24 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara2°C

'ORUÇ, BESLENMEYE DİKKAT EDİLDİĞİNDE MİDENİN DİNLENMESİNİ SAĞLAR'

SİVAS - Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, Ramazan ayının ve orucun en önemli tarafının manevi huzurun bedene ve organlara yansıması olduğunun altını çizerek, insan iradesini güçlendiren

'Oruç, beslenmeye dikkat edildiğinde midenin dinlenmesini sağlar'

SİVAS - Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, Ramazan ayının ve orucun en önemli tarafının manevi huzurun bedene ve organlara yansıması olduğunun altını çizerek, insan iradesini güçlendiren, beden ve ruh dengesini sağlayan orucun, kurallara uyulması durumunda midenin dinlenmesine yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Uzm. Dr. Gülçin Polat, Ramazan ayı ile birlikte beslenme düzeninde yaşanan değişimden dolayı mide ve sindirim şikâyetleri yaşayanlara çeşitli tavsiyelerde bulunarak, insan iradesini güçlendiren, beden ve ruh dengesini sağlayan orucun, kurallara uyulması durumunda midenin dinlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

"İFTARDA FAZLA YEMEK REFLÜ ARTIŞINA YOL AÇABİLİR"

Uzun, sıcak yaz günlerinde açlık ve susuzluk sonrasında sağlıklı beslenildiği takdirde gastrointentinal sistem için rahatlatıcı bir süreç olduğunu ifade eden Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, Ramazanda beslenmeye dikkat edilmediği takdirde en sık karşılaşılabilecek hastalıkların başında gastroözofageal reflü olduğunu belirtti. Uzun süreli açlığı takiben iftarda sindirimi zor gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi sonucunda hem midenin boşalma zamanının uzaması hem de sindirim için asit sekrasyonunun artmasının reflü hastalığını tetikleyeceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca iftar sırasında hızlı ve fazla yemek yedikten sonra uyuma isteği ve uzanma sonucunda midenin boşalmadan asidin yemek borusuna geri kaçmasından kaynaklı olarak reflünün artışına önemli etkisi olduğunu açıkladı.

'REFLÜ HASTALARI RAMAZAN MENÜSÜNE UYUM SAĞLAYARAK ORUÇ TUTMALI'

Uzm. Dr. Gülçin Polat, uzun ve sıcak ramazan günlerinde oruç tutanların günde ortalama 1500-2000 kalorilik ihtiyaç hesaplaması yapmalarını ve beslenmelerini öyle düzenlemelerini tavsiye etti. Ayrıca ağır yağlı gıdalardan kaçınarak yavaş yemek yemeleri, aşırı sigara ve kahve tüketmemeleri önerisinde bulundu.

'ÜLSER HASTALARI HEKİM KONTROLÜNDE ORUÇ TUTABİLİR'

Ramazanda uzun süre aç kalınmasının mide asit sekresyonunda değişmeler bağlı olarak ülser hastalarında ağrıya yol açabileceğini belirten Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, hastaların uzman hekim kontrolünde oruç tutabileceğine dikkat çekti. Ayrıca hekim tarafından kullanılacak ilaçların, beslenmenin düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Açlık ve susuzluğun kronik kabızlığa neden olabileceği bilgisini veren Uzm. Dr. Gülçin Polat, hastaların sıvı miktarını artırarak lifli gıdaları daha fazla tüketmesini önerdi.

Ramazan ayının ve orucun en önemli tarafının manevi huzurun bedene ve organlara yansıması olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gülçin Polat, orucun açlık olarak algılanmaması, bedenin dinlenmesi olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. Açlığa bağlı sinirlilik ve huzursuzluk artışının mide asidi, mide bağırsak fonksiyonları üzerine negatif etkisi olabileceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri