03 Mayıs 2024
  • Bursa15°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C

SEVGİNİN EVRENSEL DİLİ MÜZİK!

Kemal Cankaya

08 Ekim 2018 Pazartesi 14:54

Yaşamımızı her ne kadar zor koşullarda sürdürsek de, yaşadıklarımız bizleri yorsa da, zaman zaman yorgunluğumuzu alan bazı duygular vardır.

Büyük şair, ozan Nazım Hikmet, dostu, ülkemizin değerlerinden biri olan, yaşamları sürgünlerde geçen ressam Abidin Dino’ya hitaben bir şiir yazar.

Nazım der ki;  “Bana mutluluğun resmini çizebilir misin Abidin, ama işin kolayına kaçmadan.”

Mutluluğu ne resimler, ne de eşyalar tarif edebilir. Mutluluk gülümseyebiliyorsan, kentin sokaklarında özgürce bağıra bağıra şarkı söyleyip yürüyorsan mutluluktur.

Bizi, insanları insan yapan evrensel duygular vardır.

Hangi dilden, hangi ırktan, hangi inançtan olursak olalım, dünya insanlarının ortak dili müziktir.

Müziğin ritmine hep birlikte tempo tutarız, hep birlikte sözlerini anlamasak da şarkılar söyleriz.

Sevginin en güzel dili müzik olduğunu önce ki gün, Mudanya Mütarekesi etkinlikleri kapsamında, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliğinin davetlisi olarak, İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi, Dafnes Kadın Korosu Topluğu bir konser verdi.

Öncelikle böylesi etkinliklere destek veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a ve ekibine teşekkür ederim.

Kadın Korosu “Dafnes” her iki yakanın kadınlarından oluşan bir müzik topluluğu. Şarkıları, ezgileri ile bizi kah Ege’ye, kah suyun öte yakasına götürdüler, kah Karadeniz’in hırçın dalgalarında coşturdular, kah İstanbul’da, tarihin derinliklerinde gezdirdiler.

Dafnes Kadın Korosu, Derkon Metropoliti Apostol önderliğinde Mart 2018’de oluşturulmuştur. İstanbul’un çok kültürlü geleneğini sürdüren “Dafnes”, etnik kimlikler, din yöneliminin ötesinde bir topluluk olup, sundukları müzik bu doğrultudadır.

Koro, değerli müzisyen Elena Moudiri  Hasiotou yönetiminde müzik sevgisi ile geleneği sürdüren, İstanbullu gönüllü kadın üyelerden oluşmaktadır.

Asırlar öncesi Bizans/ Rum ve Osmanlı/ Türk müzikleri birlikte yol almaktadırlar. Her iki müzik kültürü de aynı ses sahası ve ortak bir çok enstrüman kullanmaktadır:  Ud, kanun, İstanbul Kemençesi, ney, vurgulu çalgılar ve diğer çalgılar.

 Müziğin öncüsü Apollon’un müzik enstrümanları, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu sayesinde günümüze kadar ulaşmıştır. Dafnes Korusu adını nereden alıyor diye sorduğumda; Apollon’un kutsal ağacı olan Defne ağacından esinlendiğini ifade ettiler.

Egemenler savaşla beslenirken, halklar kardeşliğini barış ezgileri ile güzelleştiriyor.

Sevginin, barışın dilinin müzik olduğunu bir kez daha Dafnes’i dinlerken gördüm.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları