'MEVSİMLİK İŞÇİLER TEHLİKEDE'
Mevsimlik tarım işçileri virüs tehdidi altında...

20 Mayıs 2020 Çarşamba 19:03
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ VİRÜS TEHDİDİ ALTINDA
· CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Koronavirüs salgını karşısında en riskli ve en kırılgan yapılardan birinin mevsimlik gezici tarım işçileri olduğunu belirterek gereken önlemlerin alınması amacıyla yetkililere çağrıda bulundu.
· Bursa’nın Karacabey ve Yenişehir ilçelerinde üreticileri ve mevsimlik gezici tarım işçilerini ziyaret eden Kayışoğlu, virüsle mücadele kapsamında koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıkartılması, yaşama alanlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ayni - nakdi yardım yapılması için hazırladığı önergeleri TBMM Başkanlığına sundu.
Tarımın ve tarımsal üretimin Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini ifade eden CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Karacabey ve Yenişehir ilçelerinde üreticiler ve tarım işçilerini ziyaret etti.
Yaşanılan süreçten bütün toplumun olduğu gibi üreticilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin de olumsuz etkilendiğini belirten Kayışoğlu, salgın tehdidi yüzünden yeterince işçi bulunamadığı gibi, çalışan mevsimlik işçilerin de yetersiz ve sağlıksız koşullar nedeniyle en kırılgan ve riskli grubu oluşturduğuna dikkat çekerek, konuyu önergelerle Meclis gündemine taşıdı.
Ne zaman biteceği bilinmeyen Koronavirüs salgınının mevsimlik gezici tarım işçilerinden uzak tutulmasına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi, işçilerin yaşam ve çalışma alanlarının temizlik ve hijyen açısından iyileştirilmesi ve alınan önlemlerin sürekliliğinin sağlanması amacıyla Meclis Araştırması isteyen Kayışoğlu, Sağlık Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergelerinde de şu ifadelere ve sorulara yer verdi:
“Korona virüs (Covid – 19) salgını bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşamı olumsuz etkilemiş, birçok sektörde üretimin durmasına ya da yavaşlamasına neden olmuştur. Bu sektörlerden en önemlisi ise tarım ve tarımsal üretimdir. Gıdaya erişimin son derece önem kazandığı bu süreçte gerek ekim – biçim, gerekse hasat toplama sürecinde ise mevsimlik gezici tarım işçilerinin büyük katkısı vardır.
Geçimlerini sağlamak için özellikle güneyden kuzeye ve batıya doğru hareket eden yüzbinlerce mevsimlik gezici işçi, gittikleri illerde genellikle tarla ve bahçelere en yakın kırsal alanlarda, insani koşullardan uzak, sağlık açısından her türlü riske açık bir şekilde konaklamakta ve çalıştırılmaktadır. Mevcut uygulamalara bakıldığında, mevsimlik gezici işçilerin Koronavirüs salgını karşısında en kırılgan yapıların başında geldiği açıktır.
Bu bağlamda:
· Korona virüs (Covid – 19) salgını karşısında en kırılgan yapıların başında gelen ve hem kendileri hem de gittikleri yerlerdeki yaşam açısından iki yönlü risk oluşturan mevsimlik gezici tarım işçilerinin hastalığa kapılmaması için alınan önlemler nelerdir?
· Mevsimlik gezici tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştıkları yerlerde alınan önlemlere ilişkin denetimler hangi sıklıklarla yapılmaktadır?
· Mevsimlik gezici tarım işçilerine yönelik koruyucu sağlık hizmetleri yürütülmekte midir?
· Koronavirüs salgını tehdidine karşı bütün mevsimlik gezici tarım işçilerine maske, hijyen ve temizlik maddesi yardımında bulunulmuş mudur?
· Bakanlığınız verilerine göre Koronavirüs hastalığı tanısı konulanlar arasında mevsimlik gezici tarım işçileri var mıdır? Varsa, tanı konulan işçi veya işçilerin çalıştığı il ve ilçe neresidir?
· Mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerinin salgın sürecinden en az şekilde etkilenmelerine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Bu doğrultuda ayni ve nakdi yardım yapılması düşünülmekte midir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büyükşehir, ‘Sağlık Otobüsü’ projesini hayata geçirdiBursa Büyükşehir Belediyesi, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilmesi amacıyla ‘Sağlık Otobüsü’ projesini hayata geçirdi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:29BURSA MANŞET
Orhangazi'de yangın: 2 çocuk gözaltındaBursa'da 20 zeytin ağacı yandı24 Temmuz 2025 Perşembe 19:26BURSA MANŞET
Artvin'deki operasyon Bursa'ya uzandıArtvin merkezli 5 ilde nitelikli dolandırıcılık operasyonu24 Temmuz 2025 Perşembe 12:01BURSA MANŞET
Bursa'yı duman ve kül kapladıDumanlar bir çok ilçede etkisini gösterirken, İnegöl ilçesinde araçlar ve evler küle büründü.24 Temmuz 2025 Perşembe 09:52BURSA MANŞET
Bursalılara Büyükşehirden kül yağmuru uyarısıKapınızı pencerenizi kapalı tutun mümkün olduğunca dışarıya çıkmayın24 Temmuz 2025 Perşembe 09:50BURSA MANŞET
29 yaşındaki genç ölü bulunduBursa'da 29 yaşındaki genç ölü bulundu24 Temmuz 2025 Perşembe 09:49BURSA MANŞET
KARSAN'da e-Atak yangınıParis'te görücüye çıkmaya hazırlanan e-Atak otobüslerinin de üretildiği fabrikanın depo kısmında çıkan yangın korku ve paniğe sebep oldu23 Temmuz 2025 Çarşamba 10:47BURSA MANŞET
Yangından mahalleli kurtardıBursa'da evde çıkan yangında alevlerin arasında kalan kadını mahalleli kurtardı23 Temmuz 2025 Çarşamba 10:46BURSA MANŞET
Sulama kanalında serinlediler40 derecede sulama kanalında serinlediler23 Temmuz 2025 Çarşamba 10:14BURSA MANŞET
Bursa'da O çete çökertildi: 17 tutuklamaBursa’da çökertilen 'Çetkin' çetesinde 17 tutuklama23 Temmuz 2025 Çarşamba 10:03BURSA MANŞET
Bursa'da kahreden kaza: 3 ölü 1 yaralıPolis memuru ve ailesi hayatını kaybetti23 Temmuz 2025 Çarşamba 09:58BURSA MANŞET
Bursa barajlarında korkutan tablo!Su seviyesi 21 günde yüzde 12 azaldı22 Temmuz 2025 Salı 11:56BURSA MANŞET
Büyükşehir'den çiftçilere mazot desteğiBursa Büyükşehir’den üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği22 Temmuz 2025 Salı 10:16BURSA MANŞET
Bursa kavrulacak...Bu saatlere dikkat!Bursa'da hava sıcaklığı 40 dereceyi aşacak...22 Temmuz 2025 Salı 10:11BURSA MANŞET
Bursaspor’a kalıcı gelir müjdesi5 bin metrekare ticari alan tahsis edildi22 Temmuz 2025 Salı 10:10BURSA MANŞET
Seyir halinde alev topuna döndüSeyir halindeki araç alev topuna döndü21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:13BURSA MANŞET
Kaykaycılar Minguzzi için yarıştıKaykaycılar 'Mattia Ahmet Minguzzi' için yarıştı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:12BURSA MANŞET
İhracat deposu külde döndüBursa’da ihracat deposu alevlere teslim oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 09:49BURSA MANŞET
Bursa’da çevresel gürültü ölçümü yapıldıÇevresel gürültü ölçümlerini de yaz aylarında sıklaştırdı.19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:55BURSA MANŞET
Bursa'da ilginç takı töreniGelin ve damada Playstation taktılar19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:28BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış