VURAL: 12 EYLÜL DÖNEMİNİN TİPİK BİR YANSIMASI
MHP Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural

MHP Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, Ankara’da 97 kişinin öldüğü bombalı terör saldırısıyla ilgili yayın yasağına tepki gösterdi. Vural, “Neredeyse tren garının resimlerinin bile yasaklanacağı bir ortam. Bu aslında 12 Eylül döneminin 'yasak kardeşim' idaresinin tipik bir yansıması.” dedi. MHP İzmir İl Başkanlığı’nda masasına koyduğu üç maymun maketiyle basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Vural, saldırının neden olduğu, kimlerin yaptığı, hangi amaçlara ulaşılmak istendiğiyle ilgili kamuoyunda ve medyada sorgulamalar devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Sulh Ceza Hakimliği’nin haber, görüntü, röportaj, eleştiri ve benzeri her alanda bu konuyla ilgili yayın yasağı getirdiğine dikkat çekti. Yayın yasağına tepki gösteren Vural, “Bu doğrudan doğruya üç maymun hikayesi; görme, duyma ve konuşma. Dolayısıyla bugün kameraman arkadaşlar bunları çekecekler ama verecekler mi vermeyecekler mi bilmiyorum. Bu yayın yasağıyla kimler korunmak isteniyor, neden korunmak isteniyor, neden sorgulanması istenmiyor, üstünün örtülmek istendiği bazı konular mı var? Gerçekten bunları hep birlikte sorgulamamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak bakıldığında soruşturma dosyasının ve soruşturmanın aydınlatılması konusunda girişimler nasıl etkiler, bir şeyin üstünü örtmek midir, yoksa bunu elbette soruşturmaya zarar vermeyecek şekilde sorgulamak mıdır? Medyası susan, basını susan ülkede olaylar nasıl aydınlatılacak, vatandaş nasıl bu konuda bilgi sahibi kılınacak? Haber, röportaj, eleştiri yasak ve benzeri. Eleştiri yasağı diye bir yasak nasıl olabilir? Yakında 'düşünmeyeceksin' diye bir yasak getirirlerse, 'sen bunu düşündün' diye gerçekten bizimle ilgili işlem yapsa nasıl olabilir? Bu yasak, sorumluların üstünü örtebilecek mi? Bu bakımdan üç maymunu oynayın denilen bir ülkede, hangi vakanın çözülmesini bekleyebilirsiniz?” diye konuştu.
'HANGİ OLAYDA İSTİFA MEKANİZMASI ÇALIŞTI Kİ?'
Vural, yayın yasağına rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun olayla ilgili televizyonlarda konuştuğuna dikkat çekti. Ankara’daki olay meydana geldikten sonra, "Güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyoruz." şeklinde açıklamaların yapıldığını, ardından Ankara İl Emniyet Müdürü'nün görevden alındığını kaydeden Vural, “Sayın Cumhurbaşkanı dün diyor ki, ‘Her olayda istifa mekanizmasını çalıştırmak yaklaşımı doğru değildir.’ Hangi olayda istifa mekanizması çalıştı ki? Terör örgütlerinin geldiği noktayla ilgili eleştiri yapmamak, yaptığımız eleştirilerin de yayımlanmasını yasaklamak gerçekten toplumu üç maymuna döndürmek istemektedir. Bize size şunu söylüyorlar, ‘görürsen, duyarsan, konuşursan, taşlaşırsınız’, aynen böyle bir noktadayız.” dedi.
'BEYEFENDİ, RTÜK’E GÖNDERDİĞİMİZ İNSANLAR KANUNLARA GÖRE ÇALIŞIR'
Medya ve basın üzerinde son zamanlarda önemli ölçüde kısıtlamalar ve baskılar meydana geldiğini, gazetelere, gazetecilere, medya gruplarına yönelik saldırılar olduğuna kaydeden Vural, çeşitli medya gruplarının fiili olarak platformlardan, uydulardan çıkarıldığı noktaya gelindiğine dikkat çekti. 1 Kasım seçiminden önce vatandaşın özgür iradesi tecelli edeceği yerde, vatandaşın gözünün kapatılmasını, kulağının sağır edilmesini, dilinin kesilmesini istemenin demokratik toplumdan uzaklaşmak anlamına geldiğini dile getiren Vural, “Bilindiği gibi RTÜK de dijital platformdan bazı yayınların çıkarılmasıyla ilgili bir karar verdi. Kimin suçu varsa mahkeme kararıyla yerine getirilmeli ama bir dijital platformun, medyanın keyfi bir şekilde, siyasi saiklerle hareket etmesi, medya özgürlüğü açısından problem teşkil eder. Bununla ilgili daima eleştirilerimizi yaptık. RTÜK de verdiği kararla bu platformdan çıkarma kararının doğrudan doğruya RTÜK Kanunu'nun 29. maddesi uyarınca, ‘Platform işletmecileri, medya hizmet sağlayıcı kuruluşları tarafsızlık ve hakkaniyet ölçüsünde makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadırb’ hükmüne binaen bu iradesini ortaya koymuştur. Kimin ne yapacağı, ne yaptığı önemli değil ama böyle idarenin, yürütmenin etkisiyle, 'Şu yayını çıkarın, uydudan indirin' dediğimiz zaman bundan sonra hiç kimse kendini güvende hissedemez. Otoriter, baskıcı yaklaşımlarla insanların özgürlüklerini kısıtlayacak şekilde bakılamaz.” dedi.
'SEN DİGİTURK’ÜN AVUKATI MISIN?'
RTÜK üyelerinin aldığı karar üzerine Yalçın Akdoğan’ın, "Milli güvenlikle ilgilidir, milli meseledir." şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Vural, “Anayasa'da, kanunlarımızda var. Milli güvenlikle ilgiliyse, eğer bir suç teşkil ediyorsa bununla ilgili mahkemeler var. Bunun kararını kim verecek? Tam bir sivil dikta arayışıdır, kanun olmadan, hukuk olmadan, fiili olarak insanların şu ya da bu şekilde yaptığı yayınları kesmek. Eğer suçta varsa, bilmem terör örgütüyle alakalıysa mahkeme kararını alın, çatır çatır kapatın, lisansını iptal edin. Şimdi bunların yapmıyorsunuz, sen Digiturk’ün avukatı mısın ya, Digiturk senin mi? Yalçın Akdoğan’ın bu konuda verdiği ifadeyi dikkate aldığımızda Digiturk, AKP’nin malıymış gibi davranıyor. Ortada kanun var ve bu kanun çerçevesinde RTÜK’e üyeler verdik. Sıkılmadan kalkıp, ‘AKP dışında üç parti birlikte hareket etti.’ diyor. Beyefendi, beyefendi RTÜK’e üye seçebiliriz ama oraya gönderdiğimiz insanlar kanunlara göre çalışır, partilerin talimatına göre değil. Bu davranış bile RTÜK’ü nasıl siyasi bir organ olarak gördüğünü ifade ediyor. Kanunda açıkça ayrımcılık yapmadan hakkaniyet ölçüsünde karar vermesi gerektiğiyle hüküm varken kanunun uygulanmasıyla ilgili utanmadan, sıkılmadan siyasi bir konumlama yapıyor. Akdoğan, bir taraftan, ‘Girişim özgürlüğünü ilgilendirmektedir, RTÜK niye karışır?’ diyor. Peki girişim özgürlüğünü ilgilendiriyorsa, ‘Milli güvenlikle alakalıdır.’ diyerek sen neden müdahale ediyorsun?” diye sordu. Bu iradenin sivil diktacı anlayışın, demokrasiden uzak, medya özgürlüğünden uzak anlayışın tezahürü olduğunu da vurgulayan Vural, siyasi partilerin kendi görüşlerini aktarabilecek kısıtlamaları açısından YSK’ya 19 Mart 2014 tarihinde, aynı şekilde D-Smart’ın bir televizyonu çıkarması sebebiyle müracaatta bulunduklarını hatırlattı. Bu başvurunun neticesinde bir yıl önce MHP’li üyenin de katılmadığı bir toplantıda AK Partili üyelerin, "Hizmetin verilmesinde ayrımcılık yapılmaması konusunda uyarılma" kararı verdiğini hatırlatan Vural, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Şimdi Digiturk’le ilgili konuda AKP’li üyeler aleyhte karar veriyor, çelişkiye bakar mısınız? Politize edilmiş RTÜK budur.” şeklinde konuştu. Bir yıl önce bir platformdan çıkarılmayı, platformun ayrımcılık yaptığına ilişkin değerlendirerek uyaranların, bugün yapılan konusunda, ‘Efendim biz niye karışıyoruz?’ diyebildiğini anlatan Vural, şöyle devam etti: “Bugün RTÜK karar verip, ‘Ayrımcılık yapmaktadır’ diye uyarıyorsa ey YSK, hepimizi yayından, uydudan indirirlerse, bir tek ‘AKTRT’ yayında olursa ne olacak? Böyle bir keyfiliğe izin verilmesi mümkün değildir. Bu karar bu açıdan bakıldığında, eski kararları dikkate aldığımızda AKP üyelerinin siyasi saiklerle hareket ettiği, Yalçın Akdoğan’ın da siyasi saiklerle konuyu değerlendirdiği açık ve nettir.”
'ÇÖZÜM SÜRECİYLE İLGİLİ MECLİS SORUŞTURMASI ÖNERGEMİZ İŞLEME ALINMADI'
Ankara olayında sorumluların hesap vermesini istediklerini, il emniyet müdürünün görevden alındığını ancak hükümette istifa diye bir şeyin olmadığını da belirten Vural, “Hükümet sorumsuz, Cumhurbaşkanı sorumsuz, kim sorumlu? Bugüne kadar Ernemek’te, hızlı trende, Van’da kimler sorumlu oldu? Ermenek’te iş güvenliği uzmanı, hızlı trende makinist, Van’da resepsiyonist sorumlu oldu. Siyasi sorumlu yok. Bunun arkasında, zafiyetlerin arkasında kim varsa hepsi ortaya çıkmalıdır.” dedi. MHP olarak, çözüm süreciyle ilgili olarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ancak savcılığın takipsizlik verdiğini, siyasi sorumlular hakkında da Meclis soruşturması açılması için önerge verdiklerini belirten Vural, önergelerininse TBMM Başkanı İsmet Yılmaz tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konu edilmesinden bahsedilerek işleme alınmadığını belirtti. MHP Grup Başkan Vekili Vural, şöyle devam etti: “Soruyorum, bu kadar olaylar oluyor, Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, kamu görevlilerinin zafiyeti oldu bu konuda, suç duyusunda bulunduk. Kamu görevlileri hakkında savcı takipsizlik verir, siyasi sorumlular hakkında Meclis soruşturması isteriz, Meclis Başkanı iade eder. Vicdani muhasebe yapmazlar, kimse istifa etmez. Vatandaş mı suçludur?”
Meclis Başkanı Yılmaz’a, bugün önergelerinin işleme alınması için tekrar müracaatta bulunduklarını belirten Vural, “Biz Cumhurbaşkanı'nın göreviyle ilgili yargılanmasını değil ama silah stoklatanlar, göz yumanlar, valilere 'operasyon yapmayın' talimatı veren kim varsa bunların Meclis soruşturmasıyla açığa çıkmasını istiyoruz. Sayın Meclis Başkanı, bu soruşturma önergemizi iade ediyor. Bu olaylar kimlerin zamanında oldu, PKK kimin zamanında silah stokladı, valiler kimin zamanında 'operasyon yapmayın' talimatı aldı? Bütün bunları hukuk devleti ekseninde takip edemezsek, o zaman hukuk tıkanmış demektir. Türkiye’de yanlış yapan, hukuk nezdinde hesap vermelidir. Kamu görevlileri sorumludur izin vermezler, siyasiler sorumludur istifa etmezler. Meclis soruşturması açacağız, engellenir. Dava için suç duyurusunda bulunuruz, savcılar takipsizlik verir.” diye konuştu. Türkiye'nin, bu yönleriyle bakıldığında bir hukuk devleti olmaktan çıkmakta olduğunu, hattâ çıktığını söyleyen Oktay Vural, her şeyin üstünü örten, üç maymun gibi görmeyen, duymayan, konuşmayan bir toplum oluşturulmak istendiğini savundu. Vural, hukuk devletinde yanlış yapanların hukuk nezdinde hesap vermesini isteyerek, Meclis soruşturma önergelerinin işleme koyulması konusunda ısrarlı olduklarını sözlerine ekledi. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştuCHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu.25 Mart 2025 Salı 14:44SİYASET
AK Parti'li isim "Devletin dini adalettir" diyerek istifa ettiAK Parti Tekirdağ Süleymanpaşa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Orhan Göçen, Hz. Ömer'in "Devletin dini adalettir" sözünü hatırlatarak, istifa etti.24 Mart 2025 Pazartesi 16:35SİYASET
Ömer Çelik'ten sert tepki: "CHP marjinal siyaset dili kullanıyor"AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:36SİYASET
CHP'nin olağanüstü kurultayı için iptal başvurusuCHP'nin olağanüstü kurultay kararının iptali için mahkemeye başvuru yapıldı.24 Mart 2025 Pazartesi 14:34SİYASET
Kabine toplanıyor! Gündem İmamoğlu, ekonomi ve terörCumhurbaşkanlığı Kabinesi, Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplanacak. Kabinede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, İmralı süreci ve ekonomideki gelişmeler ele alınacak.24 Mart 2025 Pazartesi 08:26SİYASET
MHP'den Özel'e çağrı: "Yargıya saygı duy, partinde otur"MHP lideri Bahçeli, yaptığı açıklamada CHP lideri Özel'e çağrıda bulunarak, "Yargıya saygı duy, partinde otur" şeklinde konuştu21 Mart 2025 Cuma 16:31SİYASET
Bahçeli'den 18 Mart mesajı: "Başımızı öne eğecek açığımız yok"Bahçeli, 18 Mart Çanakkale Zaferi için yaptığı açıklamada, 'Terörsüz Türkiye inşa edilecek, ilerlediğimiz yoldan bizi geri döndüremeyecekler' dedi.18 Mart 2025 Salı 13:42SİYASET
İşte Çanakkale Zaferi'ni kutlamayan 4 bakanlık!18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili devlet adamlarından paylaşımlar geliyor. Bu önemli günü unutan Türk Bakanlar ise dikkat çekti.18 Mart 2025 Salı 13:23SİYASET
Erdoğan: "Terörsüz Türkiye girişimimizle cesur bir adım attık"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörsüz Türkiye girişimimizle, Türkiye’nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık" dedi.18 Mart 2025 Salı 08:01SİYASET
DEM Parti'den AKP'ye ziyaretDEM Parti İmralı Heyeti, bugün Meclis’te siyaset turu gerçekleştiriyor. Heyet ilk olarak MHP’yi ziyaret etti. Görüşme bir saat sürdü. DEM Parti'nin ikinci durağı ise AK Parti oldu. Görüşme, 14.00 itibarıyla başladı.17 Mart 2025 Pazartesi 14:56SİYASET
DEM Parti heyetinden MHP'ye ziyaretDEM Parti heyeti, bugün MHP heyeti ile Meclis'te görüştü.17 Mart 2025 Pazartesi 11:24SİYASET
Bahçeli'den neden bir kare fotoğraf gelmiyor?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumu hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre Bahçeli'nin tedavisinin kritik olduğu aktarılırken, neden fotoğraf vermediği de ortaya çıktı.17 Mart 2025 Pazartesi 11:19SİYASET
Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu görüşmesinin tarihi belli olduCHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir görüşme gerçekleştirecek.14 Mart 2025 Cuma 12:26SİYASET
DEM Parti Erdoğan'dan randevu isteyecekDEM Parti: Heyetimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için başvuru yapacak12 Mart 2025 Çarşamba 15:46SİYASET
Erdoğan: "İmralı heyeti randevu isterse veririm"Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti İmralı heyetine talep etmeleri halinde randevu vereceğini de söyledi.12 Mart 2025 Çarşamba 13:49SİYASET
Mansur Yavaş, isim vermeden Ekrem İmamoğlu'na yüklendiCHP'nin cumhurbaşkanlığı önseçimi adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmalarına devam ederken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan çok konuşulacak bir çıkış geldi.11 Mart 2025 Salı 15:09SİYASET
İmamoğlu'nun koltuğuna kim oturacak? İlk sırada sürpriz bir isim varEkrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası İstanbul BB başkanının kim olması gerektiğine dair yapılan ankette, en çok oyu Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık aldı.11 Mart 2025 Salı 14:32SİYASET
DEM Parti heyeti CHP'yi ziyaret etti! Görüşme sonrası açıklama...DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet, EMEP sonrası CHP'yi ziyaret etti.10 Mart 2025 Pazartesi 15:24SİYASET
Ekrem İmamoğlu'na 'ölüm' tehdidi! Suç duyurusunda bulunulduAvukat Kemal Polat, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ölümle tehdit eden şahıs hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.10 Mart 2025 Pazartesi 15:02SİYASET
'En çok beğenilen' genel başkanlar anketi! 3 puanlık fark...ORC Araştırma, siyasi parti genel başkanlarının toplumdaki beğeni düzeylerini araştırdı. Ankete göre, Erdoğan ile Özel arasında 3 puanlık fark bulunuyor.10 Mart 2025 Pazartesi 12:24SİYASET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış