25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara1°C

MADENLERDE ÇIKARILAN MADDELERİN TİPİ, AKCİĞERLERİ ETKİLEMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

ANKARA - Türk Toraks Derneği, madenlerde çıkarılan maddenin tipi, yer altı-yer üstü ve kapalı-açık maden olması gibi özelliklerin akciğerleri etkilemesi açısından önemli olduğunu bildirdi.Türk

Madenlerde çıkarılan maddelerin tipi, akciğerleri etkilemesi açısından önemli

ANKARA - Türk Toraks Derneği, madenlerde çıkarılan maddenin tipi, yer altı-yer üstü ve kapalı-açık maden olması gibi özelliklerin akciğerleri etkilemesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, madenlerden çıkarılan maddelerin tipinin, yer altı, yer üstü olmasının veya açık kapalı olmasının akciğerleri etkilemesi bakımından önemli olduğu vurgulandı. Maruz kalınan maddelerin fiziksel özelliklerinin başında partiküler ya da lifsel özellikte olmaları; büyüklükleri, yoğunlukları ve dış ortamdan havalanma olup olmamasının önemli noktalar olduğu kaydedilen açıklamada, bu özelliklere bir de iş güvenliği ve toz kontrol önlemlerinin yeterince alınıp alınmamasının da önemli ölçüde etki ettiği belirtildi.

MADENLERDE ÇIKAN MADDEDEN ETKİLENME ÇALIŞMA GÜNÜ SONUNDA ORTAYA ÇIKABİLİR

Açıklamada, madenlerde çalışan kişilerin etkilenme derecesinin bazen çalışma günü sonunda bile kişide görülebileceği ifade edilirken, bu nedenlerle uzun süre madenlerde çalışanlarda solunum sisteminde hem hava yolları hem de akciğer parankimi denilen hava keseciklerin de ciddi etkilenmeler olacağına dikkat çekildi. Hava yollarında kronik bronşit, amfizem ve bunların birlikteliğinden oluşan kronik obstruktif akciğer hastalığının (KOAH) en sık oluşan patoloji olduğunu, bu etkinin zamanla kişide kendisini öksürük, balgam, nefes darlığı ile gösterdiği kaydedildi. Bu birikimin önce akciğerlerde mikroskobik küşük dokusal birikimlere zamanla akciğerlerde katılaşma, nasırlaşmaya yol açacağı, havalanmayı engelleyecek ve sonu solunum yetmezliğine gidecek ciddi değişikliklere yol açacağı ifade edilen açıklamada, bu değişikliklerin bir kısmı zamanla kanserleşmeye de yol açarak bronş-akciğer kanseri gelişmesine neden olabileceği vurgulandı.

CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri