03 Mayıs 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

BASİT BİR TARAMA İLE BEBEĞİNİZİ KORUYUN!

Fenilketonüri hastalığına dikkat!

Basit bir tarama ile bebeğinizi koruyun!

30 Mayıs 2019 Perşembe 12:29

Fenilketonüri hastalığının erken teşhis edilmediğinde çocuklarda zekâ geriliğine yol açtığını dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hastalığın teşhisi için yenidoğandan alınan bir damla topuk kanının yeterli olduğunu belirtti.

Bursa haber...

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya Fenilketonüri Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin, metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Hastalık erken tanımlanıp, tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.  Ülkemiz maalesef hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğması beklenen bebek sayısı ile değerlendirildiğinde her yıl 150-200 yeni fenilketonüri vakasının topluma katılacağı hesaplanmaktadır. Hastalığın yeterince bilinmemesi, zekâ geriliği gösteren çocukların bu hastalık yönünden incelenmemesi hastalığın yayılımına neden olmaktadır” dedi.

Türkiye’de ‘Ulusal Yenidoğan Tarama Programı’ kapsamında fenilketonüri hastalığının tarandığı bilgisini veren Dr. Akan, “Yenidoğan Tarama Programı, tüm dünyada halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Program, bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda özel filtre kâğıtları ile topuk kanı örneklerinin alınarak, laboratuvara en kısa zamanda ulaştırılması ve sonuçlar açıklandığı gibi hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri ilgili kliniklere sevk ederek, klinik tarafından verilen tanı ve sonuçların takip edilmesi esasıyla yürütülmektedir” şeklinde konuştu.

Dr. Akan son olarak, fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin beyni etkilenmeden erken olarak tanımlanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, topuktan 1 damla kanın teşhis için yeterli olduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam