24 Kasım 2024
  • Bursa4°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

KİRAZ SAPI 2 AYLIK BEBEĞİ ÖLDÜRÜYORDU

Adana'da kardeşinin verdiği kirazın nefes borusuna kaçması sonucu kalbi duran 2 aylık bebek, kaldırıldığı hastanede hayata tutundu.

Kiraz sapı 2 aylık bebeği öldürüyordu

 Buket ile Ali Can Evkuran, 4 yıl önce evlendi. Bu evlilikten 1.5 yıl sonra Filiz Dila Evkuran ismini verdikleri kız çocukları oldu. Çiftin 2.5 yıl sonra ise Adnan Efe Evkuran ismini verdikleri erkek çocukları dünyaya geldi. 2 aylık Efe Evkuran doğduktan sonra sürekli ağlayınca uyku problemi oluştu. Bu nedenle anne Evkuran bitkin düştü. Buket Evkuran dinlenmek için annesinin evine geldi. Burada da çocuk 5 gün boyunca neredeyse hiç uyumadı. Anne sabaha karşı oğlunu emzirip, bir süre sonra da uyuyakaldı.

Bu arada Filiz Dila Evkuran uyanan anneannesinden kola istedi. Ancak anneanne kola olmadığını söyleyerek torununa kiraz getirip kendisi mutfağa gitti. Bu arada Filiz Dila Evkuran 2 aylık kardeşine üzerinde sapı da olan kiraz verdi. Bebek de kirazı sapıyla birlikte yuttu. Kirazın sapı nefes borusunu tıkayan bebek nefessiz kalıp bir süre sonra bayıldı. Anneanne odaya geldiğinde bebeği baygın halde bulunca hemen kızını uyandırdı. Anne Evkuran da hemen ambulans çağırdı. Olay yerine gelen ambulans bebeğe müdahale edip en yakın hastaneye götürdü. Bebeğin yolda kalbi durdu. Hastanede hemen müdahale edilerek nefes borusuna kaçan cisimler çıkartılmaya çalışıldı.

Kalp masajı yapılarak da kalbi yeniden çalıştırıldı. Özel hastanedeki ilk müdahalenin ardından bebek Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'ne sevk edildi. Burada Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Rıza Dinçer Yıldız 2 aylık bebeğe müdahale etti. Bebeğin nefes borusunda kalan diğer cisimler de burada çıkartıldı. Çocuğun kalbi durduğu için beyinde hasar oluşmaması için soğutma tedavisi uygulandı. 2 aylık bebekten herkes yaşamaz diye ümidi kesmişken, minik Efe yeniden hayata döndü. Önce makineye bağlı yaşayan Efe bebek şimdi makineden de çıkartılarak yoğun bakımda tutuluyor. Efe bebek birkaç gün içinde de servise alınacak.

Prof. Dr. Rıza Dinçer Yıldız, normalde çok beklenmeyen bir olay olduğunu belirterek, "Yabancı cisim aspirasyonları genellikle 1 yaşından sonra görünür. Özellikle 1 ve 3 yaşındaki çocuklarda görünür. 2 aylık bir bebeğin yabancı cisim aspirasyonu olması beklenen bir olay değil. Evde genellikle ağabey veya bir kardeş olduğu zaman bir şeyler yerken ve kardeşine yedirirken çok nadiren bu kadar ufak çocuklarda da yabancı cisim olabiliyor. Bebeğimizde de kardeşinin kiraz yemesi sırasında çocuğa da yedirirken hava yolunu tıkayıp solunumu durup kısa bir süre kalbi durmuştu. Yabancı cisim olarak kiraz çekirdeği ve bir miktar parçaları da vardı ve özellikle kirazın sapı hava yolunu tıkamıştı. Onlar çıkarıldıktan sonra rahatladı. Daha aşağıya inmiş mi diye tekrar bir cihazla baktık ama yoktu, temizdi.

O nedenle akut dönemde o ilk olduğu dönemde oradaki yabancı cisim çıkartılarak şu anki duruma geldi. Geldiği hastanede gerekli olan müdahaleler yapıldıktan sonra bize sevk edildi. Yabancı cisim ilgili yerden çıkartılıyor çıkarıldıktan sonra solunum yoluna bir tüp yerleştiriliyor, yerleştirildikten sonra da hastaya tekrar yabancı cisim yönünden bir cihazla bakıldı, O cihazla bakıldıktan sonra herhangi bir yabancı cisim görmedik. Ama kalbi durduğu için soğutma tedavisi kısa bir süre uygulandı. Genel durumu ve kliniği çok hızlı toparladı, birkaç gün sonra da solunum cihazından çıkartıldı ve çocuk hayata döndü" dedi.

Ebeveynleri uyaran Yıldız şöyle devam etti:

"Burada önemli olan şeyler yabancı cisim aspirasyonlarına her çocukta olabileceğini bilmek lazım. Evde özellikle ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Normalde 2 aylık bir çocukta yabancı cisim aspirasyonu olmaz çünkü kendisini beslemez, dışarıdan bir kişi beslediği zaman genelde ortaya çıkabiliyor. Bu da ilginç bir olgu benim yaşantım boyunca en küçük 7 yada 8 aylık bebekte bir yabancı cisim olmuştu. Hiç 2 aylık bir yabancı cisimle karşılaşmamıştık. O nedenle ailelerin bu konuda dikkatini çekmek gerekir diye düşünüyoruz."

İHA

<

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri