24 Kasım 2024
  • Bursa3°C
  • İstanbul3°C
  • Ankara1°C

JAPONLAR İKİ DAKİKALIK YEMEK İSTİYOR

Japonya'da faaliyet gösteren Global Media Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Masanori Tonegawa, Ege İhracatçı Birlikleri’nde “Japonya Gıda Pazarına Girişte Başarının Anahtarı” başlıklı bir seminer verdi.

Japonlar iki dakikalık yemek istiyor

Gıda ihtiyacının yüzde 61’ini ithalat yoluyla karşılayan 128 milyon nüfuslu Japonya, Türkiye’den sağlıklı ve kaliteli gıda ürünleri almak istiyor. Japonya’nın gıda pazarının yıllık cirosu, 480 milyar dolar düzeyinde.

Global Media Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Masanori Tonegawa, Ege İhracatçı Birlikleri’nde, “Japonya Gıda Pazarına Girişte Başarının Anahtarı” başlıklı bir seminer verdi. Japonya’da çalışan kadın sayısının giderek arttığını belirten Tonegawa, yorucu iş saatlerini takiben eve dönüşlerinde iki üç dakikada mikrodalga fırında ısıtıp sofraya koyabilecekleri hazır gıda ürünlerine yöneldiklerini aktardı. Tonegawa, “Japonlar, yemek yemeyi çok seviyor. Tokyo’da, dünyanın her mutfağından restoranlar var. Tokyo’da 30 tane Türk restoranı var, İtalyan restoranları ise 4 bin civarında. İtalya’dan zeytinyağı ve peynir, çok fazla tür ve miktarda geliyor. Makarnayı, orkinosu çok seviyoruz. Sağlıklı, güvenli ve yüksek kaliteli ürünler istiyoruz. Az kolesterollü, düşük kalorili, çevre dostu ekolojik ürün tüketimi Japonya’da yaygınlaşıyor.” diye konuştu.

'GIDA İTHALATINDA SIKI KONTROLLERİMİZ VAR'

Japonya’nın gıda ithalatında sıkı bir kontrol sistemi olduğu kaydeden Masanori Tonegawa, şöyle devam etti: “Kısa zaman öncesine kadar Çin’den gelen gıda ürünlerinde kalite sıkıntıları yaşadık. Gıda güvenliği konusunda çok hassasız. Katkısız, koruyucu içermeyen, çevre dostu gıda ürünleri arıyoruz. Japonlarla iş yaparken ilk prensip sabırlı olmak. Bir Japon firmayla çalışmaya başlamak iki üç yılınızı alabilir. Japonya’ya ürünler, gemiyle 1,5-2 ayda gidiyor. Bu sebeple gönderilen gıda ürünlerinin raf ömrünün bir yıldan fazla olması gerekiyor.”

Japonların iletişime büyük önem verdiğine de vurgu yapan Tonegawa, firmaların ortaya çıkabilecek sıkıntılarla ilgili en kısa sürede geri dönüş beklediğini, dürüst bir şekilde meselenin anlatılmasını ve çözümüyle ilgili zamanlama verilmesini istediklerini aktardı. Tonegawa, Japonya ile çalışmak isteyen Türk gıda firmalarına danışmanlık yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

‘GIDAYLA İLGİLİ HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ’

Japonya’nın en büyük şehirlerinden olan ve yakın çevresiyle birlikte 20 milyon nüfusa hitap eden Osaka’da, 21-23 Ekim 2015 arasında düzenlenecek Asian Food Show 2015 Fuarı ile ilgili bilgi veren Osaka Uluslararası İş Geliştirme Merkezi Direktörü Hiroaki Yasui ise Türk gıda ihracatçılarını fuara katılmaya çağırdı. Fuarın Japonya’nın batısına hitap ettiğini belirten Yasui, “Osaka, tek başına Endonezya’nın ekonomik büyüklüğüne sahip bir şehir. Japonya'da yemekle ilgili trendler genellikle burada belirleniyor. Gıdayla ilgili her türlü öneriye açığız. Asian Food Show 2015 Fuarı’na katılmazsanız, çok büyük bir şansı kaybedersiniz. Zeytinyağı, kuru meyve ve makarna, Asya için çok özel. Bu sene olmasa bile seneye bekleriz.” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri