UYKUSUZLUĞA DİKKAT
Uykusuzluğunuzun nedeni vitamin eksikliği olabilir...

07 Aralık 2022 Çarşamba 09:41
Uykusuzluk pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durum. Her ne kadar uykusuzluk konusunda pek çok şey anlatılmış olsa da uykunun önemine dair bilinmeyen bazı gerçekler bulunuyor. HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Onur Can Dalkılınç bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor.
Toplumun yaşam kalitesini ve mutluluğunu artırmak amacıyla yola çıkan HiDoctor psikologları, uykusuzluk ile vitamin değerleri konusunda uyarılarda bulundu. HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Onur Can Dalkılınç pratik bir şekilde tespit edilip tamamlanabilen vitamin eksikliklerinin çözümüyle uykusuzluğun da sona erebileceğini söyledi. İşte Uykusuzluğa Yol Açabilecek 5 Vitamin Eksikliği:
Yazar: Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç
Uykumuz; iyi ve enerjik bir güne başlangıcın, sağlıklı bir yaşamın ve daha pek çok önemli unsurun kilit noktasıdır. Uykunun önemi gün geçtikçe daha net anlaşılmaya başlansa da hala hayatımızı büyük ölçüde etkileyen uykunun pek çok sırrından haberdar değiliz.
Uyku konusunda yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir gerçek; bu değerli dinlenme ve yenilenme sürecinin yalnızca nicelik olarak değil nitelik olarak da karşılanması gerektiğidir. Yani sadece kaç saat uyuduğumuz değil, ne kadar verimli uyuduğumuz da göz önünde bulundurulmalıdır. Uykusuzluk pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durumdur.
Peki, vitamin eksikliği ve uykusuzluk ilişkisine dair ne biliyoruz? Genelde göz ardı edilen bir kavram olsa da vitamin eksikliği ve uykusuzluk arasında ciddi bağlantılardan söz etmek mümkün.
Şimdi, uykunuzu daha verimli kılmak adına dikkat edilmesi gereken bazı vitamin eksikliklerinden bahsedeceğiz.
Uykunun Önemi
Her ne kadar uykusuzluk konusunda pek çok şey anlatılmış olsa da uykunun önemine dair bilinmeyen bazı gerçekler de mevcuttur.
Uykunun tüm beden ve ruh sağlığı açısından en önemli kriterlerden birisi olduğu artık biliniyor. Hem kısa süreli hem de uzun vadeli etkileri görülebilecek uykusuzluğun kronik hale gelmesi durumunda mutlaka uzman desteğine başvurulması gerekir.
Verimli bir uyku ise başta odaklanma yeteneği, gün içinde potansiyeli etkin şekilde kullanma ve kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin azalması gibi pek çok fayda ile öne çıkıyor.
Hangi Vitaminler Uyku Sürecinde Etkin Rol Oynar?
Bugüne kadar uyku sürecine dair pek çok konudan söz edildi. Ancak bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediği henüz birçok kişi tarafından bilinmiyor.
Bilindiği gibi vücudumuzdaki sağlıklı işleyişin devam etmesi adına vitaminler olmazsa olmaz unsurlardandır. Her bir vitamin vücudumuzda farklı bir işleve karşılık gelerek sağlıklı yaşamımızı sürdürmemize yardımcı olur.
Bazı vitaminler özellikle uyku sürecinin kalitesinde önemli rol oynar. Eğer verimli uykuyu yakalamak ve nitelik yönünden de yeterli bir uykuya kavuşmak istiyorsanız hangi vitaminlerin uyku sürecinde etkin rol oynadığını bilmelisiniz.
Başta B12 vitamini, D, C, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkilidir.
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Uykusuzluğa Yol Açar?
Vitamin eksikliği ve uykusuzluk arasındaki ilişkiye dair bilgilerin ardından vitamin yetersizliğinin uykusuzluğa yol açtığı rahatlıkla söylenebilir.
Özellikle uyku sürecinde etkili olduğu düşünülen temel vitaminlerin eksikliği, ciddi anlamda uykusuzluk yaşamamıza neden olabilir. Bunun yanı sıra uyku saatinizde sorun olmasa dahi gün içinde yeterince verimli olamıyor ve her sabah yorgun kalktığınızı düşünüyorsanız; verimsiz bir uyku süreciniz olabilir. Bu durum da başta B6 vitamini olmak üzere farklı vitaminlerin yetersizliğini akla getirebilir.
Dolayısıyla vitaminler ve uyku kalitesi ilişkisi çok yönlü bir kavramdır. Eğer ciddi boyutta uyku sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve vitamin testleri dahil olmak üzere gerekli kontrolleri yaptırmalısınız.
Oldukça pratik bir şekilde tespit edilip tamamlanabilen vitamin eksikliklerinin çözümüyle uykusuzluğunuzun da sona erdiğini görebilirsiniz. Elbette bu noktada doktor kontrolü ile hareket etmekte ve gerekli olduğu ölçüde vitamin desteğine başvurmakta fayda vardır.
Şimdi, uykusuzluk üzerinde önemli etkileri olan bazı vitamin eksikliklerine değinelim.
B12 Vitamini
B12 vitamini uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşendir. İnsan vücudunda sentezlenmesi mümkün olmayan B12 vitamini dışarıdan alınır. Bu nedenle düzenli şekilde alımı ve işlenmesi vücudumuz açısından oldukça değerlidir.
B12 vitamini başta kırmızı kan hücrelerinin işlevi, sinir sistemi ve hücre metabolizması sağlığı gibi pek çok konuda etkilidir. Aynı zamanda uykusuzluk sorunu ile baş etme noktasında B12 vitamini eksikliği yaşayan kişilere destek önerilebilir. Özellikle doğal gıdalardan yeterli B12 alımı sağlandığında daha verimli bir uykuya geçiş için zemin hazırlanmış olur.
D Vitamini
Uykusuzluk farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Farklı boyutlarda yaşanabilen uykusuzluğun sebeplerinden birisi de D vitamini eksikliği olarak gösterilebilir. Hem uykuya bağlı genel sağlığı hem de bizzat uyku kalitesini olumsuz yönde etkileme riski olan D vitamini eksikliğinin tespit edilmesi son derece önemlidir.
D vitamininin uykuyu düzenlemekle görevli beyin bölümlerini etkilemesi bu konuda dikkat çekicidir. D vitamininin uyku hormonu olarak bilinen melatonin yapımında rol oynaması; uykusuzluk ve D vitamini ilişkisini açıklamak için yeterli olacaktır.
B6 Vitamini
B6 vitamini uykusuzluk üzerinde etkili olduğu bilinen önemli kaynaklardan biridir. Özellikle B6 vitaminini eksikliğinde insomnia yani uyuyamama hastalığı başta olmak üzere pek çok farklı sorunun ortaya çıkması olasıdır.
Uykusuzluğun anlaşılması ve çözümü noktasında doktorların ilk dikkat ettiği noktalardan birisi de şüphesiz ki B6 vitamini ölçümüdür. Deliksiz bir uyku uyuma potansiyelinin yanı sıra B6 vitamini serotonin üretimi açısından da oldukça değerlidir.
E Vitamini
Vitamin eksikliği ve uykusuzluk bağlantısında ilk bakılacak unsurlardan bir diğeri E vitaminidir. Vücudumuzda yeterli E vitamini olmadığı takdirde uyku kalitesinde ve süresinde sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle gerekli vitaminlerin vücudumuzda yeterli ölçüde bulunduğundan emin olmamız önemlidir. Bunu anlamanın en iyi yolu bir uzmana başvurarak uykusuzluğa dair fiziksel bir sorun olup olmadığını öğrenmektir.
Sonuç Olarak;
Uyku, sağlığımız ve yaşam kalitemiz açısından vazgeçilmez unsurların başında gelir. Yalnızca kaç saat uyuduğunuz değil, ne kadar verimli uyuduğunuz da bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Özellikle bazı vitaminler vücudumuzda uyku kalitesini doğrudan etkiler ve eksikliğinde ciddi uyku sorunları yaşanabilir.
E vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini uykusuzluk konusunda etkili olduğu bilinen bazı vitaminlerdir. Uykusuzluk konusunda takviye vitamin almak için mutlaka uzman desteğine danışmak gerekir.
Herhangi bir fiziksel soruna bağlı olarak gelişmeyen uykusuzluk şikayetinde psikolojik nedenlerden de söz edilebilir. Bu sebeple uykusuzluğun çözümü için bir psikolog desteğine başvurmak da son derece önemlidir.
HiDoctor alanında uzman psikologları ile uykusuzluk ve çözümü ile ilgili online psikolog desteği almanızı sağlar. Hizmet veren psikologların bilgilerini inceleyerek randevunuzu oluşturabilir, evinizin konforunda online psikolog desteği alabilirsiniz.,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilirÖnerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri faydalı!18 Nisan 2025 Cuma 11:01YAŞAM
Belirti vermeden hayatı tehdit ediyorAort Diseksiyonu sinsice hayatı tehdit ediyor...18 Nisan 2025 Cuma 09:50YAŞAM
Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyorBoğulmuş fıtık tedaviyi zorlaştırıyor!18 Nisan 2025 Cuma 09:35YAŞAM
Covid-19 kalp krizi ve ani ölümleri tetikliyor mu?Kalp krizi haberleri, toplumda haklı bir endişe iklimi yarattı.Covid-19 pandemisinin bu durumla olan potansiyel ilişkisi ise gündem olmaya devam ediyor.15 Nisan 2025 Salı 09:57YAŞAM
Sezaryen doğum tartışmaları yeniden alevlendi!Türkiye’de doğum oranları hızla düşerken, ilk doğum yaşı 30’un üzerine çıktı.15 Nisan 2025 Salı 09:55YAŞAM
Gözde alerjisi olanlar dikkat! İşte almanız gereken önlemlerProf. Dr. Özlem Evren Kemer, göz alerjisinin kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürerek ciddi görme problemlerine yol açabileceğini vurguladı.15 Nisan 2025 Salı 09:47YAŞAM
Obezite Türkiye'de alarm veriyor!Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Can Gönen, Türkiye’de alarm veren obezitede en yeni tedavi yöntemlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.10 Nisan 2025 Perşembe 09:37YAŞAM
Modern çağın yaygın hastalığı: Migren!Modern çağın stresli yaşantısında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı önemli ölçüde artan migren, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.09 Nisan 2025 Çarşamba 10:08YAŞAM
Erken yaşta makyajın 5 zararıDermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Güldehan Atış, erken yaşta makyaj malzemesi ve diğer kozmetik ürünlerin kullanılması sonucu ortaya çıkan sorunlar hakkında bilgi verdi.07 Nisan 2025 Pazartesi 17:10YAŞAM
Hamileler dikkat! İşte kaçınmanız gereken 10 önemli hataKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Güler, hamilelik sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için kaçınılması gereken hatalar hakkında bilgi edinmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 17:02YAŞAM
Kanatlı etleri pişirildikten sonra hemen tüketilmeliArtvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kırmızı ete göre daha çabuk bozulan kanatlı etinin pişirilmesinden tüketilmesine kadar her aşamasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:14YAŞAM
Telefonu yatakta şarj etmeyin! Yangın riskini arttırıyorTelefonu gece şarjda bırakmak yangın riskini artırıyor. Uzmanlar, özellikle düşük kaliteli veya hasarlı şarj aletleri, batarya problemleri ile uygun olmayan şarj ortamlarının önemli tehlike unsurları olduğunu söylüyor.04 Nisan 2025 Cuma 11:35YAŞAM
İşte C vitaminin 5 faydasıBeslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “C vitamini veya bir diğer adıyla askorbik asit, vücudumuzdaki çeşitli hastalıklara yol açan zararlı moleküllerle savaşma konusunda önemli bir antioksidandır” dedi.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:32YAŞAM
Diyabet riski taşıyor musunuz?8 sorudan oluşan diyabet testi hazırlayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, bu belirtilerden birinin bile olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerektiğini belirtti, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.02 Nisan 2025 Çarşamba 10:57YAŞAM
İşte bel fıtığı hakkında doğru bildiğiniz 7 yanlışBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ziya Akar,bel fıtığı hakkında doğru sanılan 7 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.28 Mart 2025 Cuma 09:47YAŞAM
Bayramda tatlı ve şeker tüketimine dikkat!Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, tatlı ve şeker tüketiminin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, bayramda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.27 Mart 2025 Perşembe 16:09YAŞAM
Sağlık bayram için 9 öneriRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur.27 Mart 2025 Perşembe 14:35YAŞAM
Geleceğin keman virtüözü Kıvanç Sakder’ den bir başarı dahaTürkiye’nin önemli keman virtüözlerinden İlhan Özsoy’un kendisi gibi keman virtiözü olan kızı Prof.Dr Aslı Özsoy’un öğrencisi Kıvanç Sakder; müzik eğitimini Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda başarıyla sürdürüyor.24 Mart 2025 Pazartesi 11:44YAŞAM
Dikkat! Oruç ruh sağlığını da etkiliyorUzman Psikolog Jülide Unutmaz, “Ramazanda görmezden gelinen duygulardan yemek yiyerek geçici de olsa uzaklaşılamaması, stres ve kaygıyı daha çok artırabilir" dedi.21 Mart 2025 Cuma 13:07YAŞAM
Ramazanda tok tutan 8 besinBeslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, oruç tutarken tok kalmanıza yardımcı olan 8 güçlü besini ve nasıl tüketmeniz gerektiğini anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.17 Mart 2025 Pazartesi 09:22YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış