D VİTAMİNİ BAKIN NE İŞE YARIYOR?
D vitamini iştahı bastırıp kilo verdirir...

06 Temmuz 2018 Cuma 10:01
Yeterli miktarda D vitamini aldığınızda vücudunuz beyninize, tokluk hissinizden sorumlu olan leptin hormonu gönderecektir. Bu sayede daha az yiyerek daha fazla tok hissetmiş olursunuz.
Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini, doğrudan güneş ışığına maruz kalması sonucu vücudunuz tarafından üretilir. Bunun yanında, kandaki vitaminin seviyesini yeterli düzeyde tutabilmek için D vitamini içeren belirli gıdaları ve takviyeleri de tüketebilirsiniz. Sizler, sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olabilmek için vücudunuzun D vitaminine ihtiyaç duyduğunu zaten biliyorsunuz.
Bağışıklık sisteminde de önemli rolü olan D vitaminin inflamatuar bağırsak hastalıklarına olan etkisini duymuş muydunuz? Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre; yapılan araştırmalar, inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireylerde D vitamini eksikliğine sıkça rastlandığını göstermektedir.
Depresyona karşı biraz güneş ışığı
D vitamininin depresyonu önleme konusundaki başarısını göz ardı etmek mümkün değil. Yapılan çalışmalar neticesinde bilim adamları, D vitamini takviyesi alan depresyondaki kişilerin semptomlarında iyileşme olduğunu fark ettiler.
Kilo kaybını artırır...
D vitaminin iştah bastırıcı bir etkiye sahip olması, kalp hastalıklarını önlemede ve kilo verme çalışmada fayda sağlar. Hollanda VU Üniversitesi Tıp Merkezi ve Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar, obezite ile düşük miktarda alınan D vitamini arasındaki ilişkiyi çözmek için çalışma yaptılar.
Kıyıda köşede saklanan bu vitaminin faydaları arasında yer alan ve özellikle karın bölgesindeki yağları yakma etkisi ile vücudunuzda daha az yağ depolayacaksınız. Çünkü yeterli miktarda D vitamini alındığında vücudunuzun beyninize göndereceği tokluk hissinden sorumlu olan leptin hormonu ile daha az yiyecek ama daha fazla tok hissetmiş olacaksınız. Ancak yeterli miktarda D vitamana alınmadığında, kalsitrol ve paratiroit adlı hormonlarınızda oluşacak artış sonucunda yağları yakmak yerine depolamaya başlarsınız.
Hastalıklarla savaşır
Vücuda yeterli miktarda D vitamini almak, kemiklerin ve dişlerin normal büyümesi ve gelişmesi, bunun yanında bazı hastalıklara karşı daha iyi direnç göstermesi açısından çok önemlidir.
Cilt kırışıklıklarına iyi gelir
Aynı zamanda cilt onarıcı özelliği de bulunan D vitamini, kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Güneşten faydalanın
D vitamini içeren besinleri düzenli bir şekilde tüketiyor olsanız da, bu yalnızca günlük ihtiyacınızın yaklaşık olarak yüzde 20'sini karşılar. İhtiyacınız olan miktarın geri kalanı için güneş ışığı ile buluşmanız gerekiyor.
Kapalı ortama girmeyin
Gün içerisinde uzun süre kapalı ofis ortamlarında çalışan insanlar, hafta sonları da genelde kendilerini alışveriş merkezlerinin içerisine hapsediyorlar. Bu da güneşin yararlı ışınlardan uzak kalmak, yeterli miktarda D vitamini alamamak anlamına geliyor.
BU BESİNLERİ SAĞLIKLI BESLENME LİSTENİZE EKLEYİN...
Yumurta: 1 tanesi günlük ihtiyacınızın yüzde 10'unu karşılayan yumurta, önemli D vitamini kaynaklarındandır. Ton balığı: Hafızayı güçlendirmesiyle de bilinen ve lezzetli bir besin olan ton balığı da D vitamini açısından önemli kaynaklardandır. Portakal: C vitamini kaynaklarından olan portakal suyunun bir bardağı 100 IU D vitamini içerir. Karaciğer: Demir ve protein açısından zengin olan karaciğer de D vitamini için iyi bir kaynak olarak gösterilmektedir. Süt, yoğurt, üzüm, avokado, ceviz, badem, zencefil, yeşil çay ve kültür mantarı hariç, topraktan kendiliğinden çıkmış ve güneş gören mantar türleri de D vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü karşılamanızda yardımcı olur.
YETERİNCE D VİTAMİNİ ALIYOR MUYUZ?
D vitamini eksikliği;
Kas zayıflığına, ağrıya sebep olabilir ve hatta kas lifleri tam olarak çalışmadığından kemik ağrıları yaşama durumunuz oluşabilir,
Yapılan birçok araştırma sonucunda depresyona neden olduğu kanıtlanmıştır. Kadın takipçilerime kötü bir haber; D vitamini eksikliği çeken kadınların depresyona girme risk oranı erkeklere göre iki kat fazlaymış.
Solunum problemleri ile karşı karşıya getirir. D vitamini, solunum yollarınızın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayarak sizi hastalıklardan korur ki özellikle astım problemi yaşayan çocukların D vitamini alması önerilir.
TERLEMEYE YOL AÇAR
Sebepsiz yere sıcak basmasına sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?
Saç dökülmesine ve cilt problemleri yaşanmasına yol açabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde; D vitamini takviyesi yapılan sedef ve vitiligo hastalarında, yaşadıkları belirtilen azaldığı görülmüştür.
Son zamanlarda ekstra enerji harcamadığınız halde sürekli terliyorsanız, D vitamini eksikliğiniz olabilir. D vitamini eksikliğinde özellikle yüz bölgesinde aşırı bir terleme ve bu terlemeye bağlı olarak ortaya çıkan parlama görülür.
Sıkça yaşanan baş ağrılarına ve kendinizi yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir. Çünkü vücudunuz enerji üretebilmek adına D vitaminine ihtiyaç duyar ve eksikliğinde siz gününüzün büyük bir kısmını yorgun olarak geçirebilirsiniz.
D vitamini; serotonin, nam-ı değer mutluluk hormonu salınımını direkt etkiliyor. Eğer küçük şeyler sizi de rahatsız ediyorsa ve çok çabuk sinirleniyorsanız, aman dikkat; D vitamini eksikliğiniz olabilir.
Bilinen bir gerçek var ki; vücudunuz 30'lu yaşlara yaklaştığında kemik gelişimini durduruyor. D vitamini eksikliği ise kemik gelişiminin daha erken yaşlarda görülmesine neden oluyor. Vücudunuzun yeterli miktarda D vitamini almaması sonucunda yumuşak kemikler (osteomalazi) veya hassas kemikler (osteoporoz) gibi sıkıntılar yaşama riski vardır.
Araştırmalar, kadınlarda D vitamini eksikliğinin kronik ağrılara yol açabileceğini ortaya koydu. Ayrıca farklı araştırmalar, fibromiyalji ağrıları ile D vitamini eksikliği arasında bağlantı olduğunu da ortaya koyuyor. Her iki araştırma sonucuna göre kronik ağrıların bir sebebinin de D vitamini eksikliği olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca, sporcularda yeterli D vitamini seviyeleri, antrenman sonrası ağrıyı önleyebilir ve kas kurtarma hızını artırabilir.
VÜCUDUNUZDAKI SEVİYEYİ KONTROL ETTIRIN
Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçların (sara, kortizon, mantar enfeksiyonu vb.), D vitamini düzeyinin düşmesine neden olabileceğinden doktorunuzun kontrolünde vücudunuzdaki D vitamini seviyesini düzenli bir şekilde kontrol ettirmeniz gerekir.
İnsanlarda D vitamini üretimi; yaşadığı bölgeye, atmosfer koşullarına, derideki pigmentasyon durumuna, vücut ağırlığına, yaşa ve güneş koruyucu kullanım alışkanlığına göre değişiklik gösterir.
Son zamanlarda D vitaminin bu denli popüler olması ve pazar payındaki büyüme ile bazen tavsiye de abartılıyor. Ülkemizde geçmiş yıllarda özellikle de çocuklarda gereksiz D vitamini kullanımı sebebiyle pek çok sayıda 'D vitamini zehirlenmesi' vakasına rastlanıldığını biliyoruz.
İŞTAHSIZLIK GELIŞIR
D vitamini kullanımı 0-1 yaş arası için günlük 400 IU, 1-70 yaş arası ve emziren kadınlarda ise günlük 600 IU civarındadır. Gereksiz ve yüksek dozda alınan D vitamini, kalsiyum yüksekliğine sebebiyet verir. Kalsiyum düzeyinin yükselmesi ayrıca halsizlik, iştahsızlık, reflü, kabızlık gibi problemlere yol açar.
Yapmanız gereken şey; güneş kreminizi sürüp dışarıya çıkıp kendinizi güneş ışığının kollarına bırakarak bol bol D vitamini depolamaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çocuklarda diş sıkma alışkanlığına dikkat!Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Yetişkinlerde bile diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak veya kalıcı bir tedavi önerisi sunabilmek henüz mümkün değilken, çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atmak gerekir.” dedi.24 Nisan 2025 Perşembe 13:38YAŞAM
Ofis çalışanlarını bekleyen gizli tehditFizik Tedavisi ve Rehabilitasyon Prof. Dr. Hasan Dursun, çalışma ve yaşam şartlarının ergonomik ilkelere göre düzenlenmesinin, kümülatif travmalara bağlı yumuşak doku hasarlarının azaltılmasında önemli olduğunu vurguluyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:53YAŞAM
Enginarların yapraklarını sakın atmayın!Karaciğeri arındırıyor, kalbi koruyor, sindirimi destekliyor… Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bahar aylarının şifa kaynağı enginarın sağlığa faydalarını ve en doğru tüketim yöntemlerini anlatıyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:46YAŞAM
Doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilirÖnerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri faydalı!18 Nisan 2025 Cuma 11:01YAŞAM
Belirti vermeden hayatı tehdit ediyorAort Diseksiyonu sinsice hayatı tehdit ediyor...18 Nisan 2025 Cuma 09:50YAŞAM
Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyorBoğulmuş fıtık tedaviyi zorlaştırıyor!18 Nisan 2025 Cuma 09:35YAŞAM
Covid-19 kalp krizi ve ani ölümleri tetikliyor mu?Kalp krizi haberleri, toplumda haklı bir endişe iklimi yarattı.Covid-19 pandemisinin bu durumla olan potansiyel ilişkisi ise gündem olmaya devam ediyor.15 Nisan 2025 Salı 09:57YAŞAM
Sezaryen doğum tartışmaları yeniden alevlendi!Türkiye’de doğum oranları hızla düşerken, ilk doğum yaşı 30’un üzerine çıktı.15 Nisan 2025 Salı 09:55YAŞAM
Gözde alerjisi olanlar dikkat! İşte almanız gereken önlemlerProf. Dr. Özlem Evren Kemer, göz alerjisinin kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürerek ciddi görme problemlerine yol açabileceğini vurguladı.15 Nisan 2025 Salı 09:47YAŞAM
Obezite Türkiye'de alarm veriyor!Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Can Gönen, Türkiye’de alarm veren obezitede en yeni tedavi yöntemlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.10 Nisan 2025 Perşembe 09:37YAŞAM
Modern çağın yaygın hastalığı: Migren!Modern çağın stresli yaşantısında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı önemli ölçüde artan migren, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.09 Nisan 2025 Çarşamba 10:08YAŞAM
Erken yaşta makyajın 5 zararıDermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Güldehan Atış, erken yaşta makyaj malzemesi ve diğer kozmetik ürünlerin kullanılması sonucu ortaya çıkan sorunlar hakkında bilgi verdi.07 Nisan 2025 Pazartesi 17:10YAŞAM
Hamileler dikkat! İşte kaçınmanız gereken 10 önemli hataKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Güler, hamilelik sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için kaçınılması gereken hatalar hakkında bilgi edinmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 17:02YAŞAM
Kanatlı etleri pişirildikten sonra hemen tüketilmeliArtvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kırmızı ete göre daha çabuk bozulan kanatlı etinin pişirilmesinden tüketilmesine kadar her aşamasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:14YAŞAM
Telefonu yatakta şarj etmeyin! Yangın riskini arttırıyorTelefonu gece şarjda bırakmak yangın riskini artırıyor. Uzmanlar, özellikle düşük kaliteli veya hasarlı şarj aletleri, batarya problemleri ile uygun olmayan şarj ortamlarının önemli tehlike unsurları olduğunu söylüyor.04 Nisan 2025 Cuma 11:35YAŞAM
İşte C vitaminin 5 faydasıBeslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “C vitamini veya bir diğer adıyla askorbik asit, vücudumuzdaki çeşitli hastalıklara yol açan zararlı moleküllerle savaşma konusunda önemli bir antioksidandır” dedi.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:32YAŞAM
Diyabet riski taşıyor musunuz?8 sorudan oluşan diyabet testi hazırlayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, bu belirtilerden birinin bile olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerektiğini belirtti, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.02 Nisan 2025 Çarşamba 10:57YAŞAM
İşte bel fıtığı hakkında doğru bildiğiniz 7 yanlışBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ziya Akar,bel fıtığı hakkında doğru sanılan 7 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.28 Mart 2025 Cuma 09:47YAŞAM
Bayramda tatlı ve şeker tüketimine dikkat!Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, tatlı ve şeker tüketiminin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, bayramda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.27 Mart 2025 Perşembe 16:09YAŞAM
Sağlık bayram için 9 öneriRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur.27 Mart 2025 Perşembe 14:35YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış