29 Mart 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

BÜTÇE YÖNETİRKEN YAPILAN 6 HATA

Aile bütçesi yönetmek, mutlaka bir plan ve düzen ister....

Bütçe yönetirken yapılan 6 hata

25 Haziran 2022 Cumartesi 12:05

Aile bütçesi yönetmek, mutlaka bir plan ve düzen ister. Plansız ve düzensiz atılan her adım ve yapılan her harcama ise, gelir gider dengesinin şaşmasına ve aile bütçesinde sorunlara neden olmaktadır. Generali Sigorta, aile bütçesi yönetiminde sıkça yapılan 6 kritik hatayı ve bu hatalardan uzak durulmasını sağlayacak önerileri paylaştı.

Gelir-gider tablosu oluşturmamak

Bir gelir-gider tablosu oluşturmak, aylık harcamaları görmek ve bu harcamalara yön vermek açısından kritik önem taşır. Aile bütçesini gelir-gider tablosuyla somut bir biçimde ortaya koymak, daha bilinçli ve doğru bir ekonomik hareket alanına sahip olmayı sağlayacaktır.

Öncelikli harcamaların dışına çıkmak

Evin ve ailenin temel ihtiyaçları birincil önem taşımaktadır. Dolayısıyla temel ihtiyaçlar, gıda ve fatura ödemeleri gibi temel masraflar birincil öncelik olarak görülmeli, bu öncelikli harcamaların ödemeleri yapıldıktan sonra diğer ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır.

Alışveriş listesi yapmamak

Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste hazırlanması sanıldığının aksine büyük önem taşımaktadır. Sadık kalınan bir alışveriş listesi, sadece ihtiyaç olanı almak için yol gösterecek, gereksiz harcamaları engelleyerek aile ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Birikim yapmamak

Aile bütçesi oluştururken eğer mümkünse az bir meblağ dahi olsa kenara koymak, olası kötü senaryolar için kritik öneme sahiptir. Birikim yapmak, özellikle kritik dönemlere hazırlıklı olunmasını ve daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.

Finansal okuryazar olmamak

Finansal okuryazar olmak, ekonomik anlamda daha bilinçli bir birey olunmasına, aile bütçesi oluştururken her giderin sorgulanmasına olanak sağlar. Finansal okuryazarlık, harcama alışkanlıklarının toptan değiştirilmesi ve borçları doğru yönetebilmek için eski alışkanlıkların yerini disiplinin alması ile mümkün olmaktadır.

Dijital uygulamalardan yardım almamak

Günlük hayatta önemli bir yere sahip olan mobil uygulamalar, hayatı kolaylaştıran özellikleriyle ön plana çıkıyor. Mobil uygulamalar; alışveriş, ev kirası, faturalar ve diğer tüm harcamaların kaydedilmesine ve aile bütçesinin mevcut durumunun kolayca takibine imkan sunmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi