AKARYAKITA ÖTV İNDİRİMİ Mİ GELİYOR?
Ertem: Akaryakıtta ÖTV indirimine gidilebilir...

28 Nisan 2018 Cumartesi 09:41
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Maliye Bakanlığı'nın politikalarıyla Merkez Bankası'na destek olması gerektiğini belirterek fiyat esnekliği az olan akaryakıt ürünlerinde ÖTV indirimine gidilebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarının “yeterli” olmasına rağmen enflasyonla mücadelede maliye politikalarının eksikliğinin giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak, çok hızlı olarak akaryakıt gibi fiyat esnekliği sınırlı olan mallarda ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğini söyledi.
Ertem, TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda “TCMB gerekli sıkılaştırmayı yapmış ancak kur tarafında rahat etmemişiz. O zaman burada ne gerekiyor? Demek ki aynı zaman dilimi içerisinde biz maliye politikası araçlarını para politikası araçlarının içine koymamışız. Maliye politikasının eksikliği gündemde. Bunun altını çiziyorum” dedi.

Ertem “Neler yapılması gerekir?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Burada çok hızlı olarak Maliye Bakanlığı’nın fiyat esnekliliği az olan mallarda ÖTV indirimine gitmesi gerekiyor. Bunu yapmazsa eğer TCMB’nin beklenen enflasyon tespiti ile ağırlıklı fonlama maliyetinin arasındaki fark açılmasına rağmen ,özellikle kur geçişkenliği olan mallarda biz enflasyon konusunda sıkıntı çekeriz.”
Ertem “örneğin akaryakıt gibi” sözleriyle özetlediği fiyat esnekliği sınırlı olan mallarda para politikasının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Burada TCMB politikasını destekleyecek şekilde gerekli adımların atılması gerekiyor. Bu teorik bir çıkarım mıdır? Evet Ama pratik olarak yaşadığımız durumdur… TCMB faiz artırırken kur yukarı çıkabilir. Zaten burada korelasyonun zayıfladığını görüyoruz. Koptuğu zaman ise geç kalmış oluruz. Şu anda geç kalmış değiliz. Maliye politikası adımlarını atarsak hızla toparlarız. Reel efektif döviz kuru seviyesinde bir realizasyon söz konusu olabilir.”
Türkiye ekonomisinde 2017’deki temponun (yüzde 7.4 büyüme) 2018 yılında da sürdüğüne dikkat çeken Ertem bu tablonun maliye politikası açısından gerekli adımların atılabilmesi adına “çok büyük bir avantaj” olduğunu söyledi.
TCMB, uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini dün itibarıyla 75 baz puan artışla yüzde 13.50’ye yükseltti. Bu 2017 yıl başına göre 525 baz puanlık bir sıkılaştırma anlamına geliyor.
TCMB erken seçim kararının alınması ardından gerçekleştirdiği ilk PPK toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiğini belirterek GLP’yi beklentilerin üzerinde 75 baz puan artışla yüzde 13.5’e yükseltmişti.
TCMB’nin bu adımı enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma ile birlikte geldi.
Enflasyon Kasım 2017’deki yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi ancak son dönemde TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma Reuters anketlerine ve TCMB’nin beklenti anketine de yansıyor.
Petrol fiyatlarının üç yıldan uzun sürenin zirvelerinde seyretmesi enerjide ithal bağımlılığı yüksek olan Türkiye ekonomisi açısından ithalat, enflasyon ve cari açık anlamında bir risk unsuru oluşturuyor.
Petrol fiyatlarının dolar bazında 2014’ten bu yana en yüksek seviyelere gelmesiyle birlikte aynı anda TL’de yaşanan değer kaybı ise TL cinsi benzin ve motorin fiyatlarına zam olarak yansıyor. Sadece Nisan ayında motorine 30 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlarla birlikte benzinin litre fiyatı 6 TL’yi geçerken motorinin litre fiyatı ise 5.5 TL civarına yükseldi.
Ertem, geçen hafta yaptığı açıklamalarda da, petrol fiyatlarında 70 dolar civarında bir katılık oluşması halinde enflasyon beklentilerini dizginlemek adına maliye politikasında atılacak adımlar olabileceğini, fiyat esnekliği olmayan alanlarda ÖTV indirimlerinin bütçeye de çok olumsuz etkiye yol açmayacağını söylemişti.
TCMB’NİN FAİZ HAMLELERİ İLE KUR ARASINDAKİ KORELASYON KOPTU
Ertem, TCMB’nin bu haftaki sıkılaştırma adımının “yeterli” olduğunu ancak maliye politikasıyla desteklenmemesi halinde enflasyon hedeflerine ulaşılamayabileceğini söyledi.
Merkez Bankası uzunca bir süredir geç likidite penceresini kullandığını ve son olarak burada 75 baz puanlık bir artışa gittiğini hatırlatarak, “Bu ne anlama geliyor? niye 75 baz puan daha aşağı ya da yukarı değil. Bu TCMB’nin bir hesaplaması. TCMB burada çeşitli faktörlere bakıyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Birincisi TCMB’nin piyasayı fonlama faizi yalnızca kur denklemine bağlı şekillenmiyor. İkincisi küresel piyasaların dalgalı olduğu dönemlerde para politikası tek başına etkisiz olduğunu görüyoruz. Üçüncü nokta ise TCMB’nin faizi artırma düşürme gibi hamlelerle kur arasındaki korelasyonun koptuğunu düşünüyorum. Doğrudan bire bir korelasyon yok.”
Dalgalı kur rejimi uygulanması nedeniyle kur ve faiz arasında bire bir ilişkisini görülmediğini belirten Ertem şöyle devam etti:
“Dalgalı kur rejiminde kura etki eden değişkenler sayısızdır. TCMB’nin bu adımında olduğu gibi etkinin marjinal olması kimseyi şaşırtmamalı. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin, geçen yılın ikinci yarısından itibaren enflasyon beklentisinden daha yukarda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla TCMB net getiri veriyor. TCMB enflasyon beklentilerinin üzerinde bir faiz veriyor ve sıkılaştırma yapıyor. Bu anlamda TCMB’nin sıkılaştırması yeterli mi, yeterli.
Enflasyon hedeflemesi doğrultusunda demek ki TCMB gerekeni yapıyor. Hatta gerekenden fazlasını da yapıyor.”
Olağanüstü zamanlarda para politikalarının giderek etkisizleştiğine de dikkat çeken Ertem, “burada destek olarak maliye politikasının çok hızlı ve kararlı şekilde devreye girmesi gerekir, bu yapılmazsa eğer TCMB hangi adımları atarsa atsın enflasyon hedeflemesi yapıyorsa hedeflemeye varamaz. Teorik olarak anlaşılması gereken bu cümleyi şu an Türkiye’de yaşıyoruz” dedi.
Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyarCHP'li Orhan Sarıbal tarımdaki çıkmazı anlattı: Çiftçiye 168 milyar destek, mazota 230 milyar29 Temmuz 2026 Çarşamba 15:59EKONOMİ
Ege'den 554 Milyon Dolarlık İhracatHububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü 2026 yılının ikinci yarısında ihracat artışı hedefliyor25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:42EKONOMİ
Karacabey'de yollar göle döndü!Karacabey’de şiddetli yağmur yolları göle çevirdi.25 Temmuz 2026 Cumartesi 12:07EKONOMİ
ABD'den Türkiye'ye Yüzde 12,5 VergiABD’den 60 ülkeye yüzde 10 ila 12,5 arasında yeni gümrük vergisi!24 Temmuz 2026 Cuma 12:32EKONOMİ
Egeli İhracatçılar 572 Milyon Doları AştıÇin'den kiraza yeşil ışık beklenirken rotada Japonya ve Güney Kore var23 Temmuz 2026 Perşembe 14:13EKONOMİ
Bedelli askerlik, 65 yaş aylığı, evde bakın yardımı! Milyonları etkileyen ödemeler arttıMemur ve memur emeklilerine yapılan yüzde 13,52'lik maaş zammının ardından milyonlarca kişiyi ilgilendiren birçok kalemde de artışa gidildi.03 Temmuz 2026 Cuma 11:10EKONOMİ
İşte emekli ve memur maaşı zam oranlarıTÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verisinin ardından emekli ve memura temmuz ayında yapılacak zam oranı da kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 17,76 olurken, memur ve memur emeklisinin zam oranı ise 13,52 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:12EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Temmuz ayı kira artış oranı belli olduHaziran ayı kira artış oranı belli oldu. Kirada zam tavan oranı yüzde 32.03 oldu.03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Sigarada 6 ay ÖTV artışı olmayacakSigara ve tütün mamullerinde temmuz-aralık döneminde ÖTV artışı olmayacak03 Temmuz 2026 Cuma 10:08EKONOMİ
Haziran enflasyonu belli olduTÜİK, haziran ayında enflasyonun yüzde 0.99 arttığını açıkladı. Yıllık bazda enflasyon ise yüzde 32,11 olarak açıklandı03 Temmuz 2026 Cuma 10:03EKONOMİ
Yeni dönem başlıyor...Doların tahtı sallanıyorLondra merkezli OMFIF'in yayımladığı rapora göre, dünya genelindeki merkez bankaları ilk kez önümüzdeki 10 yılda dolar rezervlerini artırmak yerine azaltmayı planlıyor.01 Temmuz 2026 Çarşamba 09:28EKONOMİ
1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretildi! İşte Bursa'nın rolüÜretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu. Türkiye’de 1 milyon 216 bin 140 adet otomobil üretilirken, üretimden yapılan satışların yüzde 29,8'i Bursa'dan gerçekleşti26 Haziran 2026 Cuma 10:39EKONOMİ
Milyonlarca esnaf ve şirketi ilgilendiriyor! 1 Temmuz'u sakın kaçırmayınGelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği kriterleri karşılayan mükelleflerin 1 Temmuz'a kadar e-Fatura sistemine geçmesi gerekiyor.23 Haziran 2026 Salı 11:07EKONOMİ
Milyonları ilgilendiriyor... SGK'dan 6 yıla varan taksitSGK, işverenler ve Bağ-Kur'luların prim borçları ile idari para cezaları için yeni yapılandırma sürecini başlattı.22 Haziran 2026 Pazartesi 12:16EKONOMİ
Kuru soğan çiftçinin yüzünü güldürdüBursa'nın Karacabey ilçesinde kuru soğanın tarlada kilogram fiyatının 10-12 liraya ulaşması bölge üreticisinin yüzünü güldürdü.22 Haziran 2026 Pazartesi 11:52EKONOMİ
Motorinden sonra sıra benzinde! İndirim geliyorMotorin fiyatlarında arka arkaya gelen indirimlerin ardından akaryakıt piyasasında yeni bir hareketlilik başladı. Sürücüler, bu kez benzinde beklenen olası indirim için gözlerini açıklanacak yeni fiyatlara çevirdi.18 Haziran 2026 Perşembe 10:32EKONOMİ
Arabasını satacaklar dikkat!Türkiye otomotiv sektöründe yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ikinci el araç pazarında yaşanıyor.17 Haziran 2026 Çarşamba 11:01EKONOMİ
Akaryakıta indirim geldi, Bursa'da tablo değişti!Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.16 Haziran 2026 Salı 10:40EKONOMİ
TOKİ'nin Bursa dahil 64 ildeki satışları başlıyorToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 64 ilde vatandaşları ev sahibi yapacak yeni açık satış kampanyasında satışlar, başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:38EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları (15 Haziran 2026 Pazartesi)Dolar 46,2630 liradan, euro ise 53,7820 liradan haftaya başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:25EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.