10 Ekim 2024
  • Bursa25°C
  • İstanbul24°C
  • Ankara25°C

İYİ PARTİ'DEN BURSA'DA TARİH KATLİAMINA TEPKİ!

Bin yıllık tarihe beton döktüler!

İYİ Parti'den Bursa'da tarih katliamına tepki!

08 Temmuz 2019 Pazartesi 11:14

Bursa'da bin küsür yıldır ayakta kalan Pınarbaşı su yolunun katletilmesine İYİ Parti'den tepki geldi.

Bursa haber...

Bir tarih skandalı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten İYİ Parti Bursa teşkilatı basın açıklaması yaptı.

İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bursa İl Başkan yardımcısı Ercan Özel, Belediye Meclis Üyeleri ve Osmangazi Grup Sözcüsü Büşra Şahin ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı basın açıklamasında, " Yerinde incelediğimiz yaklaşık bin küsur yıldır ayakta kalan Pınarbaşı Suyolu, zamanında Bursa’nın su ihtiyacını karşılayan iki ana arterinden biri imiş.

Fakat bin küsur yıldır ayakta kalan bu tarihi yapı, bugün iş bilmez ve tarihe saygısı olmayan Büyükşehir Belediyesi kadroları tarafından çay ocağına yer kazandırmak adına üzerine beton atılarak ve parke taşı döşenerek yer altına gömülmeye çalışılmaktadır." denildi. 

İYİ Parti teşkilatı açıklamalarının ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a şu ifadelerle seslendi; 

"Buradaki bu tarih katliamına acilen son verin,

Yapılan çalışmayı sonlandırın ve bu güne kadar üzerine beton ve parke taşı döşenerek kapatılan bu suyolu kanallarının tekrar acilen eski haline getirilmesi için talimat verin,

Hatta bu suyolu kanalının tam olarak ortaya çıkarılması ve bakımı için çalışmalar yürütün,

Ayrıca tarihçileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarını da bu konuda duyarlı olmaya ve yerinde incelemeler yaparak bu tarihi mirasımıza sahip çıkmaya sizin aracılığınızla davet ediyoruz,

Birde sayın basın mensupları mevcut iş bilmez kadroların Bursa’yı ne kadar vurdumduymaz bir şekilde yönettiklerinin en somut kanıtı da yerinde incelemelerde bulunduğumuz Pınarbaşı parkının etrafı bu tabloyu bize aleni şekilde bize göstermektedir. Çünkü bu alanda suyolunun üzerine beton döküp, parke taşı döşeyerek yer altına gömen kadrolar, parkın diğer tarafında hisar bölgesinde tarihi gün yüzüne çıkarmak için milyonlarca Tl’lik kamulaştırma yapmakta ve tarihi kazılar gerçekleştirerek yer altındaki tarihi gün yüzüne çıkarmaktadır.

Sadece bu örnek bile Bursa’nın yerel yönetim açısından ne kadar iş bilmez kadrolar tarafından yönetildiği gerçeğini ve nasıl bir kara tabloyla karşı karşıya kaldığının somut göstergesidir."

 İYİ Parti basın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş’tan da bilgisi dahilinde veya bilgisi olmadan kadroları tarafından yürütülen bu tarih katliamına son vermesini beklediğimizi beyan etmek isterim."

BURSA PINARBAŞI SU YOLUNUN TARİHTEKİ YERİ

1.Pınarbaşı suyu ise, Bursa hisarının ve şehrin yarısından fazlasının su ihtiyacını karşılamaktaydı38. Şehrin yararlandığı en eski su kaynaklarından biri olan Pınarbaşı suyunun, kireç miktarı fazla olmasına rağmen uzun süre kullanıldığı bilinmektedir. Pınarbaşı semtinde Pınarbaşı Câmi kıblesi tarafında yer alan kaynaktan çıkan bu su, şehrin büyük bir kısmının kullanma suyu ihtiyacını temin eder. Kaynaktan kuzeye doğru ilerleyen su, geniş tuğla ile çevrili çarşaf adı verilen bir sahaya dökülür ve buradan şehrin değişik mahallelerine inen kollara ayrılırdı.

2.Su yollarının bakımı için oluşturulan vakıflar hakkında bilgiler verirken, şehrin başlıca su kaynakları olan Gökdere ve Pınarbaşı sularını da ele almamız gerekmektedir. İncelediğimiz vakıfların birçoğu, bu iki su kaynağından ayrılan ve değişik adlarla anılan kolların bakımı için meydana getirilmiştir.

Sadece Pınarbaşı suyolunun bakım İçin kurulan vakıflar

3.Âb-ı Pınarbaşı (Abdal Çelebi der mahalle-i Timurtaş) Ta’mîr-i mecrâ-yı âb, 18. Yy arşiv kayıtlarında mevcut - Para Vakfı 

4.Âb-ı Pınarbaşı der mahalle-i Timurtaş Ta’mîr-i mecrâ-yı âb, 18. Yy arşiv kayıtlarında mevcut - Para Vakfı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa Manşet