İŞTE BURSA'NIN NÜFUSU!
Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 292 bin 567 kişi artarak 85 milyon 664 bin 944 kişi oldu. Bursa'nın nüfusu ise 3 milyon 238 bin 618 kişi olarak kayıtlara geçti.

06 Şubat 2025 Perşembe 10:42
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’nı açıkladı. Buna göre, Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 292 bin 567 kişi artarak 85 milyon 664 bin 944 kişi oldu. Erkek nüfus 42 milyon 853 bin 110 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 811 bin 834 kişi oldu. Diğer bir ifadeyle toplam nüfusun yüzde 50,02'sini erkekler, yüzde 49,98'ini ise kadınlar oluşturdu.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus bir önceki yıla göre 89 bin 996 kişi azalarak 1 milyon 480 bin 547 kişi oldu. Bu nüfusun yüzde 48,3'ünü erkekler, yüzde 51,7'sini kadınlar oluşturdu.
İl ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı yüzde 93,4 oldu
Türkiye'de 2023 yılında yüzde 93 olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, 2024 yılında yüzde 93,4 oldu. Diğer yandan belde ve köylerde yaşayanların oranı yüzde 7'den yüzde 6,6'ya düştü.
Nüfusumuzun yüzde 67,2'sini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu
Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'nin (MAKS) kullanılmaya başlanması ile birlikte fiili kent-kır yapısını daha doğru yansıtan, "yoğun kent, orta yoğun kent ve kır" ayrımında oluşturulan yeni bir sınıflama yapılmıştır.
Bu sınıflamaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 67,2'sinin yoğun kent, yüzde 15,5'inin orta yoğun kent ve yüzde 17,2'sinin ise kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü.
Türkiye'de 40 ilin nüfusu azaldı
Ülkemizde 2023 yılında bir önceki yıla göre 10 ilin nüfusunda azalma görülürken, 2024 yılında 40 ilin nüfusunun azaldığı görüldü.
İstanbul'un nüfusu 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu
İstanbul'un nüfusu, bir önceki yıla göre 45 bin 678 kişi artarak 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 18,3'ünün ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 864 bin 49 kişi ile Ankara, 4 milyon 493 bin 242 kişi ile İzmir, 3 milyon 238 bin 618 kişi ile Bursa ve 2 milyon 722 bin 103 kişi ile Antalya izledi.
Nüfusu en az olan il 83 bin 676 kişi ile Bayburt oldu
Bayburt, 83 bin 676 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Bayburt'u, 86 bin 612 kişi ile Tunceli, 91 bin 354 kişi ile Ardahan, 142 bin 617 kişi ile Gümüşhane ve 156 bin 739 kişi ile Kilis takip etti.
Nüfus piramidindeki yapısal değişim devam etti
Nüfus piramitleri, nüfusun yaş ve cinsiyet yapısında meydana gelen değişimi gösteren grafikler olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'nin 2007 ve 2024 yılı nüfus piramitleri karşılaştırıldığında, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalmaya bağlı olarak, yaşlı nüfusun arttığı ve ortanca yaşın yükseldiği görülmektedir.
Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 34,4'e yükseldi
Ortanca yaş, yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşıdır. Ortanca yaş aynı zamanda nüfusun yaş yapısının yorumlanmasında kullanılan önemli göstergelerden biridir.
4Türkiye'de 2023 yılında 34 olan ortanca yaş, 2024 yılında 34,4'e yükseldi. Cinsiyete göre incelendiğinde, ortanca yaşın erkeklerde 33,2'den 33,7'ye, kadınlarda ise 34,7'den 35,2'ye yükseldiği görüldü.
Ortanca yaşı en yüksek olan il Sinop, en düşük olan il Şanlıurfa oldu
4Ortanca yaşın illere göre dağılımına bakıldığında, Sinop'un 43,4 ile en yüksek ortanca yaş değerine sahip il olduğu görüldü. Sinop'u, 42,9 ile Giresun ve Kastamonu izledi. Diğer yandan 21,4 ile Şanlıurfa en düşük ortanca yaşa sahip il oldu. Şanlıurfa'yı, 23 ile Şırnak ve 24,5 ile Ağrı ve Siirt takip etti.
Kadınlarda ve erkeklerde en yüksek ortanca yaşa sahip il Sinop oldu
Ortanca yaşın illere ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, erkeklerde 42,5 ile Sinop en yüksek ortanca yaşa sahip olan il olurken, 21 ile Şanlıurfa en düşük ortanca yaşa sahip olan il oldu. Kadınlarda 44,3 ile Sinop yine en yüksek ortanca yaş değerine sahip olan il olurken, Şanlıurfa 21,9 ile en düşük ortanca yaş değerine sahip olan il oldu.
Hiç evlenmeyenlerin oranının erkeklerde daha yüksek olduğu görüldü
Ülkemizde 2009 ve 2024 yılı cinsiyete göre medeni durumun dağılımı incelendiğinde, erkeklerde hiç evlenmeyenlerin oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu, kadınlarda ise eşi ölenlerin ve boşananların oranının erkeklerden daha fazla olduğu görüldü. Diğer yandan büyük çoğunluğu oluşturan evlilerin oranının 2009 ve 2024 yılında her iki cinsiyette de birbirine yakın oranlarda olduğu görüldü.
Çalışma çağındaki nüfusun oranı yüzde 68,4 oldu
Çalışma çağı olarak tanımlanan 15-64 yaş grubundaki nüfusun oranı, 2007 yılında yüzde 66,5 iken 2024 yılında yüzde 68,4 oldu. Diğer yandan çocuk yaş grubu olarak tanımlanan 0-14 yaş grubundaki nüfusun oranı yüzde 26,4'ten yüzde 20,9'a gerilerken, 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı ise yüzde 7,1'den yüzde 10,6'ya yükseldi.
Toplam yaş bağımlılık oranı azaldı
Çalışma çağındaki birey başına düşen çocuk ve yaşlı birey sayısını gösteren toplam yaş bağımlılık oranı, 2023 yılında yüzde 46,3 iken 2024 yılında yüzde 46,1'e düştü. Çalışma çağındaki birey başına düşen çocuk sayısını ifade eden çocuk bağımlılık oranı, yüzde 31,4'ten, yüzde 30,6'ya gerilerken, çalışma çağındaki birey başına düşen yaşlı birey sayısını ölçen yaşlı bağımlılık oranı ise yüzde 15'ten yüzde 15,5'e yükseldi. Diğer bir ifadeyle, Türkiye'de 2024 yılında, çalışma çağındaki her 100 kişi, 30,6 çocuğa ve 15,5 yaşlıya bakmaktadır.
Türkiye'de kilometrekareye 111 kişi düşerken İstanbul'da 2 bin 934 kişi düştü
Nüfus yoğunluğu olarak tanımlanan "bir kilometrekareye düşen kişi sayısı", Türkiye genelinde 111 kişi oldu. İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 934 kişi ile nüfus yoğunluğu en yüksek olan ilimiz oldu. İstanbul'u 623 kişi ile Kocaeli ve 390 kişi ile en küçük yüz ölçümüne sahip il olan Yalova izledi.
Nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi, kilometrekareye düşen 11 kişi ile Tunceli oldu. Tunceli'yi, 19 kişi ile Ardahan ve 21 kişi ile Erzincan ve Gümüşhane izledi. Diğer yandan yüz ölçümü büyüklüğünde ilk sırada yer alan Konya'nın nüfus yoğunluğu ise 59 olarak gerçekleşti.
Bursa'da dev baskın! 12 milyon TL'lik otomobil parçası ele geçirildiBursa'da düzenlenen operasyonda, piyasa değeri yaklaşık 12 milyon TL olan gümrük kaçağı otomobil parçaları ele geçirildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:48BURSA MANŞET
‘Şeflerin Rotası’na Bursa'da yoğun ilgiTürkiye’nin sevilen şefleri Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya’nın katılımıyla gerçekleşen ‘Şeflerin Rotası’ etkinliği büyük ilgi gördü.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:40BURSA MANŞET
Bursa'da minibüs dereye uçtu! Sürücüsü yaralandıBursa'da kontrolden çıkan minibüs dereye uçtu. Sürücünün yaralandığı kaza anları bir iş yerinin kamerasına yansıdı.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:24BURSA MANŞET
Bursa'da zehir tacirlerine şok baskın!Bursa'da jandarma ekipleri, uyuşturucu ile mücadele kapsamında son bir ayda düzenlediği operasyonlarla zehir tacirlerine göz açtırmadı.22 Aralık 2025 Pazartesi 09:54BURSA MANŞET
Bursa'da yılbaşı öncesi denetimler arttırıldıBursa’nın Mudanya ilçesinde yılbaşı öncesi vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması hedefiyle polis ekipleri tarafından sabah saatlerinde asayiş ve trafik denetimleri gerçekleştirildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 09:44BURSA MANŞET
Bursa dahil 9 ilde sahte polis ve savcılara darbe! 25 tutuklamaKendilerini polis ve savcı olarak dolandırıcılık yapan çeteye yönelik Ankara merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 28 şüpheli yakalandı, 25'i tutuklandı.22 Aralık 2025 Pazartesi 09:25BURSA MANŞET
Bursa'da meclis üyesine yumruklu saldırıBursa'da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. Öfkeli sürücü, tutuklandı22 Aralık 2025 Pazartesi 09:17BURSA MANŞET
Bursa'da otomobil tarlaya uçtu: 2 yaralıBursa’nın İnegöl ilçesinde yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan otomobil tarlaya uçtu. Ters duran otomobilde 2 kişi yaralandı.22 Aralık 2025 Pazartesi 08:41BURSA MANŞET
Bursa Büyükşehir'de kışa hazırlık tatbikatıBursa Büyükşehir Belediyesi, kış koşullarının kent yaşamı üzerindeki olası etkilerine karşı hazırlıklarını güçlendirmek amacıyla AKOM öncülüğünde masa başı tatbikatı gerçekleştirdi.19 Aralık 2025 Cuma 10:16BURSA MANŞET
Bursa'da halat koptu, kepçe düştüBursa'da vinçten düşerek maddi hasar gören iş makinesinin düşme anına ait görüntüler ortaya çıktı. Olayda şans eseri yaralanan olmadı.19 Aralık 2025 Cuma 10:00BURSA MANŞET
Bursa'da yaşlı adam metruk binada ölü bulunduBursa’nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde metruk bir evde yaşayan Adem E.(80), ölü bulundu.19 Aralık 2025 Cuma 09:57BURSA MANŞET
Bursa’da hava kirliilği alarm veriyor! İşte en kritik 3 ilçe...Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın hava kirliliği açısından büyük bir risk altında olduğunu belirtti.19 Aralık 2025 Cuma 09:35BURSA MANŞET
Bursa'da emanet verdiği araç kurşunlandıBursa'nın İnegöl ilçesinde arkadaşına emanet ettiği otomobili, görmeden geri alan kişi sabah kalktığında gözlerine inanamadı. Polis ekiplerinin yaptığı incelemede, otomobilinin arkadaşındayken kurşunlandığını öğrenen kişi, ikinci şoku yaşadı.19 Aralık 2025 Cuma 09:33BURSA MANŞET
Bursa'da anlamlı yardım! Binden fazla kişinin faturasını ödediTürkiye'nin farklı bölgelerinde ihtiyaç sahibi ailelere yönelik sosyal dayanışma örnekleri artarak devam ediyor. Bu kapsamda Bursa'da yaşayan yardımsever bir iş insanı, destek ihtiyacı bulunan abonelerin elektrik faturalarını ödedi.19 Aralık 2025 Cuma 09:30BURSA MANŞET
Bursa'da kafelere sigara denetimiBursa'nın İnegöl ilçesinde Kaymakam Eren Arslan ve beraberindeki heyetle kafelerde sigara denetimi yaptı.19 Aralık 2025 Cuma 09:27BURSA MANŞET
Bursa'da korkutan yangın!Bursa'da bir apartmanın 2. katında çıkan yangında yoğun duman arasında mahsur kalan bir vatandaş, itfaiye ekiplerinin camı kırarak içeri girmesiyle kurtarıldı.19 Aralık 2025 Cuma 09:20BURSA MANŞET
Bursa’nın otomotiv devi TOFAŞ’ta isyanürk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen 2025-2027 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının fabrikalarda eylem başladı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:50BURSA MANŞET
Rusya ve Hollanda lahanayı 'Brüksel'den değil Bursa'dan alıyorTürkiye'de Brüksel lahanası üretiminin önemli bölümünü karşılayan Bursa'nın İznik ilçesindeki çiftçiler, fiyatların bir ay içinde düşmesi nedeniyle maliyetlerini karşılayamıyor.18 Aralık 2025 Perşembe 09:47BURSA MANŞET
İstanbul'dan Uludağ manzarasıMevsimin ilk kar yağışı düşen Bursa Uludağ’ın zirvesi İstanbul Avcılar ilçesinden görüldü. 2 bin 543 metre yükseklikteki Uludağ zirvesine yağan kar, İstanbulluları heyecanlandırdı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:18BURSA MANŞET
Bursa'da asayiş uygulaması!Bursa'da polis ekipleri Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı asayiş ve trafik uygulamasında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:11BURSA MANŞET
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.