29 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

ÇOK OTURMAK KIL DÖNMESİNE SEBEP OLABİLİR

Uzmanlar, işlerini oturarak yapan kişilerin kıl dönmesi hastalığına yakalanmaması için sıkça hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor.

Çok oturmak kıl dönmesine sebep olabilir

Uzmanlar, işlerini oturarak yapan kişilerin kıl dönmesi hastalığına yakalanmaması için sıkça hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor. Hastalığa ilişik bilgi veren ve tavsiyelerde bulunan Medilife Çapa Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Orçun Oral Şentürk de hastalığın erken dönemde teşhis edilmesinin, ameliyatsız tedaviyle iyileştirilmesinde kolaylık sağladığını vurguladı.

Orçun Oral Şentürk, kıl dönmesi ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: “Her ne kadar bu isimle anılsa da “Pilonidal Sinüs” veya “Kist Dermoid Sakral” hastalığı kadınlarda da, az kıllı erkeklerde de görülebilir. Kıl dönmesi hastalığı Türkiye’de sık görülen bir hastalıktır. Özellikle erkeklerde kadınlara oranla erkeklerde 10 kat daha sık görülür. Kuyruk sokumundaki kıl köklerinin cilt altına doğru büyüyüp bu bölgede bir enfeksiyon oluşturması durumudur. Yani Kıl ilerlediği yolu şaşırır. Cilt üstüne değil, kıl yuvasının içine doğru uzaması halidir. Bu tarz kıl dönmesi kılın olduğu ve kökünden çekildiği vücudun her bölgesinde görülebilir. Bu tür kıl dönmesi daha çok batık veya kıl batması olarak tarif edilir.”

TEK TEDAVİSİ AMELİYAT DEĞİL

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığının, Ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu belirten Şentürk, uyguladığı tedavi yönteminin ameliyat kadar başarılı olduğunu belirtti. "İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor. Buna bağlı olarak da kişinin sosyal ve iş hayatı da olumsuz etkilenmemiş oluyor" diye ekledi.

HASTALIKTAN HAYATA DÖNÜŞ SADECE 1 GÜN

Fenol tedavi yönteminin uzun süredir Türkiye’de birkaç üniversitede uygulandığını belirten Şentürk, "İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor. Lokal anestezi ile yapılan yöntemde herhangi bir cerrahi tedavi ya da dikiş uygulanmıyor. Kıl dönmesi deliklerinden kılların özel bir aletle temizlendikten sonra odağın içine fenol uygulanıyor. Tedavinin sonrasında herhangi bir ağrı ve sızı olmuyor. Hasta 1 gün sonra işinin başına dönebiliyor. Kıl dönmesine uyguladığımız yöntem doğru hastalarda ameliyatlarda ki kadar başarı sağlayabiliyor." ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS BAŞARIYI ARTTIRIR

Hastalıktaki başarı oranının erken teşhise göre arttığını ifade eden Şentürk, Türkiye'de kıl dönmesi rahatsızlığının çok sayıda görüldüğünü, fakat hastalık kuyruk sokumunda oluştuğu için çoğu vatandaşın utancından rahatsızlığını kimseyle paylaşmadığını belirterek vatandaşları, doktora görünmeleri konusunda uyardı.

Kıl dönmesi rahatsızlığının, 20 ile 35 yaş arasındaki, hafif gürbüz, cilt altı dokusu yağlı kişiler ile daha çok oturarak iş yapanlarda görüldüğünü ifade eden Şentürk, kıl dönmesinin, enseden ve sırttan düşen kılların kalçanın orta bölgesindeki oluğa (kıl folikülü) girerek bu bölgede yuva oluşturmasıyla meydana geldiğini ve hastalığın daha çok erkeklerde görüldüğünü kaydetti.

KORUNMAK MÜMKÜN

Şentürk, hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı: "Oturarak iş yapanlar, kalça ortasındaki oluğun temizliğine dikkat etmeli. Özellikle o bölgedeki kıllar lazer epilasyonla ya da tüy dökücü kremlerle temizlenmeli. Her banyodan ve her berberden sonra, o bölgede kıl kalmamasına dikkat edilmeli. Uzun süre oturanlar kesinlikle kaykılarak oturmamalı, bunun yerine dik oturmalı. Spor yapılmalı. Çünkü günlerinin büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenler hızla kilo alıyor ve cilt altı yağlanıyor. Oturdukça o bölgedeki kılların içeri girme ihtimali biraz daha artıyor."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam