HAREKETSİZLİK BEL AĞRISINA YOL AÇIYOR!
Sakatlıktan kaçınmak için basit hareketler uygulanmalı!

13 Kasım 2020 Cuma 11:26
Pandemi nedeniyle televizyon ve bilgisayar başında harcanan vakit arttı. Özellikle çocuklarda bel ve sırt ağrıları daha fazla görülmeye başladı. Bu ağrıların önlenmesi için ekranların göz hizasında konumlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, hareketsizlik ve kilo alımına bağlı kas kaybı ve eklem ağrılarına karşı evde ailece aktiviteler düzenlenmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, ayakla ilgili rahatsızlık yaşayan hastalara ise ortopedik ve ortez ayakkabı ayrımına dikkat etmelerini öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Soyarslan, ortopedik sorunlara karşı koruyucu önlemlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Hareketsizlik önemli sorunlara yol açtı
Pandemi süresince tüm çocukların evde daha fazla vakit geçirmek zorunda kaldığını belirten Dr. Mehmet Soyarslan, “Herkesin televizyon ve bilgisayar ekranı başında harcadığı vakit arttı. Okulların açılarak eğitimin sanal sınıflarda yapılması, çocukların günlük ekran başında geçirdiği sürenin artmasına yol açtı. Bu durum da çocuklarda bel ve sırt ağrılarına daha fazla rastlamamıza sebep oldu. Ayrıca hareketsizlik nedeniyle kilo alımı, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını artırdı” dedi.
Çocuklarla ortak aktiviteler düzenlenmeli
Dr. Mehmet Soyarslan, ‘Özellikle bel ve sırt ağrılarının önüne geçmek için çocukların izledikleri ekranların göz hizasında konumlandırılması, çocukların dik şekilde oturarak ekranı izlemeleri sağlanmalıdır’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Ayrıca hareketsizlik ve kilo alımına bağlı kas kaybı, kemik gelişim bozuklukları ve eklem ağrıları görülebileceğinden çocuklarla evde ortak aktiviteler düzenlenmeli. Sosyal medya var olan videoların desteği de alınarak her gün çocukla ortak seçilecek farklı bir dans türünü yapılabilir. Bu sayede yeterli hareket yapılmış ve eğlenceli vakit geçirilmiş olacaktır. Aynı şekilde plates gibi büyük kas gruplarını güçlendirmeye yönelik egzersizler ile yoga gibi esnekliğe daha fazla odaklı egzersizler uygulanabilir. Burada önemli olan sakatlıklardan kaçınmak amacıyla kompleks hareketler yerine daha basit hareketlere yönelmektir.”
Ortopedik ayakkabılar yanlış biliniyor
Ortopedik ayakkabı denilince herkesin aklına bir medikal firmada özel olarak üretilmiş ayakkabıların geldiğini ifade eden Soyarslan, şunları söyledi:
“Aslında bu ifade tam olarak doğru değil. Ortopedik ayakkabı denilince ayak ve ayak bileğini yapısal ve mekanik olarak desteklemek için özel olarak geliştirilmiş ayakkabılardan bahsediyoruz. Piyasada satılan kaliteli spor ayakkabıların çoğu bu özelliklere sahip. Ayaklarında basit sorunlar olan insanlar, bu tip ayakkabıları tercih ettiklerinde rahatsızlıklarında hafifleme hissedebilirler. Medikal firmalar tarafından kişiye özel olarak yaptırılan ayakkabılar ise daha çok ortez olarak isimlendirilirler. Kişinin ayak ve ayak bileğindeki probleme özel olarak tasarlanırlar. Bu tip özel imalat ayakkabılar mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalı ve tecrübeli medikal firmalardan alınmalıdır.”
Çocuklarda obeziteye dikkat!
Çağımızın hastalığı olan obezitenin, endüstriyel beslenme ve hareketsizlik nedeniyle artık çocuklarda da görülmeye başladığına dikkat çeken Soyarslan, “Sağlıklı beslenme ile birlikte fiziksel aktivite, çocuklarda sağlıklı büyümeyi ve gelişmeyi destekler. Daha sağlıklı bir vücut kompozisyonu, daha güçlü kemikler ve kaslar oluşturmaya yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğun kardiyovasküler kondisyonunu da geliştirir. Yeterli fiziksel aktivite yapan çocuklarda denge, koordinasyon ve sportif becerilerini artırır” diye konuştu.
Düzenli spor alışkanlığı yok
Çocukluk çağı obezitesinin gelecek nesilleri tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Soyarslan, “Bunun en önemli nedeni endüstriyel hazır gıdalarla beslenmek olsa da hareketsiz yaşamın etkisi küçümsenemez. Maalesef kültürümüzde düzenli spor yapmak yok. Bu yüzden çocuklarının hareketsiz yaşamından şikayet eden anne ve babalar önce kendilerinden işe başlamalılar. Hafta sonları ailece yapılacak doğa yürüyüşleri ile başlanabilir. Ailece bisiklet gezileri planlanabilir. Pandemi nedeniyle takım sporları önerilmese de futbol ve basketbol gibi takım sporları, çocuklarınızın fiziksel gelişimine yardımcı olmanın yanında ruhsal gelişimleri ve özgüvenlerine de katkı sağlıyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
‘Yüzücü kulağı’ yazın yaygınlaşıyor!Serinlemek isterken hastanelik olmayın...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:44YAŞAM
Çocukları havuzda bekleyen 8 tehlikeHavuzlarda görünmeyen tehlikeye dikkat!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:26YAŞAM
Gebelikte hipertansiyona dikkatErken tanı hayat kurtarır...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:21YAŞAM
'Doğru Tercih' için altın adımlar!Milyonlarca aday için kritik süreç başladı!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:20YAŞAM
Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyorDijital dünyaya bağımlı olanlar daha çok erteliyor21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:48YAŞAM
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış