28 Mart 2024
  • Bursa20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

CUMHURİYET’E ARMAĞAN: 100. YIL ORMANI

ÇEKÜL Vakfı’ndan Cumhuriyet’e armağan: 100. yıl ormanı...

Cumhuriyet’e armağan: 100. yıl ormanı

21 Mart 2023 Salı 13:20

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı), 1990 yılından bu yana “Doğa ve Kültürle Varız!” sloganıyla koruma bilincinin gelişmesi için çalışıyor. Doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yılına armağan ettiği “100. Yıl Ormanı” kampanyasını başlattığını duyurdu. 

“Cumhuriyet mirastır”

Türkiye’yi ve Cumhuriyet’in getirdiği değerleri “miras” kabul eden bireyleri ve kurumları, 2023 yılı boyunca devam edecek kampanyaya davet eden ÇEKÜL Vakfı, 7 Ağaç Ormanları Ağaçlandırma Programı kapsamında yıl boyunca dikilecek tüm fidanların “100. Yıl Ormanı” başlığı altında anılacağını açıkladı.

1994 yılından bu yana yürüttüğü “7 Ağaç Ormanları” çatısı altında oluşturulan 100. Yıl Ormanı Kampanyası, www.yuzuncuyilormani.org adresinden detaylarıyla incelenebilir.     

“Tek suçlu iklim krizi değil”

Vakfın kurucularından olan ÇEKÜL Genel Koordinatörü Betül Sözen, 21 Mart’ın Orman Haftasının ilk günü ve ilkbahar ekinoksu olduğunu hatırlatarak; baharın gelişini bu güzel haberle birlikte kutlamak istediklerini söyledi ve sağlıklı bir geleceğin en temel ögesi olan ormanların tüm canlıların evi, yuvası olduğunu vurguladı. Sözen, “Ormanlar aynı zamanda suyun, toprağın, havanın koruyucusu… Cumhuriyet’in ‘yaşam hakkı’ ilkesinin sürekliliğini sağlayarak, her canlının bu temel hakkını savunmanın, korumanın da bizlerin görevi olduğunu biliyoruz. Cumhuriyet’in kazanımlarının anısını 100. Yıl Ormanı’nda yaşatarak, bu büyük sorumluluğun bir parçası olduğumuzu yeniden vurgulamak istiyoruz. Afet biçiminde yaşanan doğa olaylarının başlıca nedenleri arasında, artık inkâr edilemez bir boyuta ulaşan iklim krizi var. Ancak bunların afete dönüşmesinin tek suçlusunun iklim krizi olmadığı, bilimsel verilerle ortada. Orman varlığımızın acilen büyümesi, gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. ” dedi.

ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları’nın Balıkesir, İvrindi’deki sahasında başlayacak dikim çalışmaları, Anadolu’nun farklı bölgelerindeki dikim sahalarında yıl boyunca devam edecek.

100. YIL ORMANI HAKKINDA 

KAMPANYAYA KİMLER KATILABİLİR?

Kendini doğadan sorumlu hisseden tüm bireyler, kurumlar ve şirketler.

NE KADAR SÜRECEK?

Kampanya 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.

FİDANLAR NEREYE DİKİLECEK?

100. Yıl Ormanı, ÇEKÜL 7 Ağaç Ormanları’nın güncel ağaçlandırma sahası olan Balıkesir, İvrindi ile başlayacak. Yeni sahalar eklendikçe kampanya sayfasında paylaşılacak.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam