KIŞ BESİNLERİNDEN 11 ÖNERİ!
Kış sebze ve meyvelerin besin değerini korumak için yapılması gerekenler
17 Ekim 2018 Çarşamba 12:13
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan sebze ve meyveler, özellikle mevsiminde tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan desteği almasında önemli bir rol oynuyor.
Ancak besinleri yıkarken, doğrarken ve pişirirken bazı kurallara uymak meyve ve sebzelerden en yüksek faydayı sağlamak açısından büyük önem taşıyor.
Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, "16 Ekim Dünya Gıda Günü" öncesinde kış sebze ve meyvelerinin besin değerlerini korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli: İlk dikkat edilmesi gereken, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Hatta bu noktada Ekim, Kasım ayı sebzeleriyle Aralık, Ocak ayı sebzeleri bile farklılık göstermektedir. Erken kış dönemi yani Ekim, Kasım ayı sebzeleri lahana, pazı, pırasa, ıspanak, karnabahar, havuç ve turptur.
2 litrelik yıkama suyuna 1 yemek kaşığı sirke: Sebze tüketiminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta, yıkama esnasında üzerinde toprak ya da ilaç kalmamasıdır. Kısa bir sudan geçirme işleminden sonra bir kabın içerisinde suda 15 dakika bekleterek toprağın dibe çökmesini sağlamak faydalı olacaktır. Bu suya sirke de eklenebilir.
Sebzeler ortalama 2 litrelik bir kapta yıkanıyorsa, içerisine 1 yemek kaşığı sirke koymak yeterlidir. Önemli olan içerisinde topraktan gelebilecek bakterilere karşı koruma sağlayan fermantasyon bakterilerinin olmasıdır. Bu bakteriler üzüm ve elma sirkelerinde mevcuttur. Bu nedenle sirkenin çeşidi fark etmemektedir.
Çok küçük parçalara ayırmayın: Özellikle pırasa, karnabahar, ıspanak, kereviz ve lahana gibi sebzeler sülfürlü bileşiklerden zengindir ve bu sayede yüksek antioksidan özelliğine sahiptir.
Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olurlar. Bu bileşenlerin ve içerisinde bulunan C, D vitaminlerinin kaybının olmaması için sebzeleri doğrarken dikkat edilmelidir. Bu nedenle sebzeler büyük parçalar halinde doğranmalıdır.
Zeytinyağını gereğinden fazla yakmayın: Kış sebzelerini pişirirken zeytinyağlı pişirilecekse ve soğan kavrulacaksa 1 kg sebzeye en fazla 2 yemek kaşığı yağ konmalıdır.
Yağın gereğinden fazla ısıya maruz kalması da içerisindeki yararlı yağların yapısının değişmesine ve sağlıksız tüketime sebep olmaktadır. Bu nedenle az miktardaki yağın su ile birlikte ve soğanı az kavurarak yani tam pembeleşmeden pişirilmesi daha doğrudur.
Düdüklü tencerede ya da kapağı açmadan pişirin: Suda çözünen mineral kayıplarını yaşamamak adına bu sebzelerin düdüklü tencerede pişirilmesi önerilmektedir.
Eğer normal tencerede pişirilecekse, pişirme esnasında tencere kapağının 1-2 kereden fazla açılmaması gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde özellikle antioksidan etkili besin değeri kayıpları yüksek oranda yaşanmaktadır.
İkinci ısıtmada hem yağ hem sebzeler değer kaybediyor: Pişirildikten sonra sebzelerin 1 günden fazla bekletilmemesi önerilmektedir.
İkinci ısıtmaya maruz kalan yemek; hem zeytinyağı açısından hem de sebzeler açısından besin değerini kaybetmektedir. Yine de saklanacaksa hava almayan kaplarda kapağı kapalı şekilde buzdolabında saklanmalıdır ve çok uzun süre ısıtılmamalıdır.
Sebze yemeklerini akşamları tüketin: Sebze yemeklerinin ağırlıklı olarak akşam yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hem uyurken mide çok dolu olmadığından daha rahat bir uyku sağlar hem de kilo alımını engeller.
Kışın metabolizma yavaşlar ve uyku öncesindeki son yemeğin hafif olmasına ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda vücut dinlenme haline geldiği zaman daha konforlu bir dinlenme ve daha dinç bir yaşam sürdürülebilir.
Sebze yemeklerinin yanında mutlaka yoğurt tüketin: Sebze yemeklerinin yoğurtla servis edilmesi sağlıklı bir seçenektir. Yemeklerin yanına eklenecek bir kase yoğurt hem yemekten sonra çabuk acıkmaları önler hem de tokluk sağlar.
Meyveleri de sirkeli su ile yıkayabilirsiniz: Kış meyveleri olan elma, armut, greyfurt, muz, mandalina, kivi de isteğe bağlı olarak sirkeli suda yıkanabilmektedir. Sirke tercih edilmediğinde özellikle kabuklu meyveler bol suda yıkanmalıdır.
Kabuk ile meyve arasındaki beyaz kısmı da tüketin: Kabuğu ile tüketilebilen meyvelerin mutlaka kabuğu ile tüketilmesi önerilir. Greyfurt, mandalina, portakal gibi meyvelerin ise kabuğu soyulduktan sonra altında kalan beyaz kısımların soyulmaması, onlarla birlikte tüketilmesi önemlidir.
Şeker hastaları muz ve kiviye dikkat! Diyabet hastaları meyve seçiminde dikkatli olmalıdır. Özellikle muz ve kivi her gün tüketilmemelidir.
Ancak diğer kış meyveleri şeker hastaları tarafından da miktarlarına dikkat edilerek rahatlıkla tüketilebilir ve bu konuda kişi mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Kış sebzeleriyle hazırlanabilecek sağlıklı çorba tarifi
Hem pazı, kereviz, karnabahar gibi sebzeleri yemeyen çocuklar için hem de yetişkinler için kış sebzeleriyle hazırlanabilecek bağışıklık sistemini destekleyici ve aynı zamanda kalorisi düşük çorba tarifi:
2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 kilo karnabahar
1 büyük havuç
2 orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
Mercimekler çok az haşlanır ya da suda bekletilir ve bu ilk suyu dökülür. Sonra kalan malzemeler 1-1.5 litre kadar su eklenerek düdüklüde ya da ağzı kapalı tencerede 25-30 dakika kadar haşlanır.
En son üzerine birer çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve arzuya göre kimyon eklenir. Hepsi blenderdan geçirilir. Bu tarife karnabahar yerine; pazı ve kereviz eklenerek de farklı lezzette çorbalar hazırlanabilir.
- Bayramda eti bilinçli tüketinUzmanından doğru et tüketiminin yolları...12 Haziran 2024 Çarşamba 12:01ÖZGÜR GURME
- Tahinin faydaları nelerdir ?Tahin, sağlık deposu bir besindir...24 Mayıs 2024 Cuma 14:54ÖZGÜR GURME
- Ekşi mayalı ekmeğin faydalarıRamazan sofraları denildiğinde ekmek, pide ilk akla gelen gıdalar oluyor....04 Nisan 2024 Perşembe 13:16ÖZGÜR GURME
- Menengiç faydaları nelerdir?Menengiç meyvesinin bazı potansiyel faydaları şunlardır...28 Mart 2024 Perşembe 12:22ÖZGÜR GURME
- İdeal iftar ve sahur tabağıRamazan’da iftarda ve sahurda nasıl beslenmelisiniz?...12 Mart 2024 Salı 14:02ÖZGÜR GURME
- Hindinin faydalarıYılbaşı menüsünün olmazsa olmazı hindi...29 Aralık 2023 Cuma 11:25ÖZGÜR GURME
- Şeker yerine bu besinleri tüketinİşte şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler...29 Kasım 2023 Çarşamba 15:11ÖZGÜR GURME
- Bal kabaklı kek tarifiBal kabağı tutkunlarına imza tarif....20 Kasım 2023 Pazartesi 11:57ÖZGÜR GURME
- Gastronominin Nobel’i Türkiye’deEbru Baybara Demir Basque Culinary World Prize 2023 ödülünü aldı...17 Kasım 2023 Cuma 12:22ÖZGÜR GURME
- Tere ıspanaktan daha faydalıİçerdiği yüksek bitkisel demir sebebiyle kansızlığa karşı etkili bir bitkidir....15 Kasım 2023 Çarşamba 14:41ÖZGÜR GURME
- Limonlu mu yoksa sirkeli mi?Areda Piar’dan 14 Kasım Dünya Turşu Gününe Özel Araştırma...15 Kasım 2023 Çarşamba 13:15ÖZGÜR GURME
- Kasım ayının 10 süper besiniKasım aylarına özel olan bu besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmekte...09 Kasım 2023 Perşembe 16:47ÖZGÜR GURME
- En doyurucu tatil rotasıAzerbaycan mutfağı kendine has yemek kültürü bulunduruyor...30 Ağustos 2023 Çarşamba 16:12ÖZGÜR GURME
- Dondurmalı şeftali tatlısıŞeftalili lezzetler yaz davetlerini ferahlatıyor...05 Temmuz 2023 Çarşamba 12:02ÖZGÜR GURME
- Kara erik hoşafının faydalarıSıcaklarda kara erik hoşafı ile serinleyin...04 Temmuz 2023 Salı 14:59ÖZGÜR GURME
- Enginarın 5 faydasıEnginar, papatyagiller ailesinden çok yararlı bir bitkidir...08 Mayıs 2023 Pazartesi 10:56ÖZGÜR GURME
- Patlıcan sapının bilinmeyen faydalarıPatlıcanın faydaları biliniyor,peki ama ya patlıcan sapının faydalarını biliyor musunuz?...25 Nisan 2023 Salı 14:50ÖZGÜR GURME
- Bahara özel tatlı tarifiSomer Şef'ten iyi bir pavlova yapmanın püf noktası...24 Nisan 2023 Pazartesi 13:03ÖZGÜR GURME
- İyi baklava nasıl yapılırPatentli Türk lezzetli; ballı baklava...10 Nisan 2023 Pazartesi 16:37ÖZGÜR GURME
- Ramazanda kilo almamak mümkünSağlıklı bir yaşam sürebilmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir...05 Nisan 2023 Çarşamba 09:22ÖZGÜR GURME
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.