27 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

‘STAR WARS’ NE KADAR GERÇEK?

Tüm dünyada büyük hayran kitlesine sahip "Star Wars" (Yıldız Savaşları) serisinin yeni filmi "Star Wars: Güç Uyanıyor" yarın vizyona giriyor.

‘Star Wars’ ne kadar gerçek?

16 Aralık 2015 Çarşamba 13:41

Tüm dünyada büyük hayran kitlesine sahip "Star Wars" (Yıldız Savaşları) serisinin yeni filmi "Star Wars: Güç Uyanıyor" yarın vizyona giriyor. Heyecanla beklenen yedinci film, seriye olan ilgiyi yeniden artırdı. Gökbilimciler, şimdiye kadar fantastik Star Wars evrenindeki 8 gezegenin benzerlerini keşfetti.

Son 15 yılda, yer ve uzay teleskoplarıyla 2 bine yakın gezegen gözlemleyen bilim insanları, Star Wars filmlerindeki ünlü Tatooine, Hoth, Coruscant, Bespin, Mustafar, Kamino, Endor ve Alderaan gezegenleriyle benzer özelliklerdeki uzak dünyaları Samanyolu galaksisi içinde buldu. NASA'nın California'daki Jet Tahriki Laboratuarı'nın yaptığı bir derleme:

CORUSCANT

Seride yer alan Coruscant gezegeninin bir benzeri, Dünya'dan yaklaşık 1400 ışıkyılı uzaklıkta, Kuğu (Cygnus) Takımyıldızı'nda bulunuyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında keşfedilen ve Kepler-452b adı verilen gezegen, Dünya'dan yaklaşık 1,6 kat büyük. Güneş Sistemi dışında şu ana kadar bulunanlar arasında Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olan Kepler- 452b'nin su birikintileriyle dolu kayalık bir yüzeye ve kalın bir atmosfere sahip olma olasılığı var. Star Wars evreninde ise bütün gezegeni kaplayan tek bir şehirden oluşan Coruscant, galaksi yönetiminin merkezi ve başkenti durumunda.

BESPIN

Gaz devlerinin atmosferlerinde madencilik yapmak, bilim kurgu eserlerinde sık rastlanan konulardan biri. Star Wars evreninde "Cloud" şehrine ev sahipliği yapan gaz devi Bespin gezegeninin benzerleri bizim güneş sistemimizde de mevcut: Uranüs ve Neptün. Kepler Uzay Teleskopu ile bu özellikte çok sayıda dünya keşfedildi. Bunlardan birisi, 186 ışıkyılı uzaklıktaki "HIP 11915b'. Bu gezegen, Jüpiter ile hemen hemen aynı boyutlarda olan bir gaz devi.

MUSTAFAR

Seride Obi-Wan Kenobi ve Anakin Skywalker arasındaki efsanevi düelloya sahne olan Mustafar gezegeni, aktif volkanlar ve lav akıntılarıyla dikkat çekmişti. Mustafar için en uygun eşleştirme, erimiş maden akıntılarıyla ve sıcak atmosferle kaplı olduğu düşünülen Kepler-78b gezegeni. 400 ışıkyılı uzaklıktaki bu gezegen, Dünya'dan sadece yüzde 20 oranında büyük. Kaya ve demirden oluştuğu sanılan Kepler-78b'nin 2 bin 30 derecelik yüzey sıcaklığı olduğu belirtiliyor.

HOTH

Star Wars'taki buzul gezegen Hoth'ın da gerçekte birçok benzeri bulunuyor. Satürn'ün buz kaplı uydusu Enceladus ile Jüpiter'in Europa uydusunun yanı sıra 3 bin 300 ışıkyılı uzaklıktaki OGLE-2005-BLG-390lb gezegeni de bunlardan biri. Eksi 220 derece yüzey sıcaklığına sahip olduğu düşünülen OGLE-2005-BLG-390lb, tamamen donmuş durumda bir gezegen.

TATOOINE

Luke Skywalker'ın yurdu çift güneşli çöl gezegen Tatooine, Star Wars serisinin en ünlü dünyalarından biri. Evrenimizde birden fazla güneşe sahip çok sayıda gezegen sistemi olduğu belirtiliyor. Bunlardan birisi de Kepler-16b. Dünya'dan 196 ışıkyılı uzaklıktaki gaz devi Kepler-16b'nin semalarında iki güneş bulunuyor. Her ne kadar soğuk bir yüzeyi olduğu düşünülse de, Kepler-16b'nin "yaşanabilir bölge" içinde olduğu ve akıcı nitelikte suya ev sahipliği yapabileceği kaydediliyor. Bir başka gaz devi Kepler-453b'nin de iki güneşli bir sistemde olduğu açıklanmıştı.

KAMİNO

Seride, sularla kaplı olmasıyla ve yağmurlu iklimiyle bilinen Kamino gezegeni, gerçek evrenimizde Dünya benzeri Kepler-22b olarak karşımıza çıkıyor. Dünya'dan 600 ışıkyılı uzaklıktaki Kepler-22b, kendi yıldızına olan uzaklığı sebebiyle "yaşanabilir bölge" içerisinde bulunuyor. Üzerinde bir okyanus olduğu ve yağmurlarla yıkandığı düşünülen gezegenin 15,5 derecelik bir yüzey sıcaklığı olduğu belirtiliyor. Son araştırmalardaki iddialara göre ise üzerindeki sığ okyanusun derinliği yaklaşık 50 metre.

ENDOR

Star Wars evreninde Ewok ırkının yaşadığı ve ormanlarla kaplı gezegen olan Endor, aslında bir gaz devinin etrafında dönen uydu özelliği taşıyor. Gerçekte ise Güneş sistemi dışındaki uyduları gözlemlemek, gezegenleri keşfetmekten daha zorlu bir iş. 2 bin kadar yeni gezegen keşfedilse de, Kepler Uzay Teleskopu verilerini inceleyen bilim insanları, bunlardan sadece 60'ının uydularını tespit edebildi. Bu uydulardan hangilerinin bilinen yaşama uygun olup olmadığı ise önümüzdeki yıllarda yapılacak araştırmalara bağlı.

ALDERAAN

Seride Prenses Leia'nın yurdu olan Alderaan'ı da Kepler Uzay Teleskopu'nun keşfettiği "yaşanabilir bölge" içerisinde kalan Dünya benzeri gezegenlere benzetmek mümkün. Alderaan, Star Wars evreninde devasa silah Death Star (Ölüm Yıldızı) tarafından patlatılarak yok edilmişti. Evrenimizde de benzer akıbeti yaşayan dünyalar bulunuyor. 115 ışıkyılı uzaklıktaki HD 20781 ve HD 20782 yıldızlarının toplam 30 gezegeni yutarak yok ettikleri düşünülüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri