22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

KAR VE YAĞMUR ALTINDA KALDI

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Yukarıçiğil mahallesinde Selçuklu dönemine ait tarihi camii geçen yıl restorasyona alındı. Kış aylarında restorasyonuna ara verilen tarihi caminin çatısı açıldığı için ahşap işlemeli mihrap, kürsü ve tavanlar kış boyunca kar

Kar ve yağmur altında kaldı

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Yukarıçiğil mahallesinde Selçuklu dönemine ait tarihi camii geçen yıl restorasyona alındı. Kış aylarında restorasyonuna ara verilen tarihi caminin çatısı açıldığı için ahşap işlemeli mihrap, kürsü ve tavanlar kış boyunca kar ve yağmur altında kaldı.

2014 Mart ayında restorasyonuna başlanılan caminin Nisan 2015 yılında bitmesi gerekiyordu. Kış aylarında bölgenin çok yağış alması nedeniyle neredeyse hiç çalışma yapılmadı. Sonbahar aylarında çatısı açılan tarihi caminin sütunlar üzerindeki eşsiz güzelliğe sahip tarihi işlemeleri yine tamamen el işlemesi minber ve kürsü kış boyunca yağmur ve kar altında kaldı. Dış duvar kenarlarına açılan çukurlarda biriken suların ise caminin temeline büyük hasar verdiği belirtiliyor. Konuyla ilgili www.yukarıcigil.com sitesi Vakıflar Bölge Genel Müdürlüğüne bir dizi soru yöneltirken yetkililer herhangi bir açıklama yapmadı.

SELÇUKLU DÖNEMİNİN EN GÜZEL AHŞAP İŞÇİLİĞİ ÖRNEKLERİNİ TAŞIYOR

Site yetkilerinin yaptığı açıklamada; geçtiğimiz sonbahar ve kış mevsiminde çatı kısmı uzun süre açık kaldığı için Selçuklu döneminin en güzel ahşap işçiliği örneklerini taşıyan kürsü, minber ve tavan işlemeleri su aldığı belirtildi. Eski iç sıvalar kazınarak yerine yapılan sıvaların çatlak ve eski sıvadan daha kötü bir halde olduğunu aktaran yetkililer ‘’Camii bahçesinde bulunan mezarlar ve insan kemikleri uzun süredir açıkta bekliyor. Camii çevresinde sağlam istinat duvarları oluşturulmadığı için cami duvarları kaynak suyu ve ırmak sularıyla dolu. Ucuz iş gücü olmaları nedeniyle konuyla ilgisi ve hassasiyeti olmayan Suriyeliler restorasyonda çalıştırılmaktadır. Akşamları gerekli koruma ve güvenlik olmadığı için camii avizeleri kırılmış ve tarihi doku zarar görmüştür’’ ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede Vakıflar Genel Müdürlüğüne sorular yönelten site yöneticileri henüz bir cevap alamadı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür