BAKAN NEBATİ, KAYSERİ'DE KONUŞTU
Bakan Nebati: 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz...

01 Mayıs 2023 Pazartesi 09:47
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; "Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bakanlığımıza 3.220 personel alımı yapacağız" dedi. Bakan Nebati ayrıca; 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; Kayseri Sanayi Odası'nda (KAYSO) sanayicilerle bir araya geldi. Burada sanayicilere seslenen Bakan Nebati; depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için tüm kurumlarla canla başla çalıştıklarını kaydederek; "Depremden etkilenen vatandaşlarımıza ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapıyoruz. Deprem felaketi sonrasında afetzedelerin ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması amacıyla ilk etapta bütçeden ayırdığımız yaklaşık 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımıza kullandırıyoruz. DASK çerçevesinde yaklaşık 22 milyar lirayı aşan hasar ödemesinde bulunduk. İnşaat sürecine de hızla başlamış bulunuyoruz. 11 ilimizde tam 113 bin konutun yapımına başladık. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde 'İşletme Giderleri ve Yatırım Destek Paketini' devreye aldık. Bu destek paketleri çerçevesinde hâlihazırda 10,4 milyar liralık kredi hacmine ulaşılmış olup kullandırımlar devam etmektedir. KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini tam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak üzere vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz. Bölgedeki esnaf, sanatkârlar ve çiftçilerimizin kredi ödemelerini erteledik. Büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağladık. Deprem bölgesindeki illerimizde sertifikalı tohum desteğimizi yüzde 100 artırdık" dedi.
Kayseri'deki desteklerin her geçen gün arttığını belirten Bakan Nebati; "Kayseri’ye sağladığımız destekleri her geçen gün artırmaktayız. 2022’de Kayseri’de sağladığımız 341 adet teşvik belgesiyle yatırımın artmasına katkı sağladık. 2023’ün ilk 2 ayında da Kayseri’de yatırım yapmak isteyen müteşebbislere yönelik 53 adet teşvik belgesi düzenledik. Böylece, 1,3 milyar liralık sabit yatırım yapılmasını ve 711 kişiye iş imkânı sağlanmasını hedefliyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda ülkemize katma değer sağlayacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Kamulaştırma çalışmaları devam eden Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas OSB’miz ile birlikte Kayseri’de OSB sayısı 4’e ulaşacaktır. Ayrıca, vatandaşlarımızın taze ve ucuz sebze-meyveye ulaşmalarını sağlamak için hayata geçirmeyi planladığımız Kocasinan Jeotermal Kaynaklı Sera OSB’mize tüzel kişilik kazandırdık. Kayseri’de tarımsal üretimi daha da artırmak için 2022 yılı içinde Kayseri’deki 13 bin 126 tarımsal üreticimize yaklaşık 3,7 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdık. 2023 Ocak-Mart döneminde de toplam 6 bin 312 üreticiye 1,4 milyar liralık hazine faiz destekli kredi kullandırdık" ifadelerini kullandı.
"Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Projesinde dış finansman sözleşmelerimizi imzaladık"
Yerköy - Kayseri Hızlı Tren Projesi'nde 1.2 milyar Euro'luk dış finansman temin ettiklerinin altını çizen Bakan Nebati; "Kayserimize hayırlı uğurlu olsun" diyerek; Hizmet ve eser siyasetini düstur edinmiş bir iktidar olarak, yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir diyor, yapılanlarla yetinmeyerek ülkemizi şahlandıracak yepyeni eserlere imza atıyoruz. Kayserili kardeşlerime buradan güzel bir haber de vermek isterim. Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Projesine ilişkin olarak bildiğiniz üzere çalışmalarımıza devam ediyorduk. Projemizde önemli bir aşamayı daha geride bıraktık ve dış finansman sözleşmelerimizi imzaladık. Yaklaşık 1,2 milyar avroluk dış finansman temin ettik. Hem Kayserimize hem ülkemize hayırlı, uğurlu olsun. Projemizin sonuçlanmasıyla beraber, Kayserimizin lojistik potansiyelini kullanıp, yatırım ve istihdam için daha fazla alan açmış olacağız. Ülkemize daha fazla yatırım getirebileceğiz. Bu projenin devreye girmesiyle mevcut konvansiyonel demiryoluyla 7 saatte sağlanan Ankara - Kayseri ulaşım süresi 2 saate düşecek. Hem yük taşımacılığı hem de vatandaşlarımızın ulaşımları çok daha kolay hale gelecektir. Böylece, ülkemiz milyarlarca dolar tasarruf da sağlayacaktır" diye konuştu.
Önemli projelere imza attıklarının altını çizen Bakan Nebati; Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihî bir adım olan Karadeniz Doğal Gazı’nı keşiften sadece 32 ay sonra süratle devreye aldık. Bu sayede, 1 yıl boyunca evlerimizdeki mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gaz ücretsiz verilecektir. Ayrıca önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğal gaz tüketiminden de ücret alınmayacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıtı getirdik. Böylece, santralimiz nükleer tesis hüviyeti kazandı. İMECE yer gözlem uydusunu uzaya uğurladık. Savunma sanayiinde TCG Anadolu Gemisi, Altay Tankı, ilk özgün helikopterimiz GÖKBEY, Hürjet, insansız savaş uçağı Kızılelma ile pek çok önemli projeye imza attık. Ticari araçlarda ÖTV muafiyeti sağlıyoruz. Basit usul dışında kalan 13 Büyükşehrimizdeki 80 bin pazarcı esnafımızın kazançlarını da basit usul çerçevesinde dâhil ediyoruz. Kentsel dönüşümü 'yarısı bizden kampanyası' ile destekliyoruz" dedi.
"Maliye Bakanlığı'nda bir fotoğraf veririz, içinizde ukde kalmasın"
Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da yüklenen Bakan Nebati; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı anlaşılıyor ki cumhurbaşkanlığı adaylığını unutmuş, başka bir hayali var. Çünkü zihinde geçen her şey zaman zaman dile vurur. Bu bir dil sürçmesi değil; 'ben maliye bakanıyken' diyor. Cumhurbaşkanı adayı; bir defa cumhurbaşkanımızın sizin SGK ile ilgili bir takıntısı var. Sizin Maliye Bakanı olma şansınız sıfır, o hayali kurmayın. Ama size yardımcı olacağım; lütfen gelin Maliye Bakanlığı'mızda bir fotoğraf verin, içinizde ukde kalmasın. Onu yaparız" diye konuştu.
"Doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. 3 bin 220 personel alımı yapacağız"
Üretilen doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulacağını ve 3 bin 200 personel alımı yapacaklarını kaydeden Bakan Nureddin Nebati; "Başvuran toplam 4 bin 300 engelli öğretmenimizden ilk etapta 3.500’ünü sonrasında ise kalan 800 öğretmenimizin de atamasını yaptık. Mayıs ayı başında da sözleşmeli 45 bin öğretmenimizin atamasını yapacağız. Böylelikle sözleşmeliden memur statüsüne geçen öğretmen sayısı 93 bin 272 olacaktır. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bakanlığımıza nitelikli 3 bin 220 personel alımı yapacağız. EYT taleplerini karşıladık, en düşük emekli maaşını yükselttik. Ayrıca, 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul’a yeni metro hatları kazandırdık. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını açtık. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avrupa’nın en uzun tüneli Yeni Zigana Tüneli’ni yakında hizmete sunacağız" şeklinde konuştu. Onlarca yılda hazırlanıp tamamlanabilecek asırlık eserleri, birkaç yılda kazandırmanın kendilerine nasip olduğunu söyleyen Bakan Nebati konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Bizim milletimiz çok iyi bilir: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bizler, cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, laf değil iş üreten, milletimize hizmet üreten, en zorlu sorunlara isabetli çözümler üreten taraftayız. Durmadan, yılmadan, yorulmadan ve savrulmadan işimize odaklanarak, bu güzelim ülkeye ve insanımıza eserler kazandırmaya, doğru zamanda doğru adımlar atarak daha da güçlenmeye devam edeceğiz. Asrın felaketi şüphesiz milletçe hepimizi derinden sarsmıştır. Ancak ülke ekonomimiz üzerindeki etkisinin sınırlı ve geçici olacaktır. İlk sinyaller de açık bir şekilde buna işaret ederken, makro göstergelerimizdeki görüntü de gayet olumludur. Son dönem öncü göstergelere bakıldığında bunu net bir şekilde görüyoruz. Mart-Nisan döneminde Reel Kesim Güven Endeksi 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Keza Tüketici Güveni, Kapasite kullanım oranı, PMI, ihracat ve Kurulan şirket sayısı yine artış göstermiştir. Turizm geliri yılın ilk çeyreğinde tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek performansını yakalamıştır. Bu göstergelerdeki hızlı toparlanma, güçlü istikrar ortamının süreceğine dair milletimizin güveninin arttığını ortaya koymaktadır. 1 buçuk trilyon dolar milli gelir büyüklüğüne ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam istihdamı 38 milyona, İhracatımızı en az 400 milyar dolara, turizm gelirlerimizi de 100 milyar dolara yükselteceğiz. Ve bunların tamamını, yine yan yana, yine birlikte başaracağız."
Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyarCHP'li Orhan Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyar29 Temmuz 2026 Çarşamba 15:59EKONOMİ
Ege'den 554 Milyon Dolarlık İhracatHububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü 2026 yılının ikinci yarısında ihracat artışı hedefliyor25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:42EKONOMİ
Karacabey'de yollar göle döndü!Karacabey’de şiddetli yağmur yolları göle çevirdi.25 Temmuz 2026 Cumartesi 12:07EKONOMİ
ABD'den Türkiye'ye Yüzde 12,5 VergiABD’den 60 ülkeye yüzde 10 ila 12,5 arasında yeni gümrük vergisi!24 Temmuz 2026 Cuma 12:32EKONOMİ
Egeli İhracatçılar 572 Milyon Doları AştıÇin'den kiraza yeşil ışık beklenirken rotada Japonya ve Güney Kore var23 Temmuz 2026 Perşembe 14:13EKONOMİ
Bedelli askerlik, 65 yaş aylığı, evde bakın yardımı! Milyonları etkileyen ödemeler arttıMemur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 13,52'lik maaş zammının ardından milyonlarca kişiyi ilgilendiren birçok kalemde de artışa gidildi.03 Temmuz 2026 Cuma 11:10EKONOMİ
İşte emekli ve memur maaşı zam oranlarıTÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verisinin ardından emekli ve memura temmuz ayında yapılacak zam oranı da kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 17,76 olurken, memur ve memur emeklisinin zam oranı ise 13,52 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:12EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Temmuz ayı kira artış oranı belli olduHaziran ayı kira artış oranı belli oldu. Kirada zam tavan oranı yüzde 32.03 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Sigarada 6 ay ÖTV artışı olmayacakSigara ve tütün mamullerinde temmuz-aralık döneminde ÖTV artışı olmayacak03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Haziran enflasyonu belli olduTÜİK, haziran ayında enflasyonun yüzde 0.99 arttığını açıkladı. Yıllık bazda enflasyon ise yüzde 32,11 olarak açıklandı03 Temmuz 2026 Cuma 10:03EKONOMİ
Yeni dönem başlıyor...Doların tahtı sallanıyorLondra merkezli OMFIF'in yayımladığı rapora göre, dünya genelindeki merkez bankaları ilk kez önümüzdeki 10 yılda dolar rezervlerini artırmak yerine azaltmayı planlıyor.01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:28EKONOMİ
1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretildi! İşte Bursa'nın rolüÜretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu. Türkiye’de 1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretilirken, üretimden yapılan satışların yüzde 29,8'i Bursa'dan gerçekleşti26 Haziran 2026 Cuma 10:39EKONOMİ
Milyonlarca esnaf ve şirketi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'u sakın kaçırmayınGelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği kriterleri karşılayan mükelleflerin 1 Temmuz'a kadar e-Fatura sistemine geçmesi gerekiyor.23 Haziran 2026 Salı 11:07EKONOMİ
Milyonları ilgilendiriyor... SGK'dan 6 yıla varan taksitSGK, işverenler ve Bağ-Kur'luların prim borçları ile idari para cezaları için yeni yapılandırma sürecini başlattı.22 Haziran 2026 Pazartesi 12:16EKONOMİ
Kuru soğan çiftçinin yüzünü güldürdüBursa'nın Karacabey ilçesinde kuru soğanın tarlada kilogram fiyatının 10-12 liraya ulaşması bölge üreticisinin yüzünü güldürdü.22 Haziran 2026 Pazartesi 11:52EKONOMİ
Motorinden sonra sıra benzinde! İndirim geliyorMotorin fiyatlarında arka arkaya gelen indirimlerin ardından akaryakıt piyasasında yeni bir hareketlilik başladı. Sürücüler, bu kez benzinde beklenen olası indirim için gözlerini açıklanacak yeni fiyatlara çevirdi.18 Haziran 2026 Perşembe 10:32EKONOMİ
Arabasını satacaklar dikkat!Türkiye otomotiv sektöründe yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ikinci el araç pazarında yaşanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 11:01EKONOMİ
Akaryakıta indirim geldi, Bursa'da tablo değişti!Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.16 Haziran 2026 Salı 10:40EKONOMİ
TOKİ'nin Bursa dahil 64 ildeki satışları başlıyorToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 64 ilde vatandaşları ev sahibi yapacak yeni açık satış kampanyasında satışlar, başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:38EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları (15 Haziran 2026 Pazartesi)Dolar 46,2630 liradan, euro ise 53,7820 liradan haftaya başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:25EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.