27 Nisan 2024
  • Bursa15°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

ANNE VE BABALAR DİKKAT

Ani Bebek Ölümü Sendromunun risk faktörleri neler?...

Anne ve babalar dikkat

29 Mart 2024 Cuma 14:42

Ani Bebek Ölümü Sendromu, bir yaşından küçük bir bebeğin aniden, sebepsiz ölümü olarak tanımlanıyor. Bu durum; tam bir otopsi yapılması, ölüm mahallinin incelenmesi ve klinik öykünün gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir vaka incelemesi sonrasında da açıklanamayan bir olaydır.

Sendrom nadir görülmesine rağmen, bir çocuğun yaşamının ilk yılında Ani Bebek Ölümü Sendromundan ölme riskinin, yaşamının sonraki 17 yılı boyunca başka herhangi bir nedene bağlı ölüm riskinden 20 kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Aile Hekimi Uzm. Dr. İrem Önlen, Ani Bebek Ölümü Sendromu için epidemiyolojik risk faktörlerini şöyle anlattı:

Anne ya da baba kaynaklı, ani bebek ölümüne neden olabilecek risk faktörleri arasında doğum öncesi bakımın yetersizliği, anne-babanın sigara veya uyuşturucu madde kullanımı, genç ve eğitimsiz olmaları, annenin gebelikte az kilo alması, gebelik sırasında komplikasyon veya hastalık geçirmesi, annedeki anemi varlığı, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu varlığı, gebelikte cinsel yolla bulan hastalık varlığının olması yer alıyor.

Bebeğe ait risk faktörleri; bebeğin erken doğması, düşük doğum ağırlığında olması, ikiz bebek olması, anne karnında az gelişim göstermesini sayabiliriz.

Bebek doğduktan sonraki risk faktörleri; uyku pozisyonu en önemli faktör, yüzüstü uyumak riski en az 2 kat artırırken, bebekle aynı yatakta yatmak, yumuşak uyku yüzeyi, gevşek yatak aksesuarları ve aşırı ısınmış veya soğuk oda riski artıran sebepler arasındadır. Bebeğin sorunlarına kayıtsız kalınması, bebeğin yakın zamanda gastrointestinal hastalık geçirmesi diğer risk faktörlerindendir.

Risk Faktörlerini Azaltmanın 10 Yolu

Uzm. Dr. İrem Önlen, araştırma verilerine göre, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini ve uyku ile ilgili diğer bebek ölüm nedenlerini azaltmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

Bebeğinizi mutlaka sırt üstü yatırın. Yüz üstü yattığı zamanlarda belli aralıklarla pozisyonunu değiştirin.
Yatak seçimi çocuğunuzun can güvenliği açısından önemlidir. Beşiğinize uygun ebatlarda yatak tercih edin. Yatağınızı tamamen saracak bir çarşaf tercih edin.
Bebeğiniz uyurken etrafında oyuncak ve benzeri hiçbir şey bulunmasın.
Hamilelik döneminde ve bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun yakınlarında tütün ürünleri kullanmayın, başkalarının kullanmasına da müsaade etmeyin.
Bebeğinizin uyuduğu yatak, ilk altı ay hemen sizin yatağınızın yanında olsun. Bebeğinizle aynı yatakta yatmayın. Koltuk, çekyat, kanepe, sandalye gibi yerler bebeğiniz için yanlış uyku noktalarıdır.
Bebeğinizin üzerine örttüğünüz örtü veya battaniye onun omuzlarının altında olsun. Örtü ya da battaniyenin iki ucunu güvenlik açısından çarşaf altına yerleştirin.
Emzirme, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltır.
Emzik kullanımı Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltır. Fakat emzik istemeyen bebeğe zorla emzik vermeyin.
Bebeğinize uyurken kaliteli ince uyku tulumu giydirin.
Uyuduğu yerin sıcaklığını yetişkin insanlar için de normal olabilecek bir ısıda tutun. Oda sıcaklık ayarlamasını güvenilir bir monitörle sağlayabilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam