YAZ AYLARINDAKİ GİZLİ TEHLİKE KENELER!
Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!

18 Temmuz 2025 Cuma 12:23
Kenelerin ormanlık alanlarda ve çayırlarda yaygın olduğunu ve yıl boyunca aktif olmalarına rağmen, büyük olasılıkla ilkbahar ve sonbahar arasında göründüğünü kaydeden uzmanlar, kenelerin yaban hayatı aktivitesinin olduğu ılıman ve tropikal iklimlerde bol miktarda bulunduğunu söylüyor.
Kedilerin köpeklere göre kene kapma olasılığı daha düşük olduğunu ve arada dışarı çıkan evcil hayvanların daha az risk altında bulunduğunu işaret eden Veteriner Hekim Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Köpeğinizi gezdirirken önlem alın ve cildinizi örtmek için uzun kollu üstler ve pantolonlar giyin.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, kenelerin hayvan sağlığı için oluşturduğu riskleri anlattı.
Evcil hayvanlar için dış parazitler sağlık riski oluşturuyor
Evcil hayvanlar için dış parazitlerin sağlık riski oluşturduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Bunların en önemlilerinden olan keneler, diğer hayvanlardan kan emen ve örümcek benzeri küçük parazitlerdir. Sekiz bacakları vardır ve kanla dolduğunda daha büyük ve koyu hale gelen yumurta biçimli bir gövdeleri vardır. Pirelerin aksine uçmaz veya zıplamazlar. Bunun yerine, üzerinde oturdukları şeyin yanından geçerken evcil hayvanınızın tüylerine tırmanırlar veya düşerler.” dedi.
Kedilerin köpeklere göre kene kapma riski daha az
Kenelerin ormanlık alanlarda ve çayırlarda yaygın olduğunu ve yıl boyunca aktif olmalarına rağmen, büyük olasılıkla ilkbahar ve sonbahar arasında göründüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Yaban hayatı aktivitesinin olduğu ılıman ve tropikal iklimlerde bol miktarda bulunur. Kedilerin köpeklere göre kene kapma olasılığı daha düşüktür, ancak yine de olabilir. Ancak bir kene yeni bir konak ararken, evcil hayvanlar ve insanlar dahil olmak üzere yanından geçen herhangi bir memeliye bulaşabilir.” diye konuştu.
Keneyi çıkarırken nelere dikkat edilmeli?
Kene ısırıklarının hastalık taşıyabildiğini ve bu yüzden onları hemen çıkarmanın önemli olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, şöyle devam etti:
“Hastalığa bağlı olarak, bulaşmanın gerçekleşmesi genellikle en az birkaç saat hatta birkaç gün sürer. Enfekte bir kene ne kadar uzun süre tutunursa, hastalık bulaşma riski o kadar artar. Bir keneyi çıkarırken, kenenin gövdesini sıkmadığınızdan veya başını içinde bırakmadığınızdan emin olun. Vücudunu sıkarsanız veya başını içinde bırakırsanız, bu kanı evcil hayvanınıza geri itebilir ve bu da bir hastalığa yakalanma olasılığını artıracaktır. Kene ısırıkları enfeksiyona, apselere, anemiye, felce ve hatta ölüme neden olabilir. Keneler Lyme hastalığı adı verilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon taşır. Köpekler, kediler ve insanlar Lyme hastalığına yakalanabilir, ancak kedilerde nadirdir.”
En iyi kene tedavisi için veterinere danışın
Evcil hayvanları kenelerin ısırmasını önlemek için keneleri öldüren veya yapıştıklarında uzaklaştıran kene tedavisi kullanılmasını öneren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Noktasal tedaviler ve tabletler gibi farklı tedavi türleri vardır. En iyi kene tedavisi için veterinere danışın. Dikkatli olun! Kedilerde asla köpek kene ilacı kullanmayın veya tam tersi. Bazı köpek kene tedavileri kediler için toksik olan ve hatta onlar için ölümcül olabilen kimyasallar içerir.” ifadesinde bulundu.
Keneler deri yüzeyindeki kanla beslenir ve ısırırlar
Tasma, sprey, damla veya hap gibi kene önleyici ürünlerin kene mevsiminde etki sürelerine göre pet hayvanlarında kullanılması önerildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Her ürünün bir kullanılma süresi bulunmaktadır. Keneler deri yüzeyindeki kanla beslenir ve ısırırlar. Derinin altına girmezler. Yapışık keneler deride küçük koyu şişlikler gibi görünür ve beslendikçe büyürler. Boyutları ve renkleri kene türlerine göre değişir. Kene ısırıkları deride kabuklu, iltihaplı yaralar gibi görünebilir ve kene düzgün bir şekilde çıkarılmış olsa bile tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Keneler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir ancak genellikle hayvanların ulaşmasının daha zor olduğu bölgelerde bulunurlar, örneğin kulakların içinde ve çevresinde, göz kapaklarının çevresinde, tasma takımlarının altında, ayak parmaklarının arasında, ön bacakların arasında, kuyruk tabanı ve anüs çevresinde.” diye konuştu.
Evcil hayvanda kene olup olmadığını kontrolü de çok önemli
Bazı kene türlerinin çok küçük olduğunu ve görülmekten çok hissedildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Kenelerin yaygın olduğu çalılık alanlardan geçtikten sonra, kene kaynaklı bir hastalıkla enfeksiyon olasılığını en aza indirmek için evcil hayvanınızda kene olup olmadığını kontrol etmeniz ve bunları olabildiğince çabuk çıkarmanız önemlidir.” dedi.
Arada dışarı çıkan evcil hayvanlar daha az risk altında
Bazı köpeklerin kişilikleri ve cins özellikleri nedeniyle kene konusunda daha yüksek risk altında olabildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Çoban ve av köpekleri günlerinin çoğunu sahada geçirebilirken, diğer köpekler evde kalmaktan ve sadece ara sıra dışarı çıkmaktan memnundur. Arada dışarı çıkan hayvanlar daha az risk altındadır. Köpeğinizi gezdirirken önlem alın ve cildinizi örtmek için uzun kollu üstler ve pantolonlar giyin. Keneleri durdurmak için böcek kovucu da kullanabilirsiniz. Köpekler, kediler ve sahipleri genellikle açık havada kenelere maruz kalırlar. Keneler bacaklarını uzatarak uzun otların ve çalıların üzerinde durur ve yürürken bir konağa tutunurlar. Ağaçlardan düşmezler, uçmazlar veya konaklar arasında atlamazlar.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burun spreyi kronik tıkanıklığa çözüm değilBurun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında...27 Temmuz 2025 Pazar 16:40YAŞAM
Kilo vermek için bilinçsiz ilaç kullanmayın!Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!27 Temmuz 2025 Pazar 16:33YAŞAM
Bağımlı kişilik bozukluğu belirtileriBağımlı kişilik bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?25 Temmuz 2025 Cuma 14:28YAŞAM
Kalp hastaları sıcak havalara dikkat!Kalp hastaları için sıcak havalar hayati risk taşıyor...25 Temmuz 2025 Cuma 14:24YAŞAM
Koşulsuz sevgi iyileştiriyor!Hayvanlarla etkileşim psikolojiyi güçlendiriyor!25 Temmuz 2025 Cuma 14:05YAŞAM
Çocuklarda yaz ishaline dikkatBu belirtiler varsa zaman kaybetmeyin!25 Temmuz 2025 Cuma 13:37YAŞAM
Diş kökü iltihabı ihmale gelmez!Diş kökü iltihabı, dişin iç kısmındaki...25 Temmuz 2025 Cuma 13:36YAŞAM
Robotik ortopedide yeni dönem''Hastalar aynı gün ayağa kalkabiliyor.''25 Temmuz 2025 Cuma 13:25YAŞAM
Psikoloji tercih edecek adaylara uyarı!Psikoloji bölümünü tercih edecek adaylara uzmanlardan kritik uyarı...23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:35YAŞAM
Diyabette tehlike arttıran yaz hatalarıDikkat! Diyabette bu hatalar yazın yaygın yapılıyor!23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:17YAŞAM
Baş ağrısıyla dönen kanserlere dikkat!Baş ağrısıyla geri dönen kanserlere dikkat23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:14YAŞAM
‘Yüzücü kulağı’ yazın yaygınlaşıyor!Serinlemek isterken hastanelik olmayın...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:44YAŞAM
Çocukları havuzda bekleyen 8 tehlikeHavuzlarda görünmeyen tehlikeye dikkat!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:26YAŞAM
Gebelikte hipertansiyona dikkatErken tanı hayat kurtarır...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:21YAŞAM
'Doğru Tercih' için altın adımlar!Milyonlarca aday için kritik süreç başladı!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:20YAŞAM
Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyorDijital dünyaya bağımlı olanlar daha çok erteliyor21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:48YAŞAM
Hipofiz Cerrahisinde Büyük BaşarıŞeref Kara, hipofiz bezi tümörü nedeniyle geçirdiği beyin ameliyatının ardından sağlığına kavuştu.20 Temmuz 2025 Pazar 12:17YAŞAM
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış