29 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara3°C

SAĞLIKLI BİR AĞIZ, SAĞLIKLI VÜCUT DEMEK

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sağlıklı bir vücut için sağlıklı dişlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sağlıklı bir ağız, sağlıklı vücut demek

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sağlıklı bir vücut için sağlıklı dişlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 17-23 Kasım tarihlerin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını hatırlatan Kökdemir, organlarınızın sağlıklı çalışabilmesinin sağlıklı ağız ve diş sağlığınız sayesinde gerçekleşebileceğine vurgu yaptı. Ağızda biriken bakteri ve enfeksiyonların vücudun diğer tüm savunma sistemini etkilediğini ifade etti.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş ve dişeti hastalıklarının nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: “Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları vücudumuzdaki birçok hastalığın da tetikleyicisidir. Şiddetli diş eti iltihabı ve diş eti hastalığı durumlarında basit bir fırçalama ya da diş ipi kullanımı bile bakterinin kana geçmesine neden olarak genel vücut sağlığını tehlikeye atabilir. Dişlerin yapısı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşum sürecini etkiler. Bu hastalıkların nedeni ise kötü ağız hijyenidir. Ağızdaki bakterilerin dişlerin yüzeyine yapışmasıyla oluşan bakteri plağı, dişlerin yüzeyindeki ve aralarındaki besin artıklarını kullanarak çürük oluşturur. Bakteri plağı, diş ve dişeti bağlantısını bozarak dişeti hastalıklarının oluşumuna neden olur. Bakteri plağı ancak diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları ile düzenli şekilde yapılan bir ağız temizliği ile ortadan kaldırılabilir.”

Kökdemir, ağız ve diş sağlığını korumak için, şu önerileri yaptı:“6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemeli. Sağlıklı beslenme tarzı benimsenmeli. Her gün detaylı ve düzenli ağız bakımı yapılmalı. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanılmalı.”

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişlerin fırçalamasıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu: “Dişler günde iki kez, 2-3 dakika boyunca fırçalanmalı. İsterseniz elektrikli diş fırçası, isterseniz normal diş fırçası tercih edebilirsiniz. Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında mutlaka yenilenmeli. Çoğu insanın yaptığının aksine diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı. Kullanacağınız macun sadece nohut kadar olmalı. Dişlerin arka-ön, iç-dış olmak üzere tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dişler fırçalanırken aynı zamanda dişetine masaj yapılmalı. Dil sırtındaki bakteri birikimini engelleyebilmek için dilin doğru fırçalanması son derece önemlidir. Dil, sırtından ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez hafif süpürür gibi fırçalanmalıdır. Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır. Öncelikle ellerinizi yıkayın. 50 santime yakın bir ip işinize yarayacaktır. İple her dişin arka tarafından geçmeyi de unutmayın. Diş ipi, plak ve bakteri oluşumunu engellemede en büyük yardımcınızdır.” 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam