25 Kasım 2024
  • Bursa1°C
  • İstanbul4°C
  • Ankara-1°C

ÖĞRENCİLER OKUL İÇİN DEĞİL, KENDİ HAYATLARI İÇİN ÖĞRENSİN

BERLİN - Almanya Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, öğrencilerin gündelik hayattaki sınavların da üstesinden gelmesi için okullarda `Gündelik Hayat Bilgisi` dersi okutulmasını istiyor. Bakan

Öğrenciler okul için değil, kendi hayatları için öğrensin

BERLİN - Almanya Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, öğrencilerin gündelik hayattaki sınavların da üstesinden gelmesi için okullarda 'Gündelik Hayat Bilgisi' dersi okutulmasını istiyor. Bakan ayrıca, Gayrı Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 10'unun eğitime ayrılması ve el yazısı öğretiminin devam etmesinden yana. "Neredeyse 18 yaşındayım ve vergiden, kiradan, sigortadan anlamıyorum. Ama şiir analizi yapabiliyorum. Hem de dört dilde!"Kölnlü bir öğrencinin geçtiğimiz ocak ayında Twitter üzerinden attığı bu mesaj etkisini hala sürdürüyor.

Okul için değil, hayat için öğrenmek gerektiği konusunda Federal Eğitim Bakanı JohannaWanka da (CDU) farklı düşünmüyor. Bakan bu konuda o kadar ciddi ki, okullarda 'Gündelik Hayat Bilgisi' adlı bir dersin verilmesinden yana tavır koyuyor. Bakan bu arzusunu yerine getirebilirse, derse giren öğrenciler, pratik hayatta önemli olan birçok şeyi öğrenme fırsatı bulacak. Bu şekilde öğrenciler örneğin cep telefonu faturalarındaki hileleri öğrenecek, el işi kabiliyetlerini geliştirecek, doğru beslenmeyi ve yemek pişirmeyi bilecek.

Birçok gencin yemek tarifi programlarını zevkle izlediğini, ancak mikrodalga fırın olmadan yemek pişiremediğini anlatan Wanka, gençlerin bu ders sayesinde gündelik hayatın sınavlarına hazırlanabileceğini düşünüyor.

ADAB-I MUAŞARET DERSİNE GEREK YOK

Kısa süre önce gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda Alman halkının yüzde 75'inin okullarda 'Adab-ı Muaşeret' dersi okutulmasını istediği ortaya çıkmıştı. Bakan Wanka bu dersi gerekli görmüyor. Onun için dakiklik, kibarlık gibi belli davranışlar sadece okulda değil aynı zamanda meslek hayatında ve toplum içinde de önemli. Bu yüzden okulda öğretilen bu değerlerin aynı zamanda değerlendirmeye tabi tutulması da gerekli, ancak bunun için müstakil bir derse ihtiyaç yok.

GSMH'NİN YÜZDE 10'UNUN EĞİTİME AYIRILMASI

Eğitim bakanını en çok düşündüren konu ise ülkenin tamamında görülen boş dersler. Öğretmen tedarikinin garanti altına alınmasını isteyen bakan, bu konuda dar hesap yapanların öğrencilerin derslerinde geri kalmamalarını riske soktuğunu söylüyor. Bakan bunun önüne geçmek için Gayrı Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde onunun eğitime ayrılmasını istiyor. Aslında bu federal yönetim ile eyalet yönetimleri arasında 2008 yılında anlaşmaya varılmış bir mevzu. Ne var ki eğitime ayrılan miktar hala yüzde 9.

EL YAZISINI KURTARMALIYIZ

Almanya'da eğitim alanında en çok tartışılan konulardan birini de öğrencilerin okulda el yazısını öğrenmesi oluşturuyor. Dijital eğitimin ayak sesleri her geçen artsa da, Bakan Wanka, el yazısıyla yazmayı öğretmenin önemine inanıyor. Bakan'a göre ilkokul öğrencilerine gelecekte de el yazısıyla yazmayı öğretmek gerekiyor. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Wanka, bu konuda topu eyalet yönetimlerine atıyor. Eğitimde son sözün eyaletlerde olduğunu hatırlatan Bakan, birçok eyaletin okulları bu konuda serbest bırakmasından rahatsızlık duyuyor.

El yazısının hassas hareket yeteneğini ve mantıklı düşünmeyi teşvik ettiğini hatırlatan Wanka, "El yazısını kurtarmalıyız." çağrısında bulunuyor. Araştırmalara göre Alman halkının ezici çoğunluğu Wanka ile aynı görüşte. Emnid'in gerçekleştirdiği bir araştırma, halkın yüzde 83'ünün el yazısından yana tavır aldığını ortaya çıkarmıştı. CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri