BU BELİRTİLER POLİKİSTİK OVER SENDROMU OLABİLİR
"Tanı konulması için şu 3 belirtiden 2 tanesinin olması gerekir"

04 Kasım 2024 Pazartesi 18:23
Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Numan Bayazıt Polikistik Over Sendromu (PCOS) hakkında bilgiler verdi.
Polikistik Over Sendromu (PCOS) metabolizmayı etkileyen bir problemdir. Sıklıkla İnsülin Direncine bağlı olarak kan şekerinde yükselme, kolesterol ve benzeri yağların seviyelerinde artış, ilerleyen yaşlarda Tip 2 diabet, hipertansiyon, damar sertliği gibi... sorunlara neden olur.
Tanı konulması için şu 3 belirtiden 2 tanesinin olması gerekir;
Adetlerin seyrekleşmesi: Bu durum yumurtanın büyüyüp çatlayamamasına bağlıdır. Anovülasyon denir. Normalden çok daha fazla sayıda yumurta vardır ancak düzenli olarak yumurtlama olmaz.
Kıllanma ve Akne: Kanda erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun yükselmesine bağlıdır. Yüksek testesteronun kaynağı yumurtalıklardır. Kadının yapısına bağlı olarak kıllanma olmadan, sadece kanda testesteron yüksekliği de olabilir.
Ultrasonda çok sayıda yumurta görülmesi veya AMH'nin yüksek olması. Yüksek AMH çok fazla yumurta olduğunun kanıtıdır. Ancak bu iki bulgu adelosan grupta yanıltıcı olabilir çünkü bu yaşlarda doğal bir yükseklik vardır.
PCOS'lu kadınlar daha çok adet görememe, kıllanma, akne ya da çocuk sahibi olamama şikayetleri ile başvururlar ve tedavileri bu sorunlara yönelik olarak düzenlenir. Sendromun kadının ileriki hayatında yani ileri yaşlarda ortaya çıkaracağı sorunlar ise göz ardı edilir. Örneğin bunlardan biri rahim kanseridir. PCOS'lu kadında yumurtlama olmadığını söylemiştik. Bunun sonucu Progesteron hormonunun salgılanmaması ve Endometrium adı verilen rahim iç zarının sürekli estrojen hormonuna maruz kalmasıdır. Sonuçta rahim iç zarı kalınlaşır. Buna Hiperplazi denir. Kansere dönüşme riski taşır. Koruyucu tedavi ile engellenebilecek bir durumdur.
Aynı şekilde 3 PCOS'lu kadından biri Metabolik sorunlar yaşar. Bu nedenle her PCOS'lu kadının kan lipidleri ve kan şekeri kontrol edilmelidir. Sorun genetik geçişli olduğu için ailedeki diğer bireylerinde aynı testleri yaptırması gerekir.
PCOS'nun sadece kilo vererek bile düzelebilmesi iyi bilinen bir gerçektir. Çünkü altta yatan neden insülin direncidir. Yağ kitlesinin azalması İnsülin salgılanmasında azalmaya neden olur.
Yakın zamanda yayınlanan bir meta analiz ise (Çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçlarını birleştiren istatistiksel analiz) Ketojenik Diyetin de, PCOS'daki bozulmuş hormon seviyelerinde düzelme sağladığını ortaya koydu. Daha önce yayınlanan bazı bilimsel çalışmalar Ketojenik Diyetin gebe kalamayan PCOS'lu kadınlarda da işe yaradığını göstermişti.
Op.Dr.Numan Bayazıt,'' PCOS'u insülin rezistansı ile ilgili doğuştan gelen bir yatkınlığın sonucunda ortaya çıkan ve ilerleyen yaşlarda Yüksek Tansiyon, Damar Sertliği, Tip 2 Diabet gibi hastalıklara yol açan bir durum olduğu için, yaşam boyu dikkat gerektirir. Spor yapmak ve düşük karbonhidratlı beslenmek ilaçlar kadar önemlidir.'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri Riski Taşıyor!Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, kadınlarda en sık görülen tür olan meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.10 Temmuz 2025 Perşembe 11:55YAŞAM
Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor!Burun akıntısını hafife almayın, çünkü...07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:28YAŞAM
İşkolik olabilirsiniz!İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:27YAŞAM
Tüp bebek tedavisinde havuza girilmemeliTatil planınızı ona göre yapın...07 Temmuz 2025 Pazartesi 09:13YAŞAM
Karın şişkinliğine karşı 7 çözümSıcak su torbası şikayetleri azaltabilir05 Temmuz 2025 Cumartesi 12:11YAŞAM
Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenmenin Püf NoktalarıSerinleten Besinler Beslenme Rutinine Eklenmeli05 Temmuz 2025 Cumartesi 12:06YAŞAM
Baş ağrınızın sebebi klima olabilir!Klima çarpması farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor!05 Temmuz 2025 Cumartesi 11:53YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış