımız toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, 17 Ağustos 1999'dan bu yana geçen 23 yıl boyunca deprem gerçeği ile gerçekten yüzleştiğimiz, yeni depremlere hazırlanma konusunda yeterince mesafe kaydettiğimiz söylenemez.
23 yılda afet riski olan yerleşim yerleri taşınmadı, binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi, kent merkezlerinde gerektiği kadar deprem toplanma alanları oluşturulmadı, afet sonrası kapsamlı kriz yönetim senaryoları hazırlanmadı. Bu süre içinde imar planları depreme hazırlıklı şehirler yaratmaktan çok, kentsel rantın dağıtılması için bir araç olarak kullanıldı. Parsel bazında yapılan imar tadilatları ile ormanlık alanlar, su havzaları ve dere yatakları yapılaşmaya açıldı.
Ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun yüzde 60'ının mimarlık ve mühendislik hizmeti almamış olmasına, 10 milyonun üzerinde yapının sağlıksız ve afetlere karşı dayanıksız olmasına karşın; 2012 yılından bugüne kadar yalnızca 197 bin yapı (859 bin 114 bağımsız birim) için riskli yapı tespiti yapıldı ve bunlardan 165 bin yapı (767 bin 349 bağımsız birim) yıkıldı.
Son yirmi yılda 2,7 milyar m2 alan için inşaat izni verilerek 2 milyon 144 bin 656 yeni yapı ruhsatı düzenlendi; 13 milyon 348 bin 492 konut üretildi. Bunlardan kaçı doğru zemin etüdleri, uygun mimarlık ve mühendislik proje süreçleri en nihayetinde de gerekli denetimi gördü, tartışılır!
1999 Marmara ve 2011 Van Depremlerinden daha önce çıkarılan imar afları kapsamındaki kaçak yapıların çoğunun yıkılmasına ve binlerce yurttaşın hayatını kaybetmesine rağmen; 2018 yılında "İmar Barışı" adı altında yeni bir imar affı yürürlüğe konuldu.
Afet riski altındaki alanlarda olup olmadıklarına, kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları ve tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilip edilmediklerine bakılmaksızın; 3 milyon 119 bin 947 kaçak ve imara aykırı yapı için 26 milyar 151 milyon 389 bin 263 TL yapı kayıt belge bedeli alınarak riskli yapılar meşru hale geldi. Yapı güvenliği olmayan, planlama, mimarlık ve mühendislik süreçlerinden geçmemiş, teknik olarak sağlık ve güvenlik koşulları belirsiz toplam 7 milyon 393 bin 413 bağımsız bölüme kullanma izni niteliği taşıyan belge düzenlendi.
Kentlerin yeniden yapılandırılması ve depreme dayanıksız binaların yenilenmesi için gerekli olan "Kentsel Dönüşüm" uygulamaları amacından saptırılarak inşaat firmalarına kaynak aktarılmasının, kentsel rantların belli kesimlerde toplanmasının bir aracı haline getirildi.
Kent merkezlerinde bulunan afet toplanma alanı statüsünde park, bahçe ve meydanlar yapılaşmaya açılarak afet sonrasında yaşamı sürdürmeye olanak verecek güvenli alanlar ortadan kaldırıldı.
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından 2019 yılında hazırlanan İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi sonuçlarına göre; İstanbul bina stokunun yalnızca %30'u 2000 yılı sonrası inşa edilmiştir. Olası bir depremde yaklaşık 194 bin binanın yıkılacağı veya oturulamayacak derecede hasar göreceği, 14 bin 150 can kaybının yaşanacağı tahmin edilmektedir.
Raporda, 47 bin kişinin ağır yaralanacağı veya hastane şartlarında tedavi görmesi gerekeceği ve 640 bin hane yani yaklaşık 2 milyon kişinin acil barınmaya ihtiyaç duyacağı öngörülmektedir. Ancak, sağlık hizmetleri ve acil barınma için kullanılacak eğitim, sağlık ve spor tesislerinin; %50 sinin depremin etkisinin şiddetli olacağı bölgelerde bulunduğu, deprem sırasında işlevlerini devam ettirmesi zorunlu olan bu binaların hasar göreceği ve yapısal güvenliklerini koruyamayacakları belirtilmektedir.
Son yıllarda sıklıkla yaşadığımız her deprem, 17 Ağustos 1999'da yaşadığımız büyük felaketi çağrıştırmakta, depremin ülkemiz için ne kadar yakın bir tehlike olduğunu hatırlatmaktadır. Mevcut durumda artan nüfus ve yapılaşma nedeniyle yaşanacak benzer bir felaketin sonuçlarının çok daha ağır olacağı ortadadır.
Devlet tüm yurttaşlara eşit, sağlıklı, güvenlikli yaşama koşullarında nitelikli yaşam çevreleri sağlamakla yükümlüdür. Salgın, afet ve kriz koşullarında başarılı iyileşme süreçleri için alınacak önlemlerin bilimsel ilkeler ve gerçeklerle, toplum yararı gözetilerek oluşturulması; afet yönetimi hakkında geliştirilecek politikaların bilim insanlarını, meslek odalarını, akademik kuruluşları ve ilgili uzmanlıkları dikkate alarak oluşturulması zorunludur. Bugüne kadar pek çok yurttaşın hayatına mal olmuş ve olmaya devam eden, büyük yıkımlara ve kayıplara sebep olan rant odaklı planlama, kentleşme ve yapılaşma politikaları terk edilmelidir.
Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için doğru ve yeterli bir "risk yönetim" sistemi oluşturulmalıdır.
Bölgesel ve kentsel ölçekte "sakınım planları" hazırlanmalıdır. Ülke genelindeki yapılar incelenmeli, riskli yapılar tespit edilmeli ve güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır.
Güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir.
Bu vesileyle afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, doğal afetlerin tahribata ve can kaybına yol açmasının temelinde yer alan bilimsel kentleşme, mimarlık ve mühendislik ilkelerine aykırı uygulamalar karşısında mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.
Daha büyük acılar yaşamamak için depremi unutma, unutturma."
TMOBB Bursa İKK'nın basın toplantısında, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen ve Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel ile Bursa Tabip Odası YK Üyesi Dr. Seçkin Kara da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Özdilek MTAL'in yıl sonu defile ve sergisi beğeni topladıHüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yıl sonu defile ve sergisini büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi.19 Haziran 2025 Perşembe 14:00BURSA
Bursalı kadınların “RitimFest"i büyülediBursa'da kadınlardan darbuka şov!18 Haziran 2025 Çarşamba 12:52BURSA
BUSKİ Arama ve Kurtarma Ekibi akredite olduBUSKİ 'Hafif seviye kentsel arama ve kurtarma akreditasyonu'nu almaya hak kazandı.08 Haziran 2025 Pazar 12:29BURSA
Zekai Gümüşdiş Ortaokulu O proje için Avrupa'daÖğrenci ve Öğretmenler Aynı Projede Buluştu04 Haziran 2025 Çarşamba 17:27BURSA
Bursa'da karaya vuran yunus kurtarıldıDuyarlı vatandaşlar tarafından yeniden denize ulaştırıldı.04 Haziran 2025 Çarşamba 12:12BURSA
El emeği çinilerini sanatseverlerle buluşturdularBursa’da geleneksel el sanatlarından çiniye ilgi duyan kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı eserler, açılan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.26 Mayıs 2025 Pazartesi 12:21BURSA
Türk Dünyası Tarım Zirvesi Bursa’da...Alanında Uzman İsimler Konuşacak20 Mayıs 2025 Salı 12:24BURSA
Osmangazi'de su kesintisiBUSKİ'den uyarı geldi...09 Mayıs 2025 Cuma 10:00BURSA
Zarlar eşitlik için atıldıBursa'da zarlar eşitlik için atıldı09 Mayıs 2025 Cuma 09:57BURSA
'Yapboz Adam'ın Eserleri' sergilendi23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ve "Otizm Farkındalık Ayı" çerçevesinde önemli bir sergi düzenlendi.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:08BURSA
Server Atabek Bursa’da anılacakMillî mücadele kahramanı Osman Server Atabek Bursa’da anılacak16 Nisan 2025 Çarşamba 09:41BURSA
Bursa Kitap Fuarı’nda Osmangazi rüzgarı esecekOsmangazi Belediyesi, bu yıl 22’incisi düzenlenecek olan Bursa Kitap Fuarı’nda tüm yayınlarıyla birlikte batı kapısı F400 numaralı stantta yerini alacak.10 Nisan 2025 Perşembe 15:57BURSA
Bursa'nın o ilçesinde oturanlar dikkat! Su kesintisi...Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Minareliçavuş Mahallesi'nin bazı kesimlerinde su kesintileri yapılacağı duyuruldu.09 Nisan 2025 Çarşamba 16:20BURSA
Osmangazi Belediyesi'nden otizm ağacıOsmangazi Belediyesi 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında otizme dikkat çekmek için farklı bir etkinlik düzenledi.09 Nisan 2025 Çarşamba 11:41BURSA
Bursa'da Trabzonspor maçını izlerken fenalaştı,kurtarılamadıBursa’nın Orhangazi ilçesinde geçtiğimiz pazar akşamı maç izlediği esnada rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan Temel Keskin, hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen 2 günlük yaşam mücadelesine yenik düştü.09 Nisan 2025 Çarşamba 09:06BURSA
Osmangazi’de metruk binalar yıkılıyorOsmangazi Belediyesi, ilçede bulunan metruk binaların yıkım çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Metruk binaların yıkılmasıyla birlikte hem çevre hem de asayiş açısından daha güvenli bir Osmangazi oluşturuluyor.08 Nisan 2025 Salı 16:05BURSA
Dikkat! Bursa'nın o ilçelerinde su kesintisiBursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Bursa'nın iki ilçesinde su kesintileri yapılacak.08 Nisan 2025 Salı 13:37BURSA
Bursa'da ‘Resimlerden Resim Beğen Sergisi’nin minik ziyaretçileriBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eczacı Sinem Us’un birçok değerli Türk resim sanatçısının eserleriyle oluşturulmuş koleksiyonundan yararlanılarak hazırlanan ‘Resimlerden Resim Beğen-Bir Koleksiyonerin Seçkisi’ sergisi, minik ziyaretçileri ağırladı.08 Nisan 2025 Salı 13:20BURSA
Bursa'da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim olduBursa’da seyyar kokoreç aracı alevlere teslim oldu. O anlar kameraya yansıdı.08 Nisan 2025 Salı 11:35BURSA
Yenişehir Belediyesi Kitap Fuarı 6’ncı kez kapılarını açtıYenişehir Belediyesi’nin bu yıl 6’ncı kez düzenlediği kitap fuarı kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, "Birbirinden değerli 42 yazarımızı okuyucularıyla buluşturuyoruz" dedi.08 Nisan 2025 Salı 11:20BURSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış