ÇOCUĞUN KAHVALTISI AKŞAMDAN HAZIRLANABİLİR
Sağlıklı beslenme, çocukların büyüme ve gelişmesi için önemli olduğu kadar okul başarısında da büyük rol oynuyor.

Sağlıklı beslenme, çocukların büyüme ve gelişmesi için önemli olduğu kadar okul başarısında da büyük rol oynuyor. Çocukların beslenmesinde en değerli öğün olan kahvaltının özellikle çalışan anneleri vakit problemi nedeniyle endişelendirdiğini belirten uzmanlar, ancak yiyeceklerin akşamdan hazırlanmasıyla çocukların güne güzel bir başlangıç yapacaklarını söyledi.
Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim, okul çağındaki çocuklar için kahvaltının önemi hakkında bilgiler verdi.
Kahvaltının hafızayı desteklediğini ve konsantrasyonu artırdığını belirten Yonca Sevim, "Okul döneminde sabahları anneleri en çok zorlayan konulardan biri de kahvaltıdır. Çocuklar sabahları uyanmak, okula gitmek özellikle de kahvaltı yapmak istemeyebilirler. Ancak kahvaltı; beyin fonksiyonları, konsantrasyon, hafıza ve dikkat süresinde artışa yardımcı olur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan, okula gidebilmek için trafikte uzun süreler harcayan, yoğun ders ve ödev programları olan çocuklar için kahvaltı çok önemlidir. Ancak akşamdan ya da daha önceden hazırlanacak pratik ve sağlıklı kahvaltılıklarla çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırılabilir." dedi.
Yonca Sevim, akşamdan hazırlanacak bazı sağlıklı kahvaltı çeşitlerini şöyle sıraladı:
"Tam tahıllı ev yapımı poğaçalar: Önceden hazırlanabilecek, tam buğday unu ve tereyağı ile yapılmış peynirli ve maydanozlu ya da peynirli ve dereotlu poğaçalar dondurucuya konulabilir. Çocukların da seveceği bu yiyeceklerin sabah ısıtılması yeterli olacaktır.
Meyveli ve yemişli muffinler: Tam buğday unu, süt, yoğurt ve pekmez ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki kekler; havuç-ceviz, elma-fındık veya incir-badem eklenerek önceden hazırlanıp, dondurucuda bekletilebilir. Bu kekler, şeker ile hazırlanmamalı, kabartma tozu yerine de maya kullanılmalıdır.
Sebzeli ve peynirli kekler: Tam buğday unu, süt ve yoğurt ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki az tuzlu kekleri; peynir-dereotu, ıspanak veya kaşar peyniri-kabak, dereotu veya bezelye, havuç-lor peyniri eklenerek önceden hazırlanabilir ve dondurucuda saklanabilir. Kekin üzerine çörek otu veya susam eklenerek lezzeti artırılabilir.
Krep dürümler: Bir akşam önceden, tam buğday unu ve yumurta ile hazırlanacak krep hamuru, sabah teflon veya seramik bir tavada pişirilebilir. Bu işlem sadece 1 dakika alacaktır. Pişirilmiş krep, sürülebilen taze peynirler ve biraz çiğ sebze ile servis edilebilir ya da içine tarçın eklenip, pişirilerek tereyağı ve mevsim meyveleri ile sağlıklı bir waffle şeklinde hazırlanabilir.
Tatlandırılmamış kahvaltılık gevrekler: İçerisinde glikoz veya fruktoz şurubu, şeker içermeyen, yulaf ve çavdar ağırlıklı kahvaltılık müslilerin bir bardak kefir veya süt ile karıştırılması yeterli olacaktır.
Kahvaltı tabağı: Birkaç bölmesi olan, kapaklı kahvaltı tabağına; peynir, zeytin, domates püresi, reçel ya da pekmez yerleştirilebilir. Ufak boyda renkli biberler veya küçük salatalıklar yıkanıp ve dolapta bekletilebilir. Sabah tek yapılması gereken, bölmeli kahvaltılık tabağını ve çiğ biberleri masaya koymak ve ekmek dilimlerini ısıtmak olacaktır.
Tostlar veya sandviçler: Akşamdan hazırlanacak Akdeniz tipi sandviçler dolaba konulabilir. Bu sandviçler beyaz peynir, dil peyniri, kaşar peyniri ve domates, biber, maydanoz ile hazırlanabilir. Sandviçlerde avokado, zeytin ezmesi ve sotelenmiş sebzeler de kullanılabilir. Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu sandviçler sabah tost makinasında ısıtılabilir ya da tost haline getirilip zamandan kazanılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış