09 Mayıs 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara24°C

YURT DIŞINDAN ARAÇ GETİRMEK İSTEYENLER DİKKAT

Yeni uygulama başlatıldı

Yurt dışından araç getirmek isteyenler dikkat

28 Mayıs 2016 Cumartesi 15:45

Yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının Türkiye'de kalma süresi 6 aydan 2 yıla çıkarılmasının ardından, yurt dışında yaşayan gurbetçiler artık araçlarını Türkiye'de iki yıl boyunca kullanabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye'ye getirilen kişisel araçlara yönelik düzenleme yapıldı. Kararla, Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları, Türkiye'de 24 ay kullanabilecek. Bu süre, 6 ay olarak kullanılıyordu.

Yurt dışından kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtları ile giriş yapılabilmesi için Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren, geriye doğru son 1 yıl içinde kesintili veya kesintisiz toplam 185 gün yurt dışında kalınması gerekiyor. Söz konusu sürenin daha kolay hesaplanabilmesi amacıyla Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü "Süre Hesabı" uygulaması geliştirdi. Bu uygulama ile kullanıcı tarafından Türkiye'de kalınan tarihler girilmek suretiyle yurt dışında kalınan süreler hesaplanmakta ve kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı araç getirme hakkı bulunup bulunmadığı sorgulanabilmekte. Ayrıca, kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı bir aracın, Türkiye'ye giriş çıkış yaptığı tarihler uygulamaya girildiği takdirde, söz konusu aracın Türkiye'ye getirilip getirilemeyeceği de sorgulanabilmekte.

Mevcut durumda gurbetçiler, 6 ayı geçen sürelerde her ay için iki katı ceza ödüyordu. Sürenin 2 yıla çıkmasının otomotiv sektöründe rahatsızlık yaratacağı ifade edilirken, bu yolla Türkiye'ye gelen araç sayısının izin sonrasında artabileceğinin altı çiziliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Güncel